4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 34-35-36 ATA Yayıncılık

4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı İnsan Hakları ve Etik Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 34, 35, 36


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı İnsan Hakları ve Etik Metni Etkinlik Cevapları


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 34-35-36


“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 34-35-36 ATA Yayıncılık”

Hazırlık Çalışması


Soru: Aşağıda verilen Nasrettin Hoca fıkrasını okuyunuz. Fıkradan hareketle insanların ortaya koyduğu davranışlarda ilkeli olmalarının önemi üzerine sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.


FİL

Bir fil vermiş Timur, Akşehirlilere. Bakın besleyin diye. Fil bu ne versen yer ne sunsan içermiş. Kalmamış Akşehirlilerde Ne sap ne sapan Ne ot ne çöp. “Aman!” demişler, “Aman!” Bir filin elinden; Doluyduk, taştık Yok yoksul düştük. Yitirdik her şeyimizi, Kurtarsa kurtarsa Bu beladan bizi Hoca kurtarır. Varalım gönderelim onu Timur’a, Savsın bu belayı başımızdan.” Hoca da, “Peki, gidelim Timur’a.” demiş. “Düşün ardıma.” Beş on kişi Düşmüşler ardına bizimkinin. Ama yaklaştıkça Timur’un Göğe direk vermiş çadırına, Sıvışmaya başlamışlar Birer ikişer. Farkına varmamış hiçbir şeyin Bizimki. Çıkmış Timur’un karşısına. “Al şu filini bizden!” Diyecekken, Dönmüş bir de bakmış ki arkasına Yok kimsecikler, Kalmış tek başına. “Söyle bakalım Hoca, Nedir derdin?” deyince de Timur, “Sultanım” demiş. “Bizim Akşehirliler Öyle çok sevdiler ki fili, Zavallı hayvan Yalnız kalmasın diye Bir de dişisini istediler.”

Ali Püsküllüoğlu


Kısa Cevap : “İnsanların ortaya koyduğu davranışlarda ilkeli olmalarının önemi üzerine sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Bu fıkrada bir sorunun çözümü esnasında insanların sözlerine sadık ve sözünün arkalarında olmalarının öneminden bahsedilmiştir.

Bir şeyden rahatsızlık duyuluyorsa ve insanlar bunu değişmesini istiyorsa el ele vermeli ve çözüm sürecinde öne çıkardıkları kişiye asla yalnız bırakmamalıdırlar.

İnsanlar söz verdikleri işte akıllı bir mantıklı hareket etmeli, cesaretlerini kontrol etmeli ve eğer bir işe girişmişlerse sonuna kadar o işi sürdürülmelidirler.

Diğer bir insanın yarı yolda bırakmak ve onu tek başına bırakarak zor duruma koymak insanlık onuruna yakışır bir davranış değildir.


Etkinlik


Soru: Aşağıda verilen metni okuyunuz. Metindeki düşüncelerden yola çıkarak çevrenizde etik değerlere uygun davranışlar sergilenip sergilenmediği hakkında arkadaşlarınızla sınıfta tartışınız.


ETİK DEĞERLERİN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ

Etik değerler insanların ortaya koyduğu davranışlarla ilgilidir. Etik davranışlara biçim veren ilkelerin oluşumunda değişik kaynaklar rol oynar. Bu kaynaklar iç ve dış kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılır. Kültürel değerler, töre, hukuk kuralları gibi ölçütler dış kaynağı oluşturur. Vicdan, sorumluluk, kurallara uygun hareket etme bilinci, duygu ve düşüncelerimiz ise iç kaynağı oluşturur.

Etik konuları tartışan gerek felsefe kitapları gerekse dinî kaynaklar, bu konunun gereği olarak özgürlük ve zorunluluk kavramını da uzun uzun tartışır.

İnsanın bedensel yapısından kaynaklanan dürtülere ve arzulara doğrudan bağlı olmayan etik davranışlarda aklın hükümleri de işin içerisine girer. Akıl sahibi olmayan canlıların etik sorunları yoktur. Diğer taraftan irrasyonel dürtülerden arınmış saf akıldan oluşan bir varlığın da etik sorunu olmaz. Etik sorunlar; doğasında hem dürtüleri hem de aklı bulunduran, başka bir deyişle hem kötülük hem de iyilik unsurları taşıyan bir canlıda ortaya çıkabilir. Bu canlı ise insandır.

Doğruluk, dürüstlük, diğerkâmlık, adalet, cesaret, bilgelik, ihtiyatlı olmak gibi birçok erdemden oluşan etik değerleri, toplumsal yaşamda korumayı ve savunmayı, insanlık tarihinde bazı kurumlar üstlenmiştir. Gelenekler, din, hukuk ve eğitim sistemleri bu kurumların en önemlileridir.

Prof. Dr. Yasin Ceylan


Kısa Cevap : “Çevrenizde etik değerlere uygun davranışlar sergilenip sergilenmediği hakkında tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Metindeki düşüncelerden Yola çıktığım zaman çevremde hem etik hem de etik olmayan  davranışlar sergilendiğini görüyorum.

Çevremde doğruluk, savunma, yardımlaşma, merhamet, iyi ve kötü günde yanında olmak gibi insanlığın gereği olan etik davranışları görmekteyim.

Bu davranışlarının yanı sıra alan, ihanet, hakka girme, ağlatma gibi etik olmayan birçok davranışlarında sergilendiğini görüyorum.

İnsanlar empati ile yetiştirilmeli ve bu empatinin doğrultusunda etik değerlere saygı duyarak ve uygulayarak hayatına devam etmelidir.


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları


Etkinlik


Soru: Verilen bilgilerden hareketle, ülkemizde yaşanan olayları da dikkate alarak insan hakları ve etik değerler konusunu içeren iki slogan yazınız.


Kısa Cevap : “Ülkemizde yaşanan olayları da dikkate alarak insan hakları ve etik değerler konusunu içeren iki slogan yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

  1. İnsanlar onurları ile vardır ve onurlu yaşamak haklarıdır.
  2. İnsanın köle doğduğu görülmemiştir ama köle yapıldığı çok görülmüştür.

Etkinlik


Soru: Etik değerlerin yok olmaya yüz tuttuğu bir toplumda ne tür sorunlar meydana gelebilir? Örnekler vererek yazınız.


Kısa Cevap : “Etik değerlerin yok olmaya yüz tuttuğu bir toplumda ne tür sorunlar meydana gelebilir? Örnekler vererek yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Etik değerler, kanunlar tarafından sınırları belirlenmiş davranışların dışında kişinin topluma uygun ahlaki davranışları ve değerleridir.

Yasalar ne kadar kuvvetli olursa olsun insanı yasaların görmediği yerlerde de vicdanlı olmaya sevk eden ve yardımlaşma gibi zorunlu olmayan durumlarda da insanlık gereği yardıma sevk eden değerlerdir.

Etik değerlere sahip olan bir insan farklı fikir ve statüde olan insanları küçümsemez. Ona duygusal manipülasyon yapmaz ve insana sırf insan olduğu için değer verir.

Dolayısıyla etik değerler yazılı olmayan insani kurallardır diyebiliriz.

Etik değerlerin yok olmaya yüz tuttuğu bir toplumda güçlü olanın zayıf olanı ezdiğini, ihanet, adam kayırma, yalan güven ve güvensizlik ortamının had safhaya ulaştığını görürüz.

Bu durumda yaşanılması güç bir toplum meydana gelir.


DEĞERLENDİRME


1.Bir toplumdaki temel etik değerler nelerdir? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Bir toplumdaki temel etik değerler nelerdir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Bir toplumdaki temel etik değerler

  • Dürüst olmak ve doğruluktan ayrılmamak
  • İnsan haklarına saygılı olmak
  • Sabırlı ve anlayışlı olmaya çalışmak
  • Duyarlı bir insan olmak
  • Hoşgörülü olmak
  • Adaletli olmak
  • Uyumlu ve paylaşımcı olmak
  • Şeffaf ve açık sözlü olmak
  • Cesaretli olmak
  • Kendisine verilen işi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmak
  • Devletin belirlediği yasalara uymak
  • İnsanlar arasında dil, din, ırk ve cinsiyet gibi hangi konuda fikir ayrılığı olursa olsun saygı duymak
  • Tarafsız olmak

2.İnsan hakları ile etik değerler arasında nasıl bir ilişki vardır? Düşüncelerinizi yazınız.


Kısa Cevap : “İnsan hakları ile etik değerler arasında nasıl bir ilişki vardır? Düşüncelerinizi yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İnsan hakları ve etik değerler arasında büyük bir ilişki vardır. Hatta bu ilişki birbirini tamamlayan iki parça gibi düşünülebilir.

Etik değerlerin yerleştiği bir insanda ve toplumda insan hakları da uygulanabilirdir.

Etik değerler zaten olgun ahlaki davranışlardır. Kişiye kazandırmış olduğu saygı, dürüstlük, ayrımcılık yapmama, adaletli olma gibi bütün ahlaki kazanımlar insanların haklarını özgürce yaşamalarına yardımcı olur.

Etik değerlere sahip olan toplumlar eğer bu değerleri sindirebilmişse insan haklarının en rahat yaşandığı yerlerdir.

Etik değerlere sahip olmayan toplumlarda ise insan hakları tam olarak uygulanamayacak ve insanların kaybetmiş olduğu bu ahlaki değerler sebebiyle haksızlıklar meydana gelecektir.

Bu yüzden etik değerler ve insan hakları beraber kazanılmaya çalışılmalı ve beraber düşünülmelidir.


“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 34-35-36 ATA Yayıncılık” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score