4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 84-85-86-87 FERMAN Yayıncılık
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Nüfus ve Yer Şekilleri Metin Etkinlik Cevapları Sayfa 84, 85, 86, 87
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Nüfus ve Yer Şekilleri Metin Etkinlik Cevapları
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 84-85-86-87
Soru : Yaşadığınız bölgede hangi yer şekilleri vardır? Yaşadığınız bölgenin nüfus özellikleri nasıldır? Fikirlerinizi söyleyiniz.
Uzun Cevap :
Ben Ankara’da yaşıyorum. Ankara orman alanları ile step ve bozkır alanlarını bir arada görmenin mümkün olduğu yer şekillerine sahiptir.
Ankara’nın Kuzey sınırının Kuzey Anadolu sıra dağlarının kolları olan dağlar, Orta Anadolu düzlüklerine devamı olan ovalarla devam etmektedir.
Güney kısmında Tuz Gölü çanağı, Kepez Ovaları ve Hacı Bekir Özü gibi düzlükler de bulunmaktadır.
Soru : Yukarıdaki haritadan yararlanarak yaşadığınız şehre komşu şehirleri söyleyiniz.
Cevap :
Bu etkinliği siz kendi yaşadığınız yere göre işaretlemeniz gerekmektedir.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler FERMAN Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları
Soru : İncelediğiniz Türkiye siyasi ve Türkiye fiziki haritaları arasındaki farklar nelerdir? Aşağıda verilen alana kısaca yazınız.
Cevap :
İncelediğim fiziksel haritalarda, bir bölgede bulunan Dağlar, çöller, su alanları gibi coğrafi özellikler bulunmaktadır.
İncelediğim Türkiye siyasi haritasında ise sadece şehirler, ve su kütleleri görülmektedir.
Siyasi haritalar uzunluk ölçme ve alan hesaplamada kullanılsa da fiziki haritalar göller, denizler gibi yer şekilleri hakkında bilgilendirme yapmaktadır.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler FERMAN Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları
Soru : Konuya hazırlanırken yaptığınız çalışmada yaşadığınız bölgenin dikkatinizi çeken hangi özellikleri vardır? Yer şekilleri yaşadığınız bölgede nasıldır? Bölgenizin nüfusuna ilişkin hangi bilgilere ulaştınız? Bölgenizdeki yer şekilleriyle nüfus arasında nasıl bir ilişki vardır? Hazırladığınız tablodaki maddeleri okuyunuz.
Cevap :
Ankara Orta Anadolu’nun kuzeybatısında bulunmaktadır. 25,437 kilometre kare yüz ölçümü ile Türkiye’nin yüzölçümü açısından 3 büyük ilidir.
Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 850 metredir.
Ankara’daki yer şekilleri ; orman alanları ile step ve bozkır alanlarını bir arada görmek mümkündür.
Kuzey sınırında Kuzey Anadolu sıra dağlarını kolları olan dağlar, Orta Anadolu düzlüklerine devamı olan ovalar görülmektedir.
Ankara’nın Güney kısmında ise Tuz gölü çanağı, Kepez ovaları ve Hacı Bekir özü gibi düzlükler vardır.
Ankara başkent olması gibi sebeplerle en kalabalık şehirlerdendir.
Soru : Aşağıda verilen şiiri okuyunuz. Şiirde Ahmet Hamdi Tanpınar hangi durumdan yakınmaktadır? Şiirde, şiire konu olan yerin, yeryüzü şekilleri ve nüfusu hakkında ne gibi ipuçları vardır? Tartışınız.
DAĞLAR
Göklere dayanan karlı tepesi
Ey sıla yolunu bağlayan dağlar!
Üstünde rüzgârın geniş nefesi
Eteğinde seller çağlayan dağlar!
Her akşam ufkunuz kızıl bir nehre
Bürünüp yanarken bulutlu dağlar,
Hıçkırır ve derim doğduğum şehre
Kavuşursam bir gün ne mutlu dağlar!
Ahmet Hamdi TANPINAR
Cevap :
Şiirde Ahmet Hamdi Tanpınar sıla hasreti ile , özlemle yakınmaktadır. Şiirde, şiiri konu olan yerin, yeryüzü şekilleri hakkında yüksek tepeleri olduğu Birgül dağları olduğu, dağların eteğinde su kaynakları olduğu ipuçları vermektedir.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler FERMAN Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları
Soru : Terri Cohlene (Teri Kohlin) tarafından yazılan “Büyük Kanyon Nasıl Oluştu?” isimli hikâyeden alınan bölümü okuyarak altındaki soruları yanıtlayınız.
Bir zamanlar -eh, çok uzun zaman önce— şimdi Amerika’nın Güneybatısı olan topraklar, uçsuz bucaksız çöller, kuru tepeler ve kıvrımlı kanyonlardan oluşan sıcak bir yerdi. Bu toprakların ortasında, adı henüz Colorado(Kolorado)olmayan, ancak bugün sahip olduğu kudreti ve görkemi koruyan gururlu ve güçlü bir nehir vardı. Nehir her gün arazide akıyor, kayaları hareket ettiriyor ve kum taşı ve kireç taşından kanallar açıyordu. Ama bir gün başına garip bir şey geldi.
Nehir, geniş ve yüksek bir kaya duvarına rastladığında huzur içinde ilerliyordu. Ancak önüne yüksek bir engebe çıkmıştır. 0 kadar yüksek ve o kadar genişti ki, nehir etrafından akamaz veya üzerinden geçemezdi. Böylece nehir yapabileceği tek şeyi yaptı -duvarın tam ortasından bir yol açmaya başladı. İlk başta nehrin girişimleri küçük ve zayıftı. Ancak zamanla suyun gücü, kayaya tüm gücüyle vuran bir su ordusu gibi olana kadar güçlendi de güçlendi. Nehir binlerce yıldır gümbürdüyor, kıvrılıyor ve oyularak duvarın kalbinde büyük ve güçlü bir uçurum oluşturuyordu.
Ve iş bittiğinde, nehir duvarı oyduğunda, arkasında dünyanın gördüğü en muhteşem kanyonu, Büyük Kanyon’u bıraktı.
1. Yaşadığınız yer ya da yakınlarında bir nehir ve kanyon olduğunu düşünün. Bunun yaşamınıza yerleşim yerinize katkısı nasıl olurdu?
Cevap :
Yaşadığım yer ya da yakınlarında bir nehir ve kanyon olsaydı yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrar birçok film ve sanatsal eser burada yapılırdı.
2. Nehirlerin yeryüzünü şekillendiren önemli bir güç olduğunu düşündüğünüzde bu durumdan insan nüfusu nasıl etkilenirdi?
Cevap :
Nehirlerin yeryüzü şekillendiren önemli bir güç olduğunu düşündüğümüzde bu durumdan çok iş imkanı olacağı için insan nüfusunda artış görünürdü
3. Dağların arasından giden nehirlerin ulaşım ve insan yerleşmesine katkıları neler olabilir?
Cevap :
Dağların arasında giden nehirler ulaşım bakımından deniz yolu seçeneğini oluşturur belki de trafiğin rahatlaması açısından büyük kolaylıklar sağlar.
İş imkanlarının artması ve daha kolay ulaşım sebebiyle insan yerleşmesinde çoğalma görülür.
Sonraki Konuya Hazırlık
Soru : Doğal afetlere karşı çevrenizde ne gibi hazırlıklar yapılmalıdır? Araştırınız. Bir sınıf gazetesi tasarlayarak ulaştığınız sonuçlara gazetenizde yer veriniz.
Uzun Cevap :
Doğal afetlere karşı insanların yapması gereken en önemli şey bilinçlenmektir.
Çevremde de bu bilinçlendirme için yeterli olmasa da birçok çalışma yapılmaktadır.
Binalar depreme dayanıklı yapılmakta ve var olan binalar kuvvetlendirmeye çalışılmaktadır.
Yangın oluşumuna karşı önlemler alınmakta gelişen teknoloji ile elektronik aletlerin yangına karşı daha duyarlı ve otomatik yapılmaktadır.
Toprak kayması ve sel oluşabilecek alanlara yerleşim yapılmaması ve eğer yerleşimler yapıldıysa bunun engellenmeye çalışılması, uzmanlar tarafından dikkatle incelenmesi çalışmaları sürdürülmektedir.
“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 84-85-86-87 FERMAN Yayıncılık” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
4 sınıf sosyal bilgiler ders kitabınızda yer alan ödevlerinizi yapmak için her zaman Bu sayfadaki bilgi ve cevapları ziyaret ederek birçok ödevinizin konusunu rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz. Çevremize şöyle bir baktığımız zaman yer şekilleri iklim özellikleri bitki örtüsü ve coğrafi özelliklerinin birçok farklılıklarını benzer özelliklerini ve hayatımızı etkileyen birçok kısmı olduğunu görebilmeliyiz. Bu konuda verilen bilgi ve cevapları da yukarıdaki bilgi ve cevaplardan faydalanarak ödevinizi hemen yaptık Özellikle sosyal bilgiler dersi araştırmamız gereken birçok konuyu buraya bakarak bulduk.