4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 102-103-104 ATA Yayıncılık
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanmasında Sorumluluk Üstlenmek Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 102, 103, 104
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanmasında Sorumluluk Üstlenmek Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 102, 103, 104
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 102-103-104
Hazırlık Çalışması
Soru: Aşağıda, Türkiye İstatistik Kurumunun Mart 2021’de yayımladığı “İstatistiklerle Kadın, 2020” raporundan bazı maddeler verilmiştir. Bu maddelerden hareketle, ülkemizde kadınların yaşadıkları sorunların çözümü için devlet kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının neler yapmaları gerektiği konusunu arkadaşlarınızla tartışınız.
• 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilen kadınların oranı %28,7 iken erkeklerde bu oran %63,1 olmuştur.
• 2019 yılında çalışma hayatında kalma süresi kadınlarda 19,1 yıl, erkeklerde 39 yıl olarak gerçekleşmiştir.
• Türkiye Büyük Millet Meclisi verilerine göre; 2020 yılında 584 milletvekili içerisinde kadın milletvekilinin sayısının 101, oran olarak da %17,3 olduğu tespit edilmiştir.
Uzun Cevap :
Bu rapora baktığımız zaman Bu maddelerden hareketle ülkemizdeki kadınların iş dünyasında çok fazla aktif olamadıklarını görmekteyiz.
Bunu nedenleri tespit edilmeli çalışmak isteyen ve çalışmak istemeyen kadınlara kolaylıklar sağlanmalıdır.
Çocukları ve eviyle ilgilenip evde belirli zamanlarda iş hayatında olmak isteyen kadınlara kolaylıklar sağlanmalı kendisi çalışmayı teşvik edilmekle beraber üzerindeki yüklerde hafifletilmelidir.
Evde kendisini zorlamayacak kolay işler verilmeli ve çalışmak isteyen kadınlara da destek verilerek çocuk bakımı ev sorumlulukları konusunda yardımda bulunulmalıdır.
Bu şekilde kadının istekleri doğrultusunda yardımda bulunarak mağduriyete giderilmeli ve istekleri doğrultusunda karşılık verilmelidir.
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları
Etkinlik
Soru: Toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili verilen bilgilerden hareketle ülkemizde ya da çevrenizde yaşanan bazı olumsuz durumlarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için yapılabilecekleri yazınız.
Uzun Cevap :
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kadınların yükü azaltılmalıdır.
Çalışmak isteyen kadınlara ev, çocuk gibi sorumlulukları konusunda destekler ve kolaylıklar sağlanmalıdır.
Geçim konusunda zorlanan ancak ev hanımı olmak ve çocukları ile ilgilenmek isteyen hanımlara da kolaylıklar sağlanmalı gerekirse maddi destekte bulunulmalıdır.
Şiddetin önlenmesi için annelerin yükü hafifletilerek çocukları ile daha kaliteli ve güzel vakit geçirilmesi sağlanmalı, toplumda çocuklara yönelik şiddetin azaltılarak gelecek nesilleri nesillerin şiddetten uzak bir toplum olması amaçlanmalıdır.
Şiddet görmeden yetişen bireylerin şiddete karşı maillerinin az olduğu ve çözüm yolu olarak konuşulan çocukların ileride de bunu devam ettikleri görülmektedir.
Bu yüzden bir yandan sağlıklı bireyler yetiştirilmeli bir yandan da şiddete karşı önlemler alınarak kadınların güvenliği sağlanmalıdır.
Şiddete karşı caydırıcı cezalar getirilmelidir.
Etkinlik
Soru: Sınıf mevcudunu dikkate alarak gruplar oluşturunuz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çeşitli devlet organları ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan afişleri, bilgi teknolojilerinden yararlanarak araştırınız. Siz de grup hâlinde özgün bir düşünceden yola çıkarak bir afiş çalışması yapınız. Başarılı bulunan afişleri okul panolarında sergileyiniz.
Cevap :
DEĞERLENDİRME
1.Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramları arasında nasıl bir fark vardır? Düşüncelerinizi yazınız.
Uzun Cevap :
Cinsiyet, Bir canlının doğuştan genetik olarak kazandığı cinsel üremeye yönelik özelliklerinin toplamıdır.
Toplumsal cinsiyet ise kadın veya erkek olmaya toplumun ve kültürün yüklediği anlamlar ve beklentilerdir.
Kadınlık mı erkekliğin toplumsal olarak kurulan, öğrenilen ve beklenilen kalıpları manasına gelmektedir.
Bu yüzden toplumsal cinsiyet kavramı yani kadına ve erkeğe yüklenen görevler zihinlerde değiştirilmeli ve bir adalet sistemine dayandırılarak haksızlıklar giderilmeye çalışılmalıdır.
2.Türkiye’nin de taraf olarak imzalamış olduğu Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin amacı hakkında düşüncelerinizi yazınız.
Uzun Cevap :
“Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ” sözleşmeyi imzalayan devletlerin kadınları yönelik ayrımcılığının tüm şekillerini önlemek, kadınların toplumsal hayattaki yaşantılarını iyileştirmek, toplumsal cinsiyet ilişkileri ve cinsiyeti dayalı baskıları kaldırmak amacıyla imzalanmıştır.
Bu sözleşme Birleşmiş Milletler düzeyindeki 9 temel insan hakları sözleşmesinden bir tanesidir.
Bu sözleşme 1979 yılında BM genel kurulu tarafından kabul edilmiştir. 1981 yılında 20 ülkenin onaylaması ile yürürlüğe girmiş 1985 yılında Türkiye tarafından imzalanmıştır.
3.Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için toplumdaki bireylere düşen sorumluluklar nelerdir? Maddeler hâlinde yazınız.
Uzun Cevap :
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için toplumdaki bireylere düşen sorumluluklar
- Kadınların eğitim düzeyinin artırılması
- Üzerlerindeki iş yükünün azaltılması
- Maddi ve psikolojik olarak destek çıkılmaları
- Adil ve şeffaf işe alım uygulamaları
- Meslek eşitliliği ve adaleti
- Kadınların çalışma hayatına girebilmeleri için çocuk bakımı ve sorumluluklarının desteklenmesi
- Evde çalışmak isteyen kadınların desteklenmesi ve işlerini kolaylaştırılması
- Eşit ücret verilmesi
- Bilinçlenme
“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 102-103-104 ATA Yayıncılık” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Ödevlerime yardımcı olan bu site sayesinde artık tüm ödevlerimi rahat bir şekilde yapıyorum. Ödevlerimi yanlış yapmak gibi bir derdim yok ödevlerimi yaparken doğru cevaplarını her zaman bu sayfaya bakarak tamamlıyorum. Aklıma takılan bir konu olduğu zaman veya 4 sınıf demokrasi ve insan hakları kitabında yer alan ödevlerimizi kontrol etmek ve araştırma ödevlerinde rahat doğru bir şekilde yapmak amacıyla her zaman ben bu sayfaya bakarak cevaplarını buluyor ve cevaplarını her zaman doğru bir şekilde tamamlandığından Emin oluyorum sizlere çok teşekkür ederim sizlerle ödevi yaptığımdan beri birçok ödevimi hemen tamamladım ödevim hakkında aklıma takılanları buraya bakarak öğreniyorum.
Kadın erkek yaşlı veya özel durumda olan engelli olan bireylerimiz ve çeşitli sıkıntılar yaşayan bireylerimiz ya da ülkemize göç etmiş birçok insanın eşit bir şekilde hak ve özgürlüklerden faydalanması adil bir ortamı ve bağımsız bir ülkeyi oluşturmaktadır. Çevremizdeki birçok kişinin ayrım yapmaksızın hak ve özgürlüklerin tanınması düşüncelerinin esas alınması ve her zaman ahlaklı bir şekilde davranılması gerektiğini ortamın daha iyi bir şekilde verimli olması ve insanların birbirlerine karşı olan anlayışının esas alınması için gerekli bir davranış olarak bilinmektedir.