4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 51-52-53-54 ATA Yayıncılık

4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Karşılıklı Sorumluluklar ve Demokrasi Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 51, 52, 53, 54


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Karşılıklı Sorumluluklar ve Demokrasi Metni Etkinlik Cevapları


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 51-52-53-54


“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 51-52-53-54 ATA Yayıncılık”

Hazırlık Çalışması


Soru: Aşağıda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun 1998 yılında kabul ettiği İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’nden bazı maddeler verilmiştir. Bu maddeleri hak ve özgürlüklerin kullanılması bağlamında; devletin vatandaşlarına, vatandaşların diğer bireylere ve devlete karşı görev ve sorumlulukları açısından değerlendirerek sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.


MADDE – 1 : Herkesin birey olarak ve başkalarıyla birlikte ulusal ve uluslararası düzeylerde insan haklarını ve temel özgürlüklerin korunmasını ve gerçekleştirilmesini teşvik etme ve bunun için mücadele etme hakkı vardır.

MADDE – 2 : a) Her devletin özellikle kendi yargı alanındaki herkesin bireysel olarak ve başkalarıyla birlikte, uygulamada tüm hak ve özgürlükleri kullanabilmesi amacıyla bütün sosyal, ekonomik ve diğer şartları ve gereken yasal güvenceleri kabul etmek suretiyle tüm insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunması, geliştirilmesi ve gerçekleştirilebilir kılınması temel sorumluluğu ve ödevi vardır.
b) Her devlet, bu bildirgede amaçlanan haklar ve özgürlüklerin somut olarak kullanılabilmelerini sağlamak için yasamaya, yönetime ve gerekli diğer alanlara ilişkin tedbirleri alır.

MADDE – 5 : İnsan haklarını ve temel özgürlükleri geliştirmek ve korumak amacıyla herkesin bireysel olarak ve başkalarıyla birlikte, ulusal ve uluslararası düzeyde;
a) Barışçıl biçimde bir araya gelmek veya toplantı yapmak,
b) Hükümet dışı kuruluşlar, dernekler veya gruplar kurmak, bunlara üye olarak girmek ve katılmak,
c) Hükûmet dışı veya hükûmetler arası kuruluşlarla ilişki kurmak hakkı vardır.

MADDE – 8 : Herkesin bireysel olarak ve başkalarıyla birlikte, ayrımcılık olmaksızın ülkesinin yönetimine ve kamusal işlerin yürütülmesine etkin bir biçimde katılma hakkı vardır.

MADDE – 14 : 1- Devletin kendi yargı alanında bulunan tüm kişilerin sivil, politik, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının anlaşılmasını kolaylaştırmak için yasamaya ilişkin, tüzel, yönetimsel ve diğer alanlarda gerekli tedbirleri alma zorunluluğu vardır.
3- Devlet, kendi yargı alanına giren tüm topraklarda, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için bir ara bulucu, bir insan hakları komisyonu veya başka bir ulusal kurum gibi diğer bağımsız ulusal kurumların kurulmasını veya atanmasını ve geliştirilmesini gerektiğinde güvence altına alır ve destekler.


Cevap :

Bu maddeleri hak ve özgürlüklerin kullanılması bağlamında değerlendirdiğimiz zaman devletin vatandaşlarına adil davranması, haklarını koruması gerektiği anlaşılmaktadır.

Bireyin diğer bireylerle barışır bir şekilde haklarına saygı duyması kişinin de devresine karşı sorumluluklarını bilmesi gerekmektedir.


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları


Etkinlik


Soru: Aşağıda Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Mavi Masa Bilgi Edinme Merkezi ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Siz de ülkemizde bireyler ile kamu kurumları arasında doğrudan iletişimi sağlayan bu tür kurumları araştırarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap : “Siz de ülkemizde bireyler ile kamu kurumları arasında doğrudan iletişimi sağlayan bu tür kurumları araştırarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ülkemizde bireyler ile kamu kurumları arasında doğrudan iletişimi sağlamak için birçok kurum kurulmuştur.

E-devlet, kapısından birçok başvuru, bilgi alma ve yapmış olduğu başvuruların sonucunu öğrenme gibi birçok bilgi elde edilebilmektedir.

Artık birçok kuruma gitmeye gerek kalmadan başvuru yapma, sonuç alma gibi bilgiler buradan yapılabilmektedir.

Animals uygulaması gibi uygulamalardan tahlil sonuçları gibi durumlarımızı öğrenebilir ve MHRS uygulamasından randevu alma gibi birçok işlemimizi gerçekleştirebiliriz.


DEĞERLENDİRME


1.Demokratik sistemlerde bireylerin devlete karşı sorumlulukları nelerdir? Yazınız.


Kısa Cevap : “Demokratik sistemlerde bireylerin devlete karşı sorumlulukları nelerdir? Yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Demokratik sistemlerde devletin bireye karşı sorumlulukları olduğu gibi bireylerin de devlete karşı sorumlulukları vardır.

Kişinin devletini severek onu korumaya çalışması yazılı olmayan kanunlar arasındadır. Ülkesini ilerletebilmek için elinden geleni yapması da duygusal olarak bireyin devlete karşı olan sorumluluğudur.

Bireyin Kanuni olarak devlete karşı olan sorumlulukları kanunlara uyması, seçme ve seçilme hakkını kullanması, askerlik yapması ve vergi vermesidir.

Bütün vatandaşların burada belirtilen maddelere ve içeriği geniş olan bütün alt maddelerine uyması gerekmektedir.


2.Demokratik sistemlerde devlet organları, politikalar oluştururken vatandaşlara karşı nasıl bir sorumluluk üstlenir? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Demokratik sistemlerde devlet organları, politikalar oluştururken vatandaşlara karşı nasıl bir sorumluluk üstlenir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Demokratik sistemlerde devlet organları, politikalar oluştururken vatandaşlara karşı onların özgürlüklerini kısıtlamayacak kurallar geliştirmeli ve onların ihtiyaçları doğrultusunda, onları önemseyerek politikalar oluşturulmalıdırlar.

Vatandaşların devletlerine karşı saygılı olmaları ve sevgi duyabilmeleri için devletin de onların hakkını gözetmesi ve elinden geldiği kadar onların refahını sağlayacak şekilde politikalar düzenlenmesi gerekmektedir.

Birey ve devlet arasında bu şekilde bir hassasiyet oldukça aralarındaki bağ kuvvetlenir ve daha yaşanır bir hayat meydana gelir.


3.Hak ve özgürlüklerin kötüye kullanılmaması için bireylerin birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.


Kısa Cevap : “Hak ve özgürlüklerin kötüye kullanılmaması için bireylerin birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Her bireyin kendisine verilmiş olan belli başlı haklar vardır. Hakkın amacına aykırı olarak başkasına zarar vermek maksadıyla kullanılması hakkın kötüye kullanılması anlamına gelmektedir.

Hak ve özgürlüklerin kötüye kullanılmaması için bireylerin tüm insanların hak ve özgürlüklerini bilmesi, bilinçli olması ve başkalarının hakkına saygı duyması gerekmektedir.

Klasik bir örnek verecek olursak kişinin mülkiyet hakkına sahip olmuş olduğu bir arazide komşusunun manzarasını kapatması veya geniş bir balkonla evine çok fazla yaklaşması Hakkı kötüye kullanmak olarak sayılabilir.

Bu örnekler çoğaltılabilir ki burada dikkat edilmesi gereken insanların başkasının hakkına saygıda bulunması ve böylece herkesin saygılı bir ortamda haklarını yaşayabilmesidir.


“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 51-52-53-54 ATA Yayıncılık” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score