4. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 24-25-26-27 SÖZCÜ Yayıncılık
İlkokul 4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 1. Ünite Neler Öğrendik? Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 24, 25, 26, 27
4. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı 1. Ünite Neler Öğrendik? Metni Etkinlik Cevapları
4. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 24-25-26-27
1. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere kutudan seçeceğimiz uygun kelimeleri yazalım.
Cevap :
a. Dünya’nın kendi etrafında dönüşü 24 saat sürer.
b. Dünya, kendi etrafında Batıdan doğuya doğru döner.
c. Dünya’nın kendi etrafında dönme hareketi yapmasıyla Gece ve gündüz oluşur.
ç. Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanma hareketi 365 gün 6 saat sürer.
d. Dünya’nın Güneş etrafında dolanma hareketi yapmasıyla Mevsimler oluşur.
2. Dünya’nın günlük ve yıllık hareketleri hakkında öğrendiklerimizi aşağıya cümleler hâlinde yazalım.
Kısa Cevap :
Dünya, günlük olarak kendi ekseni etrafında döner ve yıllık olarak Güneş etrafında döner.
Uzun Cevap :
Dünya’nın hareketleri, günlük ve yıllık olmak üzere iki ana hareketten oluşur. Günlük hareket, Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesidir ve bu hareketi 24 saatte tamamlar. Bu dönüş hareketi, gece ve gündüzün oluşmasına neden olur. Dünya’nın ekseni eğik olduğu için, Güneş ışınları yıl boyunca farklı açılarda gelir ve bu durum mevsimlerin oluşumuna yol açar.
Yıllık hareket ise, Dünya’nın Güneş etrafında yaptığı dönüş hareketidir. Bu hareket, yaklaşık 365,25 gün sürer ve yılın mevsimlerinin değişmesine neden olur. Dünya’nın yörüngesi eliptik olduğundan, Güneş’e en yakın olduğu nokta (perihel) ile en uzak olduğu nokta (afhel) arasında farklar vardır. Bu hareket, aynı zamanda mevsimlerin farklı sıcaklık ve iklim koşullarını oluşturur. Dünya’nın eksen eğikliği ve bu yörünge hareketi, yılın farklı dönemlerinde farklı bölgelerde mevsimlerin yaşanmasına sebep olur.
4. Sınıf Fen Bilimleri SÖZCÜ Yayıncılık Kitabı Cevapları Sayfa 25 Cevapları
1. Ünite Uygulamalı Bilim
“Yer kabuğu ve Dünya’mızın Hareketleri” ünitemizde öğrendiklerimizle ilgili günlük hayattan bir problemi ya da ihtiyacı belirleyelim. Belirlediğimiz problem ya da ihtiyaç;
a) Günlük hayatta kullandığımız veya karşılaştığımız araç, nesne ya da sistemleri geliştirmeye, yani ürün ortaya çıkarmaya yönelik olmalıdır.
b) Malzeme, zaman ve maliyet kriterleri açısından uygun olmalıdır.
Soru : Belirlediğimiz problemi ya da ihtiyacı aşağıda verilen boşluğa yazalım.
Cevap :
Şehirlerde, yer kabuğunun hareketleri sonucu meydana gelen depremler, binaların ve altyapıların hasar görmesine neden olmaktadır. Bu durumu azaltmak amacıyla deprem izolatörleri veya sismik izolatörlerin geliştirilmesi gerekmektedir.
Soru : Problemin çözümüne dair alternatif çözüm yollarını araştıralım. Bulduğumuz çözüm önerilerini aşağıda verilen boşluğa yazalım. İhtiyacımız olursa defterimize daha fazla satır ekleyebiliriz.
Cevap :
- Çözüm önerisi : Deprem izolatörleri tasarımı
- Depremin titreşimlerini absorbe eden ve binaların yerinden oynayarak hasar görmesini engelleyen sismik izolatörlerin geliştirilmesi.
- Çözüm önerisi : Yüksek dayanıklı yapı malzemeleri kullanımı
- Binaların yapımında kullanılan beton, çelik ve diğer yapı malzemelerinin sismik dayanıklılığını artıran malzemelerin kullanılması.
- Çözüm önerisi : Akıllı bina teknolojileri
- Deprem anında bina hareketlerini algılayarak otomatik olarak stabil hale getiren ve titreşimi azaltan sensör ve motor sistemlerinin entegrasyonu.
Soru : Bulduğumuz çözüm yollarını karşılaştıralım. Malzeme, zaman ve maliyet kriterleri açısından en uygun olanını belirleyelim. Seçtiğimiz çözüm önerisini aşağıdaki boşluğa yazalım.
Cevap :
Seçilen Çözüm Önerisi : Deprem izolatörleri tasarımı
Soru : Seçtiğimiz çözüme yönelik planlama yapalım. Ürünümüzün tasarımını ve sunumunu okul ortamında gerçekleştirelim. Ürün geliştirme aşamasında birçok deneme yapalım. Denemelerimiz sonucunda elde ettiğimiz verilerimiz ile gözlem sonuçlarımızı aşağıda verilen tabloya benzer bir tablo oluşturarak kaydedelim.
Cevap :
Deneme sonuçlarına göre, Polimer ve Kevlar karışımı malzeme ile yapılan izolatörlerin en iyi sonucu verdiği gözlemlendi. Bu malzeme, yüksek titreşimleri etkili bir şekilde absorbe ederek binanın zarar görmesini engelledi. Bu çözüm önerisi, malzeme, zaman ve maliyet açısından en uygun seçenek olarak belirlendi.