4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 76-77 MEB Yayınları

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kurallar Cevapları Sayfa 76, 77


4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Kurallar Metni Soruları ve Cevapları


4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 76-77


“4. Sınıf Ä°nsan Hakları Kitabı Sayfa 76-77 MEB Yayınları”

Hazırlık Çalışmaları


1. En sevdiğiniz oyunun kurallarını anlatınız.


Kısa Cevap : “En sevdiÄŸiniz oyunun kurallarını anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Benim en sevdiÄŸim oyun futboldur.

Maddeler Halinde Futbol oyununun kuralları

  • Futbol sahasında karşılıklı olarak iki kale bulunur
  • Ortası ha çember halinde, ceza sahaları ise dikdörtgen ÅŸekilde olmalıdır
  • Toplam 90 dakika oynanan oyunda 45 dakikalık 2 devre bulunmaktadır
  • Devre arası yaklaşık 15 dakikadır
  • EÄŸer sakatlık gibi sonucu uzatan bir zaman kaybolursa hakemler maçın sonunda bu süreyi uzatma dakikası olarak ekler
  • Futbolda bir orta, iki çizgi bir de yardımcı hakem vardır
  • Sahada 11 kiÅŸilik iki takım oynamaktadır
  • Her takımın maç süresi boyunca 5 oyuncu deÄŸiÅŸtirme hakkı vardır
  • Oyunun amacı gol atarak rakip takımı yenmektir
  • Futbolda gol topun kare çizgisinin geçmesi ile olur.

Benim en sevdiÄŸim oyun “yerden yüksek” oyunudur.

Bu oyunda kişi sayısı önemli değildir.

Oyun baÅŸladığı zaman oyuncular “1,2,3 yerden yüksek! “Diye bağırırlar. Herkes etrafta bulmuÅŸ olduÄŸu yüksek bir yere çıkar ve sona Kalan kiÅŸi ebe olur.

Oyuncular sürekli yüksek yerler arasında yer değiştirir ve bu yer değiştirme esnasında Ebu onları yerde çıkmadan yakalayıp vurursa ebe yakalanan kişi olur.


2. Oyun oynarken kurallara uyulmaz ise neler olur? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Oyun oynarken kurallara uyulmaz ise neler olur? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Oyunlar belirli kurallar çerçevesinde belirlenmiştir.

Oyunu zaten zevkli yapan kuralların olması ve kurallar sayesinde ebelerin belirlenerek oynayan kişilerin heyecan duymasıdır

Kurallar sayesinde ebe olacak kişi veya kazanan kişi belirlenir ve bu kurallara uymak için oynayan kişiler çok çaba sarf ederler. Bu da büyük bir heyecana ve oyunun zevkinin artmasına sebep olur

Oyun oynarken kurallara uyulmazsa oyunun amacına ulaşılamaz ve adaletsizlik olduğu için kazanan hakkıyla kazanmamış olur.

Oyun oynayan kişiler arasında tartışmalar kavgalar ve kırgınlıklar çıkar böylece kimse o oyunda Bir daha buluşmak istemez.

Oyun önemini yitirdiği için oyunun heyecanı gider ve herkes istediğini yapabildiği için bu özel bir oyun olmaktan çıkar.

Arkadaşlar arasında güven, barış ve eğlenceli ortam bozulmuş olur.


3. Sınıf kuralları olmasaydı bu durumdan nasıl etkilenirdiniz? Tartışınız.


Kısa Cevap : “Sınıf kuralları olmasaydı bu durumdan nasıl etkilenirdiniz? Tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Sınıf kuralları olmasaydı sınıfta herkes istediği gibi hareket eder çokça gürültü ve rahatsızlıklar meydana gelirdi. Sesten dolayı ve çevre kirliliğinden dolayı çokça rahatsız olunur ders işlemek için uygun bir ortam olmazdı.

Sınıfta arkadaşlar arasında bir kargaşa oluşacağı için sevgi ve saygı ortamı azalır öğretmenler Gönül hoşluğu ile dersimize girmek istemezlerdi.

Arada kırgınlıklar olduğu için öğrenciler okula gitmek istemezler sınıftaki birlik ve beraberlik ruhu bozulmuş olurdu.

Kurallar sebebiyle insanların dikkat etmiş olduğu şeyler kuralların olmaması ile beraber istedikleri gibi hareket etmelerine sebep olacaktı. Bu yüzden sınıfta barış ve gün ortamı ortadan kalkar öğretmene saygı ve öğrenciler arasındaki sevgi bozulma yaşardı.

Kuralların toplum hayatını düzenlemek için olduğu gibi sınıfta olan kurallar da bizim güven içerisinde kalmamız ve sağlıklı bir ders ortamına sahip olmamız için gereklidir.

Sınıftaki kurallar dersi en iyi şekilde anlamamıza, güzel bir ortamda okul saatlerimizi geçirmeye yardımcı olur.

Bunun için sınıf kurallarına uymalı ve sınıf kurallarının olmaması durumunda oluşabilecek sıkıntıları düşünerek dikkatli davranmalıyız.


Soru : Yazılı olmayan kurallara yaşamınızdan örnekler veriniz.


Kısa Cevap : “Yazılı olmayan kurallara yaÅŸamınızdan örnekler veriniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kurallar yazılı kurallar ve yazılı olmayan kurallar olmak üzere ikiye ayrılır.

Yazılı olmayan kurallar; görgü kuralları, ahlak kuralları ile gelenek, görenek, örf ve adetlerin getirdiği kurallardır.

Bu kurallar nesilden nesille aktarılır ve yazılı olmasa da Kural haline gelirler.

Yazılı olan kurallarda ceza alınması gibi yazılı olmayan kurallarda da ayıplanma ve dışlanma görülür.

Yazılı olmayan kurallardan bir tanesi ülkemizde bayramlarda çocukların büyükleri ziyaret etmesi ve ellerini öpmesi onların da çocuklara harçlık vermesidir.

Büyükleriniz yardım etmeyen kişiler toplumumuzda yadırganır ve elini öptüğü halde harçlık verilmemesi durumunda bu insanlar arasında ayıp karşılanır.

Hapşırırken kiÅŸinin aÄŸzını kapatması ve karşıdaki insanların “çok yaÅŸa” demesi yine yazılı olmayan kurallardandır. Bu yazılı olmasa da kültürel anlamda çok önemlidir

Toplu taşıma araçlarında yüksek sesle konuşulmaması ve sürücünün veya diğer yolcuların rahatsız edilmemesi de yazılı olmayan kurallardandır. Bu da ahlaklı ilkelerdendir ve insanların rahatsız edilmemesi için dikkat edilmelidir.

Evleneceği zaman kız isteme, düğün ve kına gibi merasimler de yazılı olmayan toplum kurallarıdır. Bu arada bir gelenek haline geldiği için insanlar bunu yapmayı kendilerine bir mecburiyet gibi hissederler. Bu saydıklarımızı her ne kadar kurallar dense de insanların düzeni ve mutluluğu için insanlar bunları sahiplenmiş ve bunlara Gönül hoşuna devam etmektedirler.


Soru : Yazılı olan kurallara yaşamınızdan örnekler veriniz.


Kısa Cevap : “Yazılı olan kurallara yaÅŸamınızdan örnekler veriniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Yazılı kurallar örf ve görgü kuralları gibi yazılmadığı halde insanlar tarafından bilinen değil bilakis yazı şeklinde geçirilmiş ve yapılmaması durumunda bir cezayı hak eden kurallardır.

Yazılı olan kurallardan bir tanesi trafik kurallarıdır. Kırmızı ışıkta araçların geçmemesi yaya geçişlerinde yayalara yol verilmesi aracın gerekli muayenesini yaptırılması, ehliyet kurallarına dikkat edilmesi, hız sınırı, araç takip mesafesi gibi bütün trafik kurallarına dikkat etmesi yazılı kurallardandır. Bu kurallara uyulmaması halinde kişiler belirlenmiş ceza miktarına göre ceza öderler.

Yazılı olan kurallardan bir tanesi de alışverişten sonra fiş almaktır. Kişi mağduriyetini almış olduğu bu kış sayesinde giderebilir.

Yazılı olan kurallardan bir tanesi de okulun araç ve gereçlerine zarar vermemektir. Okul araç ve gereçleri bir devlet kamu malıdır ve ortak kullanım için konulmuştur. Bunlara zarar vermek okul tarafından belirlenmiş olan cezayı hak etmek demektir.

Yazı olan kurallardan bir tanesi de okula veya iş yerine zamanında gidip gelmektir. Bu kurallara uyulmaması halinde disiplin cezası veya farklı cezalarla kişiler cezalandırılabilir.

Yazılı olan kurallardan bir tanesi de devletin koymuş olduğu kurallardır.

Suç olarak kabul edilen kurallar anayasa ile sabitlenir ve burada belirtilen cezalara göre hukuk tarafından kişilere hapis cezası, tazminat cezası gibi cezalar verilebilir.


4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 77 Cevapları


Etkinlik


Soru : Aşağıda verilen ifadeler hangi kural türüdür? İşaretleyiniz.


Cevap :

“4. Sınıf Ä°nsan Hakları Kitabı Sayfa 76-77 MEB Yayınları”

Etkinlik


Soru : Aile büyüklerinizden yardım alarak yazılı olmayan kurallardan zaman içinde değişenlere örnek veriniz.


Kısa Cevap : “Aile büyüklerinizden yardım alarak yazılı olmayan kurallardan zaman içinde deÄŸiÅŸenlere örnek veriniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Genel kültür anlayışımız örf ve adetlerimiz zaman içerisinde değişiklik göstermektedir.

Zamanın değişmesi ile beraber insanların düşünce yapıları değişmekte Bu da kültürel yapıyı değiştirmektedir.

Zamanın değişmesi ile beraber şu anki insanların kabul etmiş olduğu görgü kuralları da muhtemelen değişecek ve farklılık gösterecektir.

…Aile büyüklerim eskiden bir aile büyünün odaya girmesi durumunda ayaÄŸa kalktıklarını ve ona saygı ifadesi olarak bunu yaptıklarını söylediler. Ancak bu uygulama günümüzde sadece öğretmenlere veya devlet büyükleri gibi büyüklere yapılmaktadır

… Aile büyüklerim eskiden herkesin meyve gibi yiyecekler yedikten sonra bir beze ellerini sildiklerini söylediler. Ancak günümüzde bu insanlar tarafından uygulanmamakta herkese ayrı bir ıslak mendil veya ellerini yıkayarak temizlik saÄŸlanmaktadır.

… Eskiden yanlış bir adet olarak balların çocuklarını sevmesi ve öpmesi ayıp karşılanırdı. Aslında Ä°slam’da çocukların öpülmesi, sevilmesi ve onlarla oyun oynatılması tavsiye edilmiÅŸken bize baÅŸka bir kültürden gelip yerleÅŸmiÅŸtir. Bu da sevgi görmeyen çocukların çocuklarına Sevgi vermekte zorlanmasına ve birçok soÄŸukluklara sebep olmuÅŸtur. Günümüzde ise artık çocukların sevmek veya öpmek, onlarla oyun oynamak ayıp karşılanmaz.


Değerlendirme Çalışmaları


1. Kurallara neden ihtiyaç duyarız?


Kısa Cevap : “Kurallara neden ihtiyaç duyarız?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kurallar insanların ne yapıp yapmayacağını bildiren uygulaması halinde bazı durumlarda ödül uyumaması halinde ise bazı durumlarda cezayı gerektiren yazılı ve yazılı olmayan zorunluluklardır.

Kurallar toplumsal düzeni sağlamak ve olumsuzlukları gidermek, amaca ulaşmayı hedefleyen yazılı ve yazısız bilgilerdir.

Kurallar sayesinde yapılması ve yapılmaması gereken şeyler insanların inisiyatifine bırakılmaz ve böylece mağduriyetin oluşması durumunda insanlar bundan hak talep edebilir ve insanlar bunu bilmediklerine iddia etmemeleri sağlanır.

Kuralları yani yasaları olmayan bir devlet, bir trafik veya bir okul düşünülemez.

Böyle bir ortamda kaos, kavga ve suçlar önüne alınamaz hale gelir.

Trafikte insanların istediği gibi hareket ettiğini okula öğretmenlerin öğrencilerine istediği vakitte girip çıktığını, insanların istediği gibi davrandığını düşündüğümüz bir toplumda suçların önüne alınamaz, sürekli büyük mağduriyetler yaşanır.


2. Yazılı kurallar ile yazılı olmayan kuralları yaptırımları bakımından karşılaştırınız.


Kısa Cevap : “Yazılı kurallar ile yazılı olmayan kuralları yaptırımları bakımından karşılaÅŸtırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kurallar yazılı kurallar ve yazılı olmayan kurallar olmak üzere iki kısımda incelenir.

Yazılı olan kuralların denetlenmesi yetkililere aittir. okulda, trafikte yaşamımızın her anında uymamız gereken kurallar vardır ki suç işlememek ve belirtilen kurallara uymak esastır.

Kurallar diğer insanların hak ve özgürlüklerini koruma altına almak için konulmuştur.

Yazı olan kuralların denetlenmesi ve ihlali durumunda ceza verilmesi görevi devlete aittir

Yazılı olmayan kurallar ise yazılı olan kurallara girecek kadar büyük olmadığı durumlarda ayıplama ve hakarete uğrama gibi durumlarla cezalandırılabilirler.


“4. Sınıf Ä°nsan Hakları Kitabı Sayfa 76-77 MEB Yayınları” konusunu videolu bir ÅŸekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score