4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 48-49-50-51 FERMAN Yayıncılık

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Ailem Çocukken Metin Etkinlik Cevapları Sayfa 48, 49, 50, 51


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Ailem Çocukken Metin Etkinlik Cevapları


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 48-49-50-51


“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 48-49-50-51 FERMAN Yayıncılık”

Soru : Eskiden çocukların oynadığı oyunlarla ilgili neler biliyorsunuz? Fikirlerinizi söyleyiniz.


Kısa Cevap : “Eskiden çocukların oynadığı oyunlarla ilgili neler biliyorsunuz? Fikirlerinizi söyleyiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Eskiden çocukların teknoloji olmadığı için genellikle sokakta vakit geçirdiklerini ve sosyal bir hayata sahip olduklarını biliyorum.

Top oyunları, misket oyunları ve sadece çocukların olduğu top gibi nesnelerin bulunmadığı birçok koşmalı ve eğlenmeli oyun oynamışlardır.

Teknolojinin ve imkanların çok gelişmesine rağmen eskiden bu oyunların büyük bir zevk verdiğini ve çocukların enerjisini atarak daha sağlıklı olduklarını büyüklerimi söylemektedir.


Soru : Aşağıda verilen görselleri inceleyerek günümüzde çocukların tercih ettiği oyun ve etkinliklerle ilgili fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 48-49-50-51 FERMAN Yayıncılık”

Cevap :

Günümüzde tablet, bilgisayar farklı Park ve eğlenceler bizi çok eğlendirmekte ve vazgeçilmezimiz haline gelmiştir.

Hem teknolojiden yararlanıyor hem de ailemiz ve istediklerimizle dengeli ve düzenli bir şekilde ilgilendiğimiz zaman herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum.


Soru : Geleneksel çocuk oyunlarımızdan yakan top, çuval yarışı, halat çekme, mendil kapmaca, tombik, elim sende, saklambaç, akşam ebesi, aşık, istop, tıp, kulaktan kulağa ve seksek oyunlarından hangilerinin kurallarını biliyorsunuz? Bu oyunların sizin oynadığınız oyunlarla ne gibi benzerlik ve farklılıkları vardır? Söyleyiniz.


Kısa Cevap :“Geleneksel çocuk oyunlarımızdan yakan top, çuval yarışı, halat çekme, mendil kapmaca, tombik, elim sende, saklambaç, akÅŸam ebesi, aşık, istop, tıp, kulaktan kulaÄŸa ve seksek oyunlarından hangilerinin kurallarını biliyorsunuz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Bu oyunlardan yakan top, mendil kapmaca, elim sende, saklambaç , kulaktan kulağa ve sek sek oyunlarının kurallarını biliyorum.

Boyları zaman zaman oynasak da genellikle evde oyuncaklarımızla veya tablet, bilgisayar gibi oyunlarla daha çok vakit geçiriyoruz.

Bu oyunlarla bizim oyunlarımız arasındaki benzerlikler eğlenmemiz, arkadaşlarımızla beraber vakit geçirmemiz ve bu oyunları sevmemizdir.

Farklılıklar ise bu oyunların eski insanlar tarafından daha çok oynanmaları, sosyalliği daha çok teşvik etmeleri ve tablet gibi imkanlar bulunmasa da çocukları eğlendirmesidir.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler FERMAN Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları


Soru : Aile bireylerinizle yaptığınız görüşmelerden oluşturduğunuz metinleri okuyunuz. Arkadaşlarınız sizden farklı olarak hangi konulara değinmiştir? Bunları tespit ederek görüş alışverişinde bulununuz.


Cevap :

Aile bireylerinden babam ile görüştüm. Babam bu kadar araç olmadığı için eskiden daha kolay sokakta oynanıldığını ve daha çok aktif bir sosyal hayatın olduğunu söyledi. Okulla ilgili kendi yaşadıklarını da bana anlattı.

Arkadaşlarım benden farklı olarak aile bireylerinin bazı anılarına değinmiştir.


Soru : Aşağıdaki oyunları ve kuralları okuyunuz. Bu oyunları kendi oynadığınız oyunlarla değişim ve süreklilik açısından karşılaştırınız. Ders arasında arkadaşlarınızla birlikte okul bahçesinde bu oyunlardan istediklerinizi oynayınız.

1. Körebe : Oyuncular arasından bir ebe belirlenir ve ebenin gözleri bağlanır (Görsel 2.30). Oyun, adını ebenin gözlerinin bağlanmasından alır. Ebe, bu sırada kollarını öne doğru uzatarak dokunduğu oyuncunun başını, yüzünü ve üstünü elleriyle yoklar. Kim olduğunu anlayabilirse adını söyler. Eğer tanırsa dokunduğu oyuncu ebe olur. Tanıyamazsa, oyun aynı ebeyle sürer.

2. Telden arabalar yapma : Kolay şekil alabilen teller, araba şekli verilecek bir biçimde birbirlerine bağlanır. Tekerler özel olarak oluşturulur ve ana yapıya monte edilir. Böylece telden arabalar üretilmiş olur ve keyifle oynanır. Günümüzde çocukların oynadığı bu oyun değişmiştir. Çocuklar araba oyunlarını ekran karşısında oynayabilmektedir. Direksiyonla arabanın nereye gideceğine karar verirler. Hatta bu oyunların bir kısmında araba yarışı yapılmaktadır.


Cevap :

Bu oyunlar kendi oynadığımız oyunlardan teknolojik olarak gelişmemiş olsa da çok eğlenceli oyunlardır.

Teknolojinin çok eğlenceli ve zevkli yönleri olsa da beraberlik çok daha başkadır.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler FERMAN Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları


Soru : Aşağıda verilen görselleri inceleyiniz. Görsellerdeki çocuklar, hangi oyunları oynamakta ya da hangi etkinliklere katılmaktadır? Görsellerin altlarında verilen boşluklara yazınız. Bu oyun ve etkinlikleri günümüzde kendi oynadığınız oyun ve yaptığınız etkinliklerle karşılaştırınız. Benzer ve farklı yanlarını söyleyiniz.


Cevap :

“4. Sınıf Sosyal Bilgiler FERMAN Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 48-49-50-51 Cevapları”

4. Sınıf Sosyal Bilgiler FERMAN Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları


Soru : Aşağıda verilen tabloya kurallarını bildiğiniz iki geleneksel oyun adı da siz yazınız. Ardından tabloyu oyunların kurallarına göre doldurunuz.


Cevap :

Yakan top = en az 3 kişiyle oynanır. Yelekler aç ve gereçler bir toptur.

Çuval yarışı = en az iki kişiyle oynanır. Gerekli malzemeler bir çuvaldır

Mendil kapmaca = en az 3 kişi ile oynanır. Gerekli malzemeler mendildir

Sessek = en az iki kişi ile oynanır. Gerekli malzemeler bir taş ve yarı çizgi çizmek için tebeşir gibi bir maddedir.

Körebe = en az iki kişiyle oynanır. Gerekli malzemeler gözleri bağlamak için bir adet bez parçasıdır


Soru : Çinçan oyununun elektronik içeriğini inceleyiniz. Bu oyun ile ilgili fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Arkadaşlarınızla bu oyunu oynayınız.


Cevap :

Bu oyunun çok eğlenceli olduğunu düşünüyorum.

Bu oyunda düğüm atıldıktan sonra iki kişi ipin içine girer ve ipi bacakları ile gerebildiklere kadar gererler.

İp gerildikten sonra iki takımdan birer kişi ipten geçer ve ipe dokunmadan söylenen hareketleri yapar.

Söylenenleri yapabilen takım tam puan alır ve en çok puan alan kazanır.


Sonraki Konuya Hazırlık 


Soru : Öğretmeninizden size ülkemizin kuruluş sürecini anlatan videolar önermesini isteyiniz. Videoları izlerken hissettiğiniz duygu ve düşüncelerinizi not alarak bir sonraki derste yanınızda getiriniz.


Cevap :

Ülkemizin kuruluş sürecindeki yaşanan zorluklar ve emekler beni çok duygulandırıyor.

Büyüklerimiz ülkemizi bugüne getirene kadar birçok mücadele çekmiş ve çok sıkıntılar görmüştür.

Canlarını ve mallarını ortaya koyarak ellerinden gelen her şeyi ülkemiz için yapmışlardır.


“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 48-49-50-51 FERMAN Yayıncılık” konusunu videolu bir ÅŸekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.




 

Our Score