4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 142-143 FERMAN Yayıncılık
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Kendi Bütçem Metin Etkinlik Cevapları Sayfa 142, 143
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Kendi Bütçem Metin Etkinlik Cevapları
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 142-143
Hazırlanalım
Soru : Bütçemizi planlamak neden gereklidir? Kendi bütçenizi planlarken nelere dikkat edersiniz? Fikirlerinizi söyleyiniz.
Kısa Cevap :
Bütçemizi planlamak öncelikle ihtiyaçlarımızı almak ve mağdur olmamak için önemlidir.
Borçlarımızı ödeyebilmek ve zor durumda kalmamak açısından çok gereklidir.
Kendi bütçemizi planlarken gelir ve gider hesaplaması yapmalı gelen paramıza göre bir şeyler almalı veya borç altına girmeliyiz.
Alırken ilk önce ihtiyaçlarımızdan başlamalı daha sonra isteklerimize bütçe ayırmalıyız.
Uzun Cevap :
Bütçe planlaması gelir ve giderler hesaplanarak yapılır.
Bütçe planlamak ihtiyaçlarımızı alıp mağdur olmamak ondan sonra isteklerimize bütçe ayırabilmek, borçlarımızı ödeyebilmek, boş batağına saplanmamak ve zor durumda kalmamak açısından önemlidir.
Az veya çok geliri olan herkes bütçe planlaması yapmalı böylelikle gelir ve giderlerini hesaplayarak öncelikle ihtiyaçlarına alan açmalıdır ki mağdur olmasın ve zor durumda kalmasın.
Bütçe planlaması yapmak kişinin borçlarını ve ödemesi gereken şeyleri unutmamasına ayrıca ihtiyaçları unutmayarak hayatını daha kaliteli bir şekilde devam etmesine yardımcı olur.
Kendi bütçemizi planlarken gelir ve giderler hesap edilmeli ihtiyaç ve istek listesi yapılarak öncelikle ihtiyaçlarımız alınmalıdır.
İhtiyaç ve isteklerimizde ne kadar para ayıracağımızı hesaplamalı ve ona göre hareket etmeliyiz.
Söyleyelim
Soru : Konuya hazırlanırken harçlığınızı nasıl kullandığımıza ilişkin hazırladığınız metni okuyunuz. Harçlığınızı doğru kullanıp kullanmadığınızla ilgili arkadaşlarınızdan görüş isteyiniz. ve kendi fikirlerinizi söyleyiniz.
Cevap :
Ben haşlama kullanırken öncelikle gelir gider hesabı yapar ihtiyaç ve isteklerini belirlerim.
Öncelikle ihtiyaçlarımı aldıktan sonra daha sonra isteklerime para ayırır ve istediğim şeylerin fiyat araştırmasını yaparak harçlıklarından ne kadar artemem gerektiğini planlarım.
Bazen harçlığımı doğru kullanmasam da genellikle bu planlama ile harçlığımı doğru bir şekilde kullandığımı düşünüyorum.
7. Etkinlik
Soru : “Ayağını yorganına göre uzat.” ve “Sakla samanı, gelir zamanı.” atasözlerimizin ne anlama geldiğini örnek olaylar üzerinden defterinize yazınız.
Kısa Cevap :
“Ayağını yorganına göre uzat.” ve “sakla samanı, gelir zamanı.” atasözleri bütçemize göre hareket etmemiz gerektiğini , birikim yaparak ve gereksiz yere saçıp savurmayarak paramızı veya ürünlerimizi saklamamız gerektiğini ifade eder.
Günümüzde birçok kişinin kredi batarına saplandığını, borç altında kaldığını ve borçlarını ödeme konusunda çok zorlandığını görmekteyiz.
Ne yazık ki bu insanların genellikle ödeyemeyecekleri alımlar yaptığını, isteklerini karşıladıklarını ve gelir gider hesabı yapmadıklarını görmekteyiz.
Uzun Cevap :
“Ayağını yorganına göre uzat.” ve “sakla samanı, gelir zamanı.” atasözleri gelirine , maddi durumuna göre hareket et, harcamalarını gelirine göre ayarla anlamında kullanılır.
Bu atasözleri yapılacak olan harcamaların hiçbir zaman geliri aşmamaları gerektiğini ifade etmektedir.
Ayrıca “sakla samanı, gelir zamanı.” Atasözü bazı şeylerin düşünülmeden ve erken zamanda kesinlikle atılmaması gerektiğini gerekse para gerekse eşyanın lazım olacak günler için saklanması gerektiğini ifade etmektedir.
Kullanmadığımız eşyaları başkasına vermeliyiz ancak birkaç zaman kullanmadık diye almış olduğumuz ürünleri hemen başkasına vermek, atmak tekrar o ürünlere ihtiyacımız olduğunda tekrar almak zorunda bırakacaktır.
Bu da gereksiz bütçe ayırmak anlamına gelir.
İnsanların düşünmeden hemen verdikleri şeyler konusunda daha sonradan pişman olduklarını Birgül gelir gider hesaplaması yapmadan isteklerine göre hareket ettikten sonra ağır borçlarının altına girdiklerini görmekteyiz.
Bunların olmaması için gelir gider hesaplaması yapmalı, gelirimize göre harcama yapmalı ve ürünleri atmadan veya başkasına vermeden bize lazım olup olmayacağını iyice düşünerek hareket etmeliyiz.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler FERMAN Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları
8. Etkinlik
Soru : Yiğit Efe’nin aylık harçlığı 150 TL’dir. Bu parayı kullanarak Yiğit Efe’nin bir haftalık temel ihtiyaçlarını (yiyecek, kırtasiye vb.) düşünerek aşağıdaki alana bütçesini planlayınız.
Cevap :
Yiğit Efe’nin aylık harçlığı 150 TLdir. Bir ay 4 haftadır. Her haftaya 37,5 TL düşmektedir.
Gider:
Atıştırmalık meyve suyu, süt gibi besinler, kalem, silgi gibi malzemeler toplamda 120 TL
Kalan para: 30 tl
Sonraki Konuya Hazırlık
Soru : Dünyadaki tüketilebilir tatlı su miktarı ne kadardır? Araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı bir rapor hâline getirerek sınıfınıza getiriniz.
Kısa Cevap :
Dünyadaki tüketilebilir tatlı su miktarı suların %2.5’ini oluşturmaktadır.
Uzun Cevap :
Dünyadaki suların %2.5’i nehir ve göllerde bulunan tatlı su olarak bulunmakta ve bunların tüketilebilmektedir.
Yer üstünde bulunan su kaynaklarının yaklaşık 0,3 kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir.
Türkiye’de 25 su havzası vardır.
Başka ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de su miktarı ile nüfusun oransal dağılımı arasında eşitsizlik söz konusudur ve temiz su kaynaklarına önem gösterilmelidir.