4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 77-78-79-80 ATA Yayıncılık
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Doğal Çevre, İnsan Sağlığı ve Ekolojik Denge Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 77, 78, 79, 80
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Doğal Çevre, İnsan Sağlığı ve Ekolojik Denge Metni Etkinlik Cevapları
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 77-78-79-80
Hazırlık Çalışması
Soru: Aşağıda verilen görselleri inceleyiniz. Günümüzde bu tür görüntülerin artma nedenleri üzerine tartışınız. Ulaştığınız sonuçlarla ilgili bir makale yazarak sınıf panosunda sergileyiniz.
Kısa Cevap :
Verilen görüntülere baktığımız zaman çevre kirliliğini ve bu kirlilik sebebiyle oluşan afetleri görmekteyiz.
Çevre kirliliği sadece insanlara değil yeryüzünde yaşayan bütün canlılara zarar vermektedir.
Çevre kirliliği geri dönülmez sonuçlara sebep olabilir.
Kirlenen çevre, hava sebebiyle enerji kıtlığı, beslenme sorunları, canlı çeşitliliğinin azalması, toprakların kaybı canlı yaşamını tehdit etmekte doğanın düzenini bozmaktadır.
Denizlerin kirlenmesi insanlara zarar verdiği gibi birçok kara ve deniz canlısı için yaşam tehdidi oluşturur.
Havanın kirlenmesi de bunun gibi bütün canlılara zarar verir.
Dolayısıyla insan kendi eliyle kirletmiş olduğu çevreyle bütün canlıları ve gelecek nesilleri zarara uğratabilir.
Bunun için çevremize karşı duyarlı olmalıyız.
Uzun Cevap :
Çevre kirliliği doğanın, doğal kaynakların ve içinde yaşamış olduğumuz çevrenin yanlış kullanılması nedeniyle kirlenmesi ve dengenin bozulması durumudur.
Çevre kirliliği çevrede bulunan canlı ve cansız öğeleri olumsuz yönde etkilemekte yapısal zararlar meydana getirmektedir.
Ne yazık ki çevre kirliliği insan eliyle olmaktadır.
Yanlış ve kontrolsüz göçler, yerleşme, kentleşme sorunları, artan enerji ihtiyacı, yoğun kimyasal kullanımı ve doğal kaynakların tüketimi ile çevrenin bilinçsizce kirletilmesi çevre kirliliğini arttıran en büyük etkenlerdendir.
Çevre kirliliği olumsuz birçok sonucu meydana getirmektedir.
Çevre kirliliğini pek çok şaşırdı vardır ki bunlar toprak kirliliği, hava kirliliği, su kirliliği, ambalaj atıkları ve gün ışık kirliliği, radyoaktif kirlenme, ses kirliliği ve ambalaj ataklarıdır.
Çevre kirliliği konusunda insanların bilinçlenmesi ve çevrenin daha çok zarar görmeden kurtarılması gerekmektedir.
Çevre kirliliğinin sonunda Dünya coğrafyası değişebilir, küresel ısınma gibi ikiyi değişiklikleri meydana gelerek mevsimlerin düzeni bozulabilir.
Erozyon ile toprağın verimi kaybolabilir, su kaynakları tükenebilir birçok canlının nesli tükenebilir.
Enerji ve yiyecek fıtığı meydana gelebilir, canların türlerinin azalması sonucunda ekolojik denge bozulabilir.
Bu da gelecek nesilleri olumsuz etkiler ve birçok kötü sonuçlar meydana getirir.
Bunları engellemek için hala geç değil. Bilinçlenmeli ve insanların bilinçlenmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Böylelikle daha yaşanılan bir bir dünya meydana getirmiş oluruz.
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları
Etkinlik
Soru: Sınıf mevcudunu dikkate alarak gruplar oluşturunuz. Çevreyle ilgili (suyun yanlış tüketimi, topraklı alanların azalması, hava kirliliği vb.) bir konu belirleyerek buna yönelik bir afiş çalışması yapınız. Çalışmalarınızı yaparken özgün görseller, ifadeler, sloganlar kullanınız. Başarılı bulunan afişleri okulda sergileyiniz.
Etkinlik
Soru: Aşağıda verilen tabloda bazı çevre sorunları yer almaktadır. Öğrendiklerinizden ve verilen örnekten yararlanarak tabloyu doldurunuz.
Cevap :
Etkileri Alınabilecek Önlemler
Toprak kirliliği toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerinin artması yerlere çöp atılmaması, atıkların ayrıştırılması
Su kaynaklarının kuraklık, deniz ve kara hayvanlarının neslinin tükenmesi, fabrikaların denetlenmesi, atıkların denize dökülmemesi,
kirletilmesi ve hayvanların ölmesi tasarruf yapılması
bilinçsiz tüketimi
Geri dönüşümü
olmayan ürünlerin ham maddelerin azalması, çevrenin daha çok tahrip olması dönüştürülebilir ürünlere teşvik ve bilinçlendirme
kullanılması
Sanayileşme bitki örtüsünün, diğer doğal kaynakların tahrip olmasına, çevre dostu sanayilerin ve üretimlerin yapılması
türlerin yok olmasına, hava ve su kirlenmesine neden olur
Hızlı nüfus artışı ormansızlaşma ve çölleşme, hava kirliliği nüfus dağılımını ayarlamak
Çarpık
kentleşme havanın kirlenmesi, suyun zehirlenmesi ve toprağın tahrip olması yerleşimin denetlenmesi ve insanların imkanlar sunularak farklı şehirlere de dağılımının sağlanması
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları
Etkinlik
Soru: Aşağıda verilen haberi okuyunuz. Bu haberden yola çıkarak üretimi esnasında insan sağlığını tehdit eden ve doğaya zararlı maddeler içeren ürünlerin tüketilmemesi için bireylere ve kurumlara düşen görevler hakkında düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Silikozis Bir Mesleğe Daha Sıçradı
Madenci hastalığı olarak bilinen ve ölümlere neden olan silikozis hastalığının kot kumlama işçilerinin ardından diş teknisyenlerinde de sıkça görüldüğü bildirildi. Hastalığın belirtileri arasında nefes darlığı, ağızdan kan gelmesi ve öksürüğün bulunduğunu ifade eden Akkurt, meslek hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmayan birçok doktorun yanlış teşhis koymasının hasta sayısında sağlıklı sonuçlara ulaşmayı engellediğini ileri sürdü.
Akkurt, silikozisin kalıcı tedavisinin mümkün olmadığını ve tedavi için geç kalınan vakalarda hastanın kaybedilebildiğini aktardı. Hastalığın kot taşlama işçileriyle gündeme geldiğini ancak son yıllarda uzun çalışma süreleri ve kötü laboratuvar koşulları nedeniyle diş teknisyenlerinde de sıkça görüldüğünü dile getiren
Akkurt, hastalığın salgın hâlinde arttığını ve tablonun iç açıcı olmadığını savundu. İstanbul’da bazı diş teknisyenlerinin silikozis nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getiren Akkurt, sektörde çalışanlara, kapalı sistemlerde çalışmaları, maske takmaları ve iki yılda bir akciğer filmi çektirmeleri tavsiyesinde bulundu. Prof. Dr. İbrahim Akkurt, hastalığın yayılmasının önlenmesi için de meslek hastalıkları kliniğinin kurulmasının şart olduğunu vurguladı.
Kısa Cevap :
İnsan sağlığını tehdit eden ve doğaya zarar veren maddelerin kullanılmaması için kurumlara düşen görevler çalışanların ortamlarını iyileştirmek ve yüksek teknoloji ile onları korumaktır.
Uzun Cevap :
İnsan sağlığını tehdit eden ve doğaya zarar veren maddelerin kullanılmaması için kurumlar çalışmalar yapmalı ve oluşan yan etkiler göz ardı edilmeyerek raporlanmalıdır.
Zarar vermeyen maddeler tercih edilmeli ve eğer kullanılması gerekiyorsa kullanım esnasında koruyucu ekipmanlar temin edilmelidir.
DEĞERLENDİRME
1.Doğal yaşam alanı olarak doğal çevrenin korunması için neler yapılabilir? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
Doğal yaşam alanı olarak doğal çevreyi korumak hem bizim hem de diğer canlıların yaşamı için çok önemlidir.
İnsan Doğal çevrenin kendine getirmiş olduğu iklim, yağmur ve ekolojik dengeye muhtaçtır.
Doğal yaşam alanları zarar gördüğü zaman bundan insan ve diğer canlı türleri de zarar görür.
Kıtlık, mevsim değişimi ve kuraklık gibi hiç kimsenin istemeyeceği sıkıntılar meydana gelir.
Doğal çevrenin korunmasında bütün insanlara düşen görevler vardır.
Bu görevlerden bir tanesi daha az tüketici olmak ve çevreyi kirletmeyerek atıkları ayrıştırmaktır.
Yerel ürünler satın alarak çevreyi korumak ve kaynakları değerlendirmek de mümkündür. Böylece ithal edilen malların yarattığı fosil yakıt kullanımı ve karbon emisyonu gibi problemler en aza indirgenir.
Kimyasal gübre yerine organik gübre kullanılmalı ve kimyasal atıklar azaltılmalıdır.
Tek kullanımlık ürünler yerine yıkanabilir veya yeniden dönüştürebilir ürünler tercih edilmeli geri dönüşüm artırılmalıdır.
Eğer bir sağlık sorunu yoksa kısa mesafelerde yürüyüş yapılmalı, bisiklete binmeli veya araba yerine toplu taşıma araçları tercih edilmelidir.
Su ve elektrik kullanımında da tasarruf yapılmalı gereksiz harcamalardan kaçınılmalıdır.
2.Günlük hayatta kullandığımız ürünleri tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
Günlük hayatta kullandığımız ürünleri tüketirken ürünlerin sağlıklı olmasına, meyve sebze gibi ürünlerin mevsim ürünleri olmasa dikkat etmeliyiz.
Alerjimiz olup olmadığına ve tükettiğimiz ürünü dengeli ve doğru zamanda tüketmeye dikkat etmeliyiz.
Tükettiğimiz besinlerin içeriğini bilmeden tüketmemeli tüketimde aşırıya kaçmamalıyız.
Yani bir ürün tüketirken bile dengeyi elden kaçırmamalıyız.
3.İnsan sağlığını tehdit eden maddelerin kullanıldığı ürünlerin tüketilmemesi hangi açılardan önemlidir? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
İnsan sağlığını tehdit eden maddelerin kullanıldığı ürünlerin tüketilmemesi insanın kaliteli yaşaması, sağlığını kaybetmemesi ve sağlıklı bir hayat geçirebilmesi için önemlidir.
Ne yazık ki özellikle birçok hazır gıda da insan sağlığını tehdit eden maddeler kullanılmaktadır.
Cazip olan bu yiyecekler içinde bulunmuş olduğu bağımlılık yapan maddeler sebebiyle büyük küçük herkesin ağız tadına uymakta ve zevk verdiği için bağımlılık yapmaktadır.
Bu bağımlılıkla beraber bu maddeler birçok hastalığa sebep olmakta ve insan sağlığını tehdit etmektedir.
Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalar yapması ve bu zararlı ürünlerin kullanımının durdurulması gerekmektedir.
“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 77-78-79-80 ATA Yayıncılık” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Yukarıda bulunan bilgi ve cevapları da faydalanarak 4 sınıf insan hakları ve demokrasi kitabında yer alan ödevlerimi rahat bir şekilde bitirdim. Ödevlerimi yaparken zorlanmadan rahat bir şekilde yapabileceğim ve birçok konuyu anlayabileceğimi sayfa sayesinde artık tüm derslerimde başarılıyım özellikle Türkçe dersinde bana birçok bilgiyi yardımcı olduğunuz için Türkçe dersinde aktif bir şekilde katılıyorum aklıma takılan Türkçe derslerini anlamını bilmediğim kelimeleri okumuş olduğunuz metinde bulunan soruların cevaplarını her zaman bu sayfada bularak cevaplıyorum.
Çevre kirliliği çevremizde önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Çevrenin kirli olması birçok canlının hayvanın bitkinin insanların zarar görmesi demektir. Biz insanlar olarak çevreyi kirlettiğimiz zaman Doğal ortamlar ve yaşanabilir ortamların sağlıksız bir hale geldiğini görebiliriz. Çevremizin temiz olması için her zaman doğaya sahip çıkmalıyız doğal ortamları kirletmemeliyiz orman yangınlardan akarsular ve göllerin denizlerin kirlenmemesi için oralara çöplerin atılması ve kirletilmesi gibi çeşitli çevre sorunlarının önüne geçmek için bilinçlenmeli ve bu konuda tedbirler almaya Özen göstermeliyiz. Yerlere çöp atmamak geri dönüşüme dikkat etmek ve kullanmış olduğumuz tüm ortamları temiz bir şekilde bırakmak oldukça önemli çevre kirliliğini önlemek amacıyla alınan davranışlar arasında yer alır.