4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 95-96-97-98 ATA Yayıncılık

4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Çeşitlilik ve Milli Kültü Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 95, 96, 97, 98


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Çeşitlilik ve Milli Kültü Metni Etkinlik Cevapları


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 95-96-97-98


“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 95-96-97-98 ATA Yayıncılık”

Hazırlık Çalışması


Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden çıkardığınız ana düşünce nedir? Sınıfta açıklayınız.


Tapınakları kuran da bu halkmış, kiliseleri de camileri de.Bembeyaz tiyatroları dolduran bizmişiz, karanlık kervansarayları da. Kah bozkıra çıkmışız kah mavi denize. Sayısız devletler, uygarlıklar bizim sırtımızda yükselmiş, bizim sırtımızda çökmüş. Yetmiş iki dil konuşmuşuz Türkçede karar kılmazdan önce. Hepsinin tadı kalmış damağımızda. Aylarımızın, günlerimizin, köylerimizin, kentlerimizin adlarına bakın. Ne değişik eller ne değişik halk oyunlarında tutuşmuş, ne horonlara ne halaylara girmişiz. Doğu’yla Batı sarmaş dolaş olmuş bizim içimizde. Ya o ya bu değil, hem o hem buyuz biz. Anadolu.

Sabahattin Eyüboğlu


Kısa Cevap :

Metinden çıkardığım ana düşünce ülkemizdeki farklı kültürlerin bizlere güzellik beraberlik kattığıdır.

Uzun Cevap :

Metinde bahsedildiği gibi ülkemiz coğrafi konumu ve insanlarının güzelliği itibariyle birçok medeniyete sahipliği yapmıştır.

Nice farklı imparatorluklar kurulmuş ve yıkılmıştır.

Bu zamanın ve milletlerin bırakmış oldukları kültürel zenginlikler bizlere zenginlik katmış ve bölünmek yerine rengarenk bir bütün elde etmişizdir.

Bu metinde anlamış olduğum temel ana düşünce farklılıkların bizlere zenginlik kattığı ve ayrıştırmak yerine daha da kuvvetlendirip birleştirdiğidir.


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları


Etkinlik


Soru: Ülkemizde son yıllarda, farklılıklara saygı duyarak bir arada yaşama kültürünü güçlendirmek için yapılan yasal düzenlemeler hakkında araştırma yapınız. Araştırma sonuçlarınızı aşağıya yazınız. Arkadaşlarınızın araştırma sonuçlarını da dinleyerek başka hangi tür düzenlemelerin yapılması gerektiği hakkında tartışınız.


Kısa Cevap : “Ülkemizde son yıllarda, farklılıklara saygı duyarak bir arada yaşama kültürünü güçlendirmek için yapılan yasal düzenlemeler hakkında araştırma yapınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ülkemizde son yıllarda farklı mezhep ve farklı kültürlere sahip olan bu farklılıklara saygı hızlandırılmıştır.

Farklı kültürlerin bizleri ayrıştırmayıp zenginleştirildiğinin farkına varılmıştır.

Bu düşüncelerle ilgili yasal düzenlemelerle beraber dernekler kurulmuş, birçok çalışma yapılmıştır.


4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları


Etkinlik


Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle ülkemizde birlik ve beraberliğin önemi hakkında sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.


….. Yunusların, Mevlânaların, Nasrettin Hocaların, Hacı Bektaş Velilerin Anadolusu’nda müsamaha bir yaşam biçimi olmuştur. Nitekim Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde bu müsamaha tam olarak gösterilmiştir. Hem de dünya tarihinde eşi benzeri pek bulunmayacak şekilde gösterilmiştir. Farklı etnik kökenden, farklı dinlerden ve mezheplerden, farklı kültürlerden ve farklı dillerden pek çok toplum, altı yüzyıl boyunca bir arada yaşamıştır. Türkler farklıya alışmanın ve farklı ile bir arada yaşamanın benzersiz örneklerini vermiştir ve hâlen de vermektedir, vermelidir. Çünkü ülkemiz tam bir kültürler ve farklılıklar mozaiğidir. Bu mozaiği korumak, kollamak ve yaşatmak hepimizin görevidir, sorumluluğudur. Yapay bölünme girişimlerini hoşgöremeyiz. “Sevgi”nin yerine “kin”i koymak isteyenlere, bunun için didinip direnenlere müsamaha gösteremeyiz. Kabul etmek gerekir ki her davranış müsamaha ile karşılanmaz. Herkese, her şeye müsamaha göstermek bizi yanlışlara, kötülüklere sürükler. İşte o zaman sosyal düzen, toplumsal disiplin bozulur. Tam bir kargaşa, anarşi doğar. Sosyal ahlak, hukuk düzeni yok olur. O hâlde kime; nerede, ne zaman, hangi durumda müsamaha ile bakılmalı? Bu ölçü, gerek birey gerekse toplum hayatı bakımından çok önemlidir. Bu nedenle bu konuda eğitime, eğitim-öğretim kurumlarına ve hepimize büyük görevler düşmektedir. Çünkü yüce bir erdem olan müsamahayı benimsetip yerleştirecek olan en etkili süreç eğitimdir. Bu bakımdan müsamaha eğitimi, demokrasi eğitimi büyük önem taşımaktadır. Bu yıl tüm ülkelerde yürütülen Hoşgörü Yılı elbette dünyamızda yaşanılan müsamahasızlığı bir yılda ortadan kaldıramayacaktır. Ülkemiz için de geçerli olan bu gerçeği görerek özgürlüğün temel ilkesi, birlik ve beraberliğin simgesi olan müsamahayı hep birlikte paylaşalım. Şiddet ve insanlık dışı davranışlara karşı en güçlü silahın müsamaha olduğuna inanalım ve inandıralım, anlayalım ve anlatalım. Gelin hep birlikte el ele müsamahalı bir dünya kuralım, bunu birlikte haykıralım. ….

Prof. Dr. Günal Akbay (Kısaltılmıştır.)


Kısa Cevap :

Ülkemizde birlik ve beraberlik ülkemizin bütünlüğü ve parçalanmaması açısından önemlidir.

Hoşgörünün temel bir prensip olması ile beraber vatana ihanet, şiddet gibi ahlaki olmayan değerlere saygı göstermek hoşgörü değil büyük bir yanlıştır.

İyi bir eğitim ve empati ile farklılıklara saygı göstermeli ve özgürlüğün tanımını doğru olarak anlamalıyız.

Uzun Cevap :

Metinde ülkemizin farklı kültür özellikleri ile beraber yüzyıllar boyunca tam bir mozaik sanat eseri gibi renklendiği ve güzelleştiği ifade edilmektedir.

Daha geçen günler kadar diye diyebileceğimiz kısa bir zamana kadar başka ülkelerde olan ayrıştırma, küçük görme ve insanların sergilendiği hayvanat bahçelerine benzer bahçeler gibi bahçeler kurma durumları ne yazık ki görülmekteydi.

Farklı olan aşağılandığı ve küçük görüldüğü toplumların aksine Türkler düşene, zorda kalana ve farklı olanı her zaman yardım elini uzatmış birlik ve beraberliğin en güzel örnekleri ülkemizde görülmüştür.

Müsamaha ve anlayış farklı din, dil ve kültürlere olmakla beraber ahlaki ilkelere aykırı olan ve insanlara zarar veren farklılıklara saygı göstermek hoşgörü değil özgürlüğü tam olarak anlamamaktır.

Büyük bir anarşi ve yıkılmayı beraberinde getirir.

Bunun için iyi bir eğitim alarak özgürlüğü sınırlarını bilmeli vatanın menfaatine olan farklılıklar hoşgörü ile karşılanmalıdır.

El ele verip eğitimli bir bakış açısıyla farklılıklar bizlere güç katmalıdır.


DEĞERLENDİRME


1.Millî ve manevi değerlerimiz nelerdir? Bunların korunması için bireylere düşen görevlerin neler olduğunu açıklayınız.


Kısa Cevap : “Millî ve manevi değerlerimiz nelerdir? Bunların korunması için bireylere düşen görevlerin neler olduğunu açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Her milletin kendine özgü milli ve manevi değerleri vardır.

Milli değerlerimiz Türk milletini birbirine bağlayan vatan sevgisi, bayrak sevgisi, devlet sevgisi, marş sevgisi, özgürlük ve İstiklal anlayışı, tarihimiz gibi değerlerimizdir.

Bu değerler bir millet olarak bize özgün ve farklı kılar.

Manevi değerlerimiz ise sevgi, saygı, merhamet, hoşgörü , cömertlik, sorumluluk, büyüklere saygı gibi değerlerimizdir.

Bu değerler bizi birbirimize bağlayan ve toplumu sağlam bir şekilde ayaksız tutan direkler gibidir.


2.Etnik çeşitliliğin ülkenin bölünmez bütünlüğü içerisinde yaşatılması neden önemlidir? Sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.


Kısa Cevap : “Etnik çeşitliliğin ülkenin bölünmez bütünlüğü içerisinde yaşatılması neden önemlidir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Etnik çeşitlilik ülkemize renk ve güzellik katmakla beraber bu bir ayrımcılığa ve ayrılığa sebep olmamalı ayrımcılık yapmak isteyen kişilere fırsat verilmemelidir.

Etnik çeşitlilik kültürel zenginliği getirmekle beraber farklı noktalar olduğu için insanları ayrıştırmanın ve çatışma çıkarmanın da en kolay yollarından biridir.

Bizler bu millet içerisinde ancak özgür ve rahat yaşayabileceğimizi göz ardı etmeden etnik çeşitliliğimizle beraber ülkemizin görünmez bütünlüğü içerisinde yaşamanın öneminin farkına varmalıyız.

Ancak böyle çeşitlilikleri gerektiğinde bir birlik ve zenginlik olarak görebiliriz.


3.Ülkemizde farklı din ve mezheplere sahip bireylerin millî birlik ve beraberliğin korunması için nasıl bir sorumluluk duygusu içinde hareket etmeleri gerekir? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Ülkemizde farklı din ve mezheplere sahip bireylerin millî birlik ve beraberliğin korunması için nasıl bir sorumluluk duygusu içinde hareket etmeleri gerekir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Farklı değil mi mezhepler her millet içerisinde görülmektedir.

Bu farklılıklar saygı ve hoşgörü içerisinde yaşandığı zaman zenginlik atacağı gibi insanların arasını açmak ve ayrıştırma yaparak bir kaos ortamı oluşturmak açısından da büyük fırsatlar barındırır.

Ülkeyi bölmek isteyenlerin genellikle farklı değil mi mezheplere sahip bireyler arasında çatışma çıkartmaları bu yüzdendir.

Bu yüzden bir ülke içerisinde yaşayan farklı din ve mezheplere sahip bireyler milli birlik ve beraberliği namusları bilmeli vatandaşlık sorumluluk duygusu içinde hareket etmelidir.


“4. Sınıf Demokrasi ve İnsan Hakları Kitabı Sayfa 95-96-97-98 ATA Yayıncılık” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score