4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 90-91 HECCE Yayıncılık

4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Kurumların Rolleri Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 90, 91


4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Kurumların Rolleri Metni Etkinlik


4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Sayfa 90-91


Hazırlanalım


Soru : Yandaki görseli inceleyiniz. Görselde ne anlatılmak istendiğini söyleyiniz.


Cevap :

Yandaki görselde toplumun devleti ayakta tuttuğu ve devletin ise insanları bir arada tutarak koruduğu anlatılmak isteniyor.


4. Sınıf İnsan Hakları HECCE Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları


Okuma Metni


Depremde Uzanan Yardım Eli

Gece vakti evimiz büyük bir sarsıntıyla sallandı. Korkuyla anne ve babamın yanına gittim. Annemler deprem olduğunu, sakin olmam gerektiğini söyledi. Tüm aile, güvenli bir yere geçerek çök-kapan-tutun pozisyonu aldık. Sarsıntı geçtiğinde güvenli bir şekilde dışarı çıktık. Komşularımız; binamızın bazı yerlerinde deprem nedeniyle hasarların olduğunu, eve giremeyeceğimizi söyledi. Gece ne yapacağımızı düşünürken babam Kızılay’ın güvenli bir yerde çadır kurduğunu, oraya gideceğimizi söyledi. Güvenli alana geldiğimizde kocaman çadırlar ve bu çadırların üzerinde Kızılay yazısını gördüm. Bir görevli gelerek bize kalmamız için bir çadır gösterdi. Daha sonra aynı görevli bizim için yiyecek ve battaniye getirdi. Bu durum beni biraz şaşırtmıştı.

Anneme Kızılay’ın ne olduğunu sordum. Annem, Türk Kızılay’ının bir afet olduğunda insanlara yardımda bulunan önemli bir kuruluş olduğunu, bu kuruluşta çalışan insanların gönüllü olarak bu işi yaptıklarını anlattı. O geceyi ailem ile çadırda geçirdik. Ertesi gün olduğunda evimizi inceleyen görevliler, evimizin güvenli olduğunu ve artık evimize girebileceğimizi söyledi. Eve gider gitmez Kızılay kuruluşunu araştırdım. Kızılay’ın sadece doğal afetlerde yardım etmediğini, kan hizmetleri, uluslararası yardımlar, göç eden kişilere yönelik yardımlarda da bulunduklarını da öğrendim.


Soru : Aşağıdaki soruların yanıtlarını metinden hareketle defterinize yazınız.


1. Kızılay’ın faaliyetleri nelerdir?


Kısa Cevap :

Kızılay faaliyetleri doğal afetlerde yardım etmek, kan hizmetleri, uluslararası yardımlar, göç eden kişilere yönelik yardımlardır.

Uzun Cevap :

Türk kızılayı ürkiye’deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve uluslararası hareketin bir parçasıdır.

Kızılay’ın amacı hiçbir ayrım yapmadan insanların acısını önlemek ve hafifletmek için çalışmak, insanların hayatını ve sağlığını korumak için elinden geleni yapmak, nsanların kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayış, dostluk, işbirliği ve sürekli barışı sağlamak için çalışmaktır.

Kızılay 1868 yılında kurulmuştur. Kurulduğu zamandan itibaren bugüne kadar toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesi için katkıda bulunmak, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamak, kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık işletmeleri alanlarında çalışmalar yapmaktadır.

Yapılan bağışlarla bu bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor ve insanların mağduriyetini gidererek bir yardım eli görevi görüyor.


2. Kızılay ve benzeri kuruluşlara neden ihtiyaç duyulmuş olabilir?


Kısa Cevap :

Kızılay ve benzeri kuruluşlara dünyanın neresinde olursa olsun afet, insani durum ve zor durumda kalma gibi durumlarda bir yardım eli görevi görmek ve oraya gidemeyen insanların yardımına ulaştırarak yardım köprüsü kurmak için ihtiyaç duyulmuş olabilir.

Uzun Cevap :

Kızılay ve benzeri yardım kuruluşlarına yardımları ulaştırmak, insanların mağduriyetini gidermek için ihtiyaç duyulmuştur.

Kızılay kuruluş amacı savaş alanında yararlanan veya hasarlı askerlere ayrım gözetmeksizin yardım etmek için  doğmuştur.

Kuruluş amacına baktığımız zaman da Kızılay’ın ne kadar insani duygularla hareket ettiğini, bir yardım köprüsü görevi gördüğünü ve bedenen ulaşamayacağımız insanlara yardımlarınızı ulaştırarak mağduriyetlerini gidermeye çalıştığını görmekteyiz.

İnsanlar insani duygularından dolayı zor durumda kalmış olan insanlara yardım etmek isterler.

Empati yaparak kendilerini de bir zaman bu duruma düşebileceklerini ve bu duruma düşmeleri durumunda kendilerine yardım gelmesini isteyeceklerini düşünerek yardımlarının Ve hayırlarının en güvenilir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşmasından emin olmak isterler.

Ancak bedensel olarak bütün ihtiyaç sahiplerini dolaşmak hem işimiz hem hayatımız açısından mümkün değildir.

İşte bu köprü görevini ve yardım eline Kızılay ve onun gibi yardım kuruluşları üstlenmiş yapmak istediğimiz yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmıştır.

Bu kurumlara bu ihtiyaçlar sebebiyle ihtiyaç duyulmuş olabilir.


Etkinlik Zamanı


Soru : Bu etkinlikte sivil toplum kuruluşlarından birini araştırarak bu kuruluşun işleyişi hakkında bilgi edineceğiz. Ülkemizde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından birini seçerek kurum hakkında bilgi edininiz. Kurumun kuruluş yılı, amblemi, amacı, faaliyetleri hakkında bulduğunuz bilgileri aşağıda sizin için ayrılan alana yazınız ve bilgileri sınıfınızdaki arkadaşlarınız ile paylaşınız.


Kısa Cevap :

Seçmiş olduğum sivil toplum kuruluşu Yeşilay’ dır. Yeşilay sigara, alkol, uyuşturucu, kumar, teknoloji bağımlılığı gibi bağımlılıklar ile mücadele vermeye çalışan ve zararlı alışkanlıklardan toplumu korumayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur.

Yeşilay’ın amblemi yeşil bir hilal veya yeşil bir renk üzerine çizilmiş olan beyaz bir hilaldir.

Yeşilay 1 Dünya savaşı sırası ve sonrasında işgal güçlerinin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddelerini yaygınlaştırılması ve işgale karşı mücadele için kurulmuştur.

Kuruluş yılı ultan Vahdettin tarafından yapılıp 5 Mart 1920’de, İstanbul’da kurulmuştur.

Uzun Cevap :

Sivil toplum kuruluşlarından seçmiş olduğum kurum AKUT’ tur.

AKUT 1994 yılında bolkar dağlarında kaybolan bir üniversite öğrencisinin 14 gün aranması ve aramanın sonsuz kalması sonrasında dağları iyi bilen fakat arama kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir dağcı grubu tarafından 1995 yılında kurulmuştur.

Bu grup bu isimle Uludağ’da ilk kurtarma faaliyetini gerçekleştirmiştir.

14 Mart 1996 yılında resmi kuruluşunu tamamlamıştır.

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminde 150 gönüllüsü ile çalışarak 200’ün üzerinde insanın hayatını kurtarmıştır. Böylece Türk halkının güvenini kazanmış ve gelişmeye devam etmiştir.

Faaliyetler ve eğitimler düzenleyerek birçok projeye imza atmış insanları bilinçlendirmek için çeşitli alanlarda çalışmalarına devam ettirmektedir.

Amblemi büyük harflerle yazılmış AKUT yazısıdır.



300 bitti

Our Score