4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 24-25 MEB Yayınları

4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Dilek ve Dualarda Geçen Dinî İfadeler Cevapları Sayfa 24, 25


4. Sınıf Din Kültürü Günlük Konuşmalarda Dinî İfadeler Metni Cevapları


4. Sınıf Din Kültürü MEB Yayınları Kitabı Sayfa 24-25


“4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 24-25 MEB Yayınları”

Soru : Bir arkadaşımız hastalandığında ona hangi sözlerle geçmiş olsun deriz?


Kısa Cevap : “Bir arkadaşımız hastalandığında ona hangi sözlerle geçmiş olsun deriz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İnsanlar hastalandıkları zaman sevdiklerinin yanında görmek isterler. Sevdikleri yanlarına gelmese bile arayıp sorulmak veya bir geçmiş olsun dileği herkese çok iyi hissettirir.

Bizler de arkadaşlarımız hastalandığı zaman onları gerek gördükten sonra gerekse de hastalandıkları zaman ya ziyaret ya da telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.

Genellikle ” geçmiş olsun, Allah acil şifalar versin, Allah sağlığına kavuştursun, inşallah bir an önce iyileşirsin, Allah bu hastalıktan kurtarsın “kelimelerini kullanırız.

İslamiyet hasta ziyaretine çok önem vermiş ve hasta ziyareti yapan kişilere ise Büyük mükafatlar vadetmiştir. Gerçekten bu çok ince bir davranış olup hem aradaki sevgiyi artırır hem de hastalanan kişiye destek sağlar.

Bizler de yakınlarımızda hasta olan kişileri eğer ziyaret edebiliyorsak ziyaret etmeli edemiyorsak telefon açmalı telefon açamıyorsak da ya da daha sonradan duyduysak da gördüğümüz zaman halini hatırını sormalı ve geçmiş olsun dileklerinde bulunmalıyız.


Ayşe sabah gözlerini açtığında gün doğmak üzereydi. Bismillah diyerek yatağından kalktı. Lavaboya gitti. Abdestini aldı ve sabah namazını kılmak üzere namaza durdu. Namazını bitirdikten sonra, bir süredir hasta olan sınıf arkadaşı Fatma için, “Allah’ım! Fatma kardeşimin hastalığına şifa ver.” diyerek dua etti. Ayşe’nin annesi Hatice teyze kahvaltı sofrasını hazırlamıştı. Ayşe besmele çekerek kahvaltısına başladı. “Elhamdülillah. Allah’ım! Verdiğin nimetler için sana şükürler olsun.” diyerek kahvaltısını tamamladı. Ayşe, yemeğe besmele ile başlamanın ve Allah’a teşekkür ederek yemeği bitirmenin çok sevap olduğunu biliyordu. Ellerini yıkayıp dişlerini fırçaladı. Okula gitmek üzere kıyafetlerini giydi, saçlarını taradı, çantasını hazırladı ve kapıya doğru yöneldi. Annesi Ayşe’yi “Allah’a emanet ol kızım” diyerek uğurladı. Ayşe de annesine “Allah razı olsun anneciğim.” dedi ve okulun yolunu tuttu.

Soru : Okuduğunuz metindeki dinî ifadeleri bulunuz ve altını çiziniz.


Cevap :

“4. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 24-25”

4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları


Meryem İnşallah Diyor

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de “İnşallah (Allah izin verirse) demeden hiçbir şey için, ‘Şu işi yarın yapacağım’ deme!”* buyurmaktadır. Gelecekte yapacağımız işler için inşallah demek Yüce Allah’ın bizlere emridir. Yapacağımız bir iş için inşallah dediğimizde o işi yapmak için gayret göstermek gerekir. Yoksa inşallah dedikten sonra yapmamak, verilen sözü tutmamak anlamına gelir. Taha, kızı Meryem ile konuşurken “inşallah” sözünü ilk kez kullanır. Meryem:
-“Baba inşallah ne demek?” diye sorar. Babası:
-“Kızım, bir şey yapacağımızda Allah’ın (c.c.) izniyle kolaylıkla olsun diye bu ifadeyi kullanırız.” şeklinde bir cevap verir. Çocukların anne ve babalarından istekleri bitmez. Bu isteklerin hepsini karşılamak mümkün değildir. Taha, kızının isteklerinden karşılamak istedikleri için “inşallah” demeyi, istemedikleri için “bakarız” demeyi tercih etmektedir. Meryem, babasının bu ayrımını zamanla öğrenmiştir. Bir gün Meryem:
-“Baba şu oyuncakçıya gidelim mi?” diye sorar.
Babası:
-“Bakarız kızım” der. Meryem:
-“Bakarız deme baba, inşallah de. Kolaylıkla gidip oyuncak alalım.” der. Meryem’in bu cevabı babasının çok hoşuna gider ve birlikte oyuncak almaya giderler.

Soru : Yukarıdaki metinden hareketle hangi durumlarda inşallah denilmesi gerektiğini sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap :

Yukarıdaki metinden hareketle İnşallah dediğimiz yerler;

  1. Gelecekte yapmayı planladığımız işler için
  2. Biri işe karar verdiğimiz zaman o iş hakkında konuşurken kolaylıkla olmasını istediğimiz zamanlarda kullanırız.

Metinde geçtiği üzere inşallah demek çok önemlidir ancak inşallah dedikten sonra gayret ve çaba sarf etmek gerekir ki istediklerimiz yerine gelsin.

Çünkü bize dinimizin emrettiği her konuda çabalamak, gayret etmek daha sonra işin sonucunu Allah’a ısmarlamaktır.

Çaba sarf etmeden inşallah demenin bir manası yoktur. Dünyada işlerin düzeni bu şekilde ayarlanmıştır. Elimizden geleni yapmak, yaptıktan sonra dua ederek olmasını beklemek lazımdır.


“4. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 24-25 MEB Yayınları” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score