4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 81-82-83 ATA Yayıncılık
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Doğaya Sahip Çıkmak Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 81, 82, 83
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Doğaya Sahip Çıkmak Metni Etkinlik Cevapları
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 81-82-83
Hazırlık Çalışması
Soru: Aşağıda verilen bilgileri okuyunuz. Tarihsel süreç içerisinde doğal çevrenin korunması adına yapılan çalışmaların günümüzde uygulanıp uygulanmadığını sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
· M.Ö. 546 yılında Persler (Akhaemenidler) Anadolu’ya gelip, ayrı ve stratejik mevkiilerde dört satraplık (genel valilik) oluşturdukları ve bunlardan birinin de Daskyleion olmasına karar verdikleri zaman Kuş Gölü’nün (Daskylitis Gölü) çevresinde var olan bu doğal güzelliği farkedip bir Paradeisos (Cennet Bahçesi) kurmaya ve bunun bakımını da üstlenmeye karar vermişlerdi.
• Osmanlı Devleti’nin en önemli padişahlarından Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde (1451- 1481) doğanın korunmasına dair tedbirler alınmıştır. Haliç’in dolmaması için önlemler alan Fatih’in, Kağıthane deresi havzasında hayvan otlatılmasını, bina yapılmasını ve tarla açılmasını yasakladığı görülmektedir. Ayrıca erozyona müsait yamaçların ağaçlandırıldığı ve ormanlardan ağaç kesiminin yasaklandığı bilinmektedir.
• 1559 tarihli bir divan kararında Eşme, Dikme ve Sapanca Dağlarından ağaç kesiminin yasaklandığı belirtilmiştir. Bu hususta en büyük ceza, kasıtlı olarak ormanları yakanlara verilmiş, hem mal ve mülklerine haciz konulmuş hem de bu kişiler müebbet kürek cezasına çarptırılmışlardır. Ayrıca ordunun, seferler sırasında geçtiği güzergâh üzerindeki ekili-dikili alanlara, çayır ve otlaklara zarar verilmemesi hususunda da çok sıkı tedbirler alınmıştır.
Kısa Cevap :
Tarihsel süreç içerisinde doğal çevrenin korunması adına yapılan çalışmaların günümüzde uygulanmadığını ancak farklı yasalarla ve ceza sistemleri ile çevrenin korumaya çalışıldığı bilinmektedir.
Uzun Cevap :
Tarihsel süreç içerisinde Doğal çevrenin korunması adına birçok çalışma yapılmıştır.
Günümüzde ceza şekillerinin hepsi uygulanmasa da belirli yerlere konuk yapılması ve ağaçların kesilmesi yasak hale getirilmesi cezaları devam etmektedir.
Yasaların değişmesi ile beraber hapis cezası verilmeye başlanmış ve suçun çeşidine göre para veya hapis cezaları verilmiştir.
Çevrenin kaç tane kirletilmesi suçunun yaptırımı 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.
Atık veya artıkları dizisi olarak ülkeyi sokan kişiye bir yılda 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Kasten orman yakan kişiye 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve on bin güne kadar adli para cezası verilmektedir.
Devletin güvenliğine karşı kurulmuş örgüt faaliyeti çerçevesinde ormanları yakma suçuna müebbet hapis ve 20.000 günden 25.000 güne kadar adli para cezası verilebilmektedir.
Etkinlik
Soru: Aşağıda günlük hayatta kullanılan bazı ürünlerin adları verilmiştir. Bilgi teknolojilerinden yararlanarak ve bu ürünlerin doğada yok oluş sürelerini araştırarak karşılarına yazınız.
Cevap :
Gazete: 3 ayda yok olur.
Sakız: 5 yılda yok olur.
Plastik tabak: 500 yılda yok olur.
Naylon poşet: 1000 yıl sonra yok olur.
Strafordan üretilmiş maddeler: 2 milyon yılda yok olur.
Cam şişe: 4000-4500 yılda yok olur.
Cep telefonu: 1000 yılda yok olur.
Deterjan: 400 yılda yok olur.
Teneke kutu: 50-100 yılda yok olur.
Su boruları: 1000 yılda yok olur.
Boyanmış tahta: 13 yıl veya daha fazla sürede yok olur.
CD: 2-2,5 ayda yok olur.
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları
Etkinlik
Soru: Doğal çevrenin korunması için faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarını ve bu kuruluşlardan birinin yakın zamanda yaptığı çalışmaları araştırınız. Bu çalışmaların yeterli olup olmadığı konusunda arkadaşlarınızla tartışınız.
Uzun Cevap :
Çevreyi Korumak İçin Çalışan Sivil Toplum Kuruluşları
- TEMA Vakfı
- Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği.
- Doğa Derneği.
- ÇEKÜL Vakfı (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı)
- Deniz Temiz Derneği / TURMEPA.
- WWF Türkiye – Doğal Hayatı Koruma Vakfı
- Sürdürülebilir Yaşam Derneği.
TURMEPA Mavi Kitapları market raflarında yerini aldı. Böylelikle özellikle çocuklara hitap eden ve herkesi bilgilendiren kısa, eğlenceli kitaplarla bilinçli insanlar oluşturulması amaçlanıyor.
Bütün sivil toplum kuruluşları çevremiz için çalışmalar yürütmektedirler. Hepsinin çalışmalarını tebrik ediyorum. Bu çalışmalar ancak insanların duyarlılığı artarsa yeterli olur. Yoksa sadece bu yapılanlar çevremiz için yeterli değildir.
Etkinlik
Soru: Aşağıda verilen haberi okuduktan sonra yaşadığınız bölgede habere konu olan benzer çevre sorunlarının olup olmadığını araştırınız. Bu sorunların ortadan kaldırılması için yapılabilecekler, yazılı ve görsel basın aracılığıyla kamuoyu oluşturmak veya yetkili kişilerle, sivil toplum kuruluşlarıyla dilekçe yazma yoluyla iletişime geçmek olabilir. Aynı yöntemi, yaşadığınız bölgedeki geri dönüşüm için yürütülen etkinliklerde de kullanabilirsiniz.
Marmaris Körfezi İçin Protokol İmzalandı
Canlı sayısı ve oksijen oranı azalan ve denizanası popülasyonu artan Marmaris Körfezi’ni kurtarmak için çevreciler ve üniversite iş birliği yapma kararı alarak protokol imzaladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD), kirlilik nedeniyle ekolojik dengesi bozulmaya başladığı belirlenen Marmaris Körfezi’ni kurtarmak için harekete geçti. MÇD Başkanı Ahmet Kutengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile 1,5 yıl süreyle gerçekleştirdikleri Körfez araştırması sonucunda üniversite tarafından bir rapor hazırlandığını söyledi. Körfez Biyolojik Sonuç Raporu’nu geçen yıl ilgili tüm kurumlara gönderdiklerini ifade eden Kutengin, “Hiçbir öneri, sorgulama ve cevap alamamamıza rağmen bu çalışmanın ikinci etabı olan çözüm bulunması ve olumsuzlukların yok edilmesi çalışmalarını yapmak üzere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü ile protokol imzaladık. Körfez’e hayat veren Poseidon çayırlarının yok olmasını önlemek, deniz kirliliğini bertaraf ederek Körfez’de kaybolan oksijeni tekrar sağlamak ve erozyonla azmaklardan gelen atıkları önlemek için mücadele edeceğiz.” dedi. Üniversitenin Körfez’de gerçekleştirdiği ilk etap çalışması sonucunda ortaya çıkan bilimsel veriler hakkında bilgi veren Kutengin, Marmaris Körfezi’nde ekolojik dengenin giderek bozulduğunu, deniz yaşam alanlarının insanlar tarafından işgal edildiğini, taşkın kontrol sistemlerinde yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını ve katı atıkların denizlerden uzaklaştırılamadığını anlattı. Çalışmalar sırasında Körfez’de yer yer mazot ve atık yağ tabakalarına rastlandığına işaret eden Kutengin, şöyle konuştu: “Petrol atıkları burada yaşayan canlıların oksijen ihtiyacını sınırlamakta, özellikle Körfez’de oksijen üreten endemik deniz çayırlarını olumsuz etkilemektedir. Deniz ekosisteminde sayısız faydaları olan bu çayırların bölgedeki varlığı çok önemlidir. Körfez’in bugünkü durumuna bakıldığında, bu oksijen depolarının yok olmaya yüz tuttuğu görülüyor. Deniz çayırlarının tüm Körfez’in sadece yüzde 10-12’lik kısmında var olduğunu söyleyebiliriz. Yaz ve sonbahar aylarında suların kirlilik göstergelerinde amonyum, fosfat, nitrat, nitrit ve koliform bakteri düzeyleri olması gerekenden daha fazla; oksijen oranları da tam tersine gerekenden çok daha düşük seviyede ölçüldü. Bu durum Körfez’in iyiye gitmediğinin bir işareti olarak kabul ediliyor.”
Cevap :
Yaşadığım çevrede de haberlere baktığımız zaman buna benzer çevre sorunları olduğunu öğrenmekteyiz.
Bu sorunların ortadan kaldırılması için farkındalık oluşturmak okul gazetesi veya yerel gazetelere röportaj ve gülü resim ve sloganlarla duyuru yapmak gibi faaliyetler gösterebiliriz.
Basın sayesinde birçok kişiye ulaşabilir ve farkındalık oluşturarak kirliliğin kontrol altına alınmasını sağlayabiliriz.
4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları
DEĞERLENDİRME
1.Doğal çevrenin korunması için bireylere ve kurumlara düşen görevler nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.
Uzun Cevap :
Çevremiz bizlere ve gelecek nesilleri ilgilendiren kendisine muhtaç olduğumuz yaşadığımız ortamdır.
Bunun için toplumda yaşayan bireylerin hepsini görevler düşmektedir.
Çöplerimizi çöp kutusuna atmalı çöplerimizle etrafı kirletmemeliyiz. Fabrikalarım baca çıkışlarını Fizy takılmalı, zehirli gazların havayı ve bizim sağlığımızı bozmaması için kirli havalar ve kirli atıklar pidelenmelidir.
Çöplerimizi ayrıştırmalı pil, atık yağ gibi atıkları toplama yerlerine götürerek atmalıyız.
Geri dönüştürülebilir ürünleri tercih etmeli tek kullanımlık ürünlerden sakınmalıyız.
Geri dönüştürülmüş olan ürünleri tercih etmeliyiz.
Yaptığımız ateşi bilinçli ve dikkatli bir şekilde söndürmeli çevre bilincine sahip olmalıyız.
Naylon poşet gibi ayrışması zor maddelerin kullanımını azaltmalı israftan kaçınarak enerji konusuna tasarruf sağlamayı adet haline getirmeliyiz.
Kurumsal olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumlar yerleşme, çevreye ve yaklaşmaya dair mevzuatları hazırlar, kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütürler.
Koymuş oldukları uygulamaları denetleyerek Çevre kirliliğini önlemek ve çevremizin, doğamızın korunmasını sağlamak üzere çalışmalar yaparlar.
Bu kurumlar çevreyi temiz tutmak konusunda çalışmalar yapmalı ve çevreyi kirletenlere cezaların uygulanması için girişimde bulunmalıdırlar.
2.Günlük hayatta kullanılan hangi ürünlerin doğal çevreye zararı daha fazladır? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
Ne yazık ki çevremize günlük hayatta kullandığımız birçok atık zarar vermekte ve doğanın düzenini bozmaktadır.
Doğada daha çabuk çözülebilen ve daha az zarar veren ürünler ürünleri tercih ederek doğayı korumalıyız.
Çevre için en zararlı atık türü günlük hayatta birçok alanda kullanmış olduğumuz plastik atıklardır. Tek olanını da klasikleri satın almamaya çalışmalı poşet yerine bez çanta ve pet şişe yerine matara kullanarak kirlenmeyi azaltabiliriz.
Kullanılmış yağlar lavaboya dökülmemeli ve atık yağların toplandığı alanda toplanmalıdır.
Bebek bezleri denize veya göre değil çöpe atılmalıdır. Çünkü doğada 500 yıl sonra kaybolmaktadır.
Strapon malzemeleri doğada 2 milyon yıl kalabildiği için alternatif ürünler tercih edilmelidir.
Görüldüğü gibi günlük hayatta kullanmış olduğumuz birçok ürün geri dönüştürülmediği ve dikkatli kullanılmadığı sürece çevreyi büyük zararlar verebilir.
3.Geri dönüşüm çalışmalarına katılmanın doğal çevreyi korumadaki rolünü açıklayınız.
Uzun Cevap :
Geri dönüşüm çalışmalarına katılmanın doğal çevreyi korumada Çok etkili rolü vardır.
Hepimiz doğanın döngüsüne içerisinde yaşadığımız için mecburuz.
Çevremizi severek onu korumaya çalışmak ve bu çalışmalara katılmak hepimizin görevleri arasındadır.
Çevreyi korumak için yapılan çalışmalara katılmak hem bizim hem sevdiklerimizin hem de daha çok kişiye ulaşabildiğimiz için birçok insanın bilinçlenmesine ve bu bilinç sayısının artarak çevrenin de daha çok korumasına sebep olacaktır.
Ne kadar çok kişi bilinçlenir veya ne kadar çok kişi belli bir konuda çalışma sürdürürse o çalışma o kadar kuvvetlenir ve etkisini gösterir.
“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 81-82-83 ATA Yayıncılık” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Boğazınıza sahip çıkmak vatandaşlık görevlerimiz arasında yer almaktadır. Doğal çevremiz tüm canlıların yaşamı için gerekli olan bir kaynaktır. Özellikle doğal kaynak hayvanların bitkilerin bir insanlara fayda sağlayacak birçok imkanların yuvası olarak bilinmektedir.. Doğal çevrenin yanı sıra akarsularımız tarihi güzelliklerimiz tarihi ve doğal güzelliklerimiz her zaman bizleri için önemlidir bunları her zaman sahip çıkmalıyız zarar vermekten kaçınmalıyız tarihimizi yazdıktan ve tarihten mi birçok örnekler veren tarihi güzelliklerimizi önem göstermeli ve tarihini güzel bir şekilde araştırmalıyız. Aynı şekilde duamızı kabul etmemek duamıza sahip çıkma duamıza çöpler atmamak orman yangınlarının olmasının sebep olacak birçok nedenlerden uzak durmak ve her zaman hayvanların Doğal ortamına zarar vermeden hayvanlara yaşam alanı bırakmak yapmamız gereken vatandaşlık görevlerimiz arasında yer almaktadır.
Doğamıza ve çevremizde her zaman sahip çıkmalıyız çünkü doğamız ve çevremiz bizler için çok önemlidir sağlıklı bir şekilde yetişmek hastalıklardan korunmak Doğal çevrede bulunan doğal imkanların yaşayabilmesi ve hayvanlara bitkilerin ortam hazırlayabilmesi için bizim insanlara düşen çok fazla görevler vardır ve davranışlarımızı düzgün bir şekilde uyguladığımız zaman çevremizi kirletmediğimiz zaman ve çevremizi temizliğine dikkat ettiğimiz zaman birçok hastalığın doğal ortamın yaşatılması ve çeşitli konularda bilinçlenmemiz sağlanabilir.