4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 13-14-15 Semih Yayınları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Trafik ile İlgili Kavramlar Metni Cevapları Sayfa 13, 14, 15
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Trafik ile İlgili Kavramlar Metni Soruları ve Cevapları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 13-14-15
Soru : Yakın çevrenizde hangi trafik unsurlarını görüyorsunuz? Anlatınız.
Kısa Cevap : “Yakın çevrenizde hangi trafik unsurlarını görüyorsunuz? Anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Yakın çevremdeki trafik unsurları;
Trafik İşaretleri: kara yollarında kazaları engellemek ve trafik güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan işaretlerdir.
Trafik Levhaları: kara yollarında kazaları engellemek ve trafik güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan levhalardır.
Trafik Polisi: genel anlamda trafiği düzenlemek, trafiği denetlemek ve meydana gelen trafik kazalarındaki iş ve işlemleri yürütmekle sorumlu olan kişidir.
Alt Geçitler: Karayolunun, diğer bir karayolu veya demiryolunu alttan geçmesini sağlayan yapıya verilen isimdir.
Üst Geçitler: Karayolunun, dğer bir karayolu veya demiryolunu üstten geçmesini sağlayan , trafiğin rahatlaması ve yayalara güvenli geçiş alanları oluşturan yerlerdir.
Yaya Kaldırımı: Karayolunun, taşıt yolu kenarında yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan bölümdür.
Yaya Geçidi: bir cadde üzerinde yayaların yolun karşısına geçmesi için özel olarak işaretlenmiş alandır.
Banket: Özellikle kaldırım olmayan yerlerde karayollarının iki yanında bulunan ve yayaların yürümesine, gerektiğinde taşıtların trafiğe engel olmadan durabilmesine yarayan toprak ya da çakıl döşeli bölümdür.
Soru : Işıklı trafik işaret cihazlarının trafik güvenliğine katkısını tartışınız.
Kısa Cevap : “Işıklı trafik işaret cihazlarının trafik güvenliğine katkısını tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Işıklı trafik cihazları trafik düzenlemede kullanılmış olan cihazlardır.
Bu cihazlar bazı yerlerde ışıklı ve sesini, sabit veya taşınabilir elle kumanda edilebilir ve otomatik şekilde olabilirler.
Işıklı işaret cihazlarının üzerinde çeşitli renkler, semboller ve yazılar bulunabilir. Bu ışıkların belirli yanma süreleri vardır.
Kırmızı ışık: yolun araç trafiğine kapalı olduğunu ve araçların geçmemesini ifade eden ışıktır
Sarı ışık: uyarım manasında olup yanı sırasına göre yolu trafiğe kapatmak veya açılmak üzere olduğunu ifade eder. Yeşil ışıktan sonra yanması kırmızı ışığın yani yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu, kırmızı ışıktan yandıktan sonra ise yeşil ışığın yanmak üzere olduğunu bildirir.
Yeşil ışık: yolun trafiğe açık olduğunu gösteren ışıktır.
Yaya simgeli (figürlü) ışık: yolun yayalara kapalı olduğunu gösterir ki bu ışık yandı esnada yayaların taşıt yoluna girmesi yasaktır
Yaya simgeli (figürlü) ışık: yolun yayaları açık olduğunu gösterir ki bu ışık yanmaktayken yayalar taşıt yolunda geçebilirler
Aralıklı yanıp sönen sarı ışık: uyarı anlamında olup bu yerden yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir
Aralıklı yanıp sönen kırmızı ışık: dur işaret levhası anlamına gelip gidilecek yolun açık olup olmadığını gördükten sonra hareket edilmesi gerektiğini bildirir
Işıklı oklar: dönüş yerlerini düzenlemek amacıyla konulmuştur. Bu ışığın bulunduğu yerlerde ok yönüne dönüş yapacak sürücüler okun yeşile dönmesini beklerler.
Sesli veya yazılı ışıklar: araç trafiğine göre yayaların hareketlerini düzenleyen sesli ve yazılı iletiye göre hareket eden ışıklardır.
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Semih Ofset Yayınları Sayfa 15 Cevapları
Soru : Aşağıdaki resimlerden yararlanarak banketin ve yaya kaldırımının özelliklerini anlatınız.
Uzun Cevap :
Yaya kaldırımı yayaların güvenli bir şekilde yürüyebilmeleri için yapılmış olan alanlardır. Yaya kaldırımı yoldan bir miktar yüksek olup herhangi bir aracın buraya girmesi yasaktır.
Yaya kaldırımlarına araçların park edilmesi yasaktır.
Yüzeyi kaymaz üzerindeki taşlardan yapılmaktadır
Eni en az 150 cm olan kaldırımlarda eğer bu kaldırımlar 2 metreden küçükse ağaçlandırma yapılması yasaktır
Yağmur sularının bilinmemesi için eğimli yapılmaktadır.
Banketler ise yaya kaldırımı olmayan yerlerde yayaların geçebilmesi için ve kaza veya Park gibi acil durumlarda araçların geçebildikleri alanlardır. Araç yoluna bitişik bir şekilde araç yolunun denginde yani herhangi bir yüksekliği bulunmamaktadır. Yoldan farklı bir zemin ve bir çizgi ile ayrılarak yeri belirtilir.
Banketler daha çok şehir dışı yollarda kullanılmaktadır.
Banketlere zaman zaman araçlarda girebildiği ve yoldan bir yüksekliği bulunmadığı için yayalar için kaldırım kadar güvenli değildir.
Banketlerden yürüdüğümüz zaman özellikle karanlık zamanlarda çok dikkat edilmeli ve herhangi bir fener veya ışık taşıyarak araçların bizi görmesini sağlamamız gerekir.
Soru : Trafik ile ilgili kavramların anlatıldığı bir afiş hazırlayınız. Afişinizi görsel unsurlar ile zenginleştiriniz. Hazırladığınız afişleri okulunuzun uygun yerlerinde sergileyiniz.
Kısa Cevap : “Trafik ile ilgili kavramların anlatıldığı bir afiş hazırlayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
1. Yaya kaldırımı ile banketi tanımlayarak aralarındaki farkı açıklayınız.
Kısa Cevap : “Yaya kaldırımı ile banketi tanımlayarak aralarındaki farkı açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Yaya kaldırımı; taşıt yollarında sadece yayalara tahsis edilmiş olan ve alanların güvenliği için onlara ayrılmış olan kısımdır.
Banket; taşıt yollarında yayaların veya hayvanların geçebilmesi için, kaza gibi acil durumlarda veya park edilmesi halinde araçların da kullanabileceği yoldan yüksek olmayan alanlardır.
Yaya kaldırımları yayaların güvenli bir şekilde geçmesi için rahat ve geniş iken banketler dar alanlardır.
Yaya kaldırımları yumuşak taşlardan oluşmaktayken banketler genellikle kum çakıl gibi alanlardan oluşur.
Niye kaldırımları yoldan biraz yüksek olduğu için yayalar için daha güvenlidir. Ancak banketler yolla aynı hizada olup bazı kere araçların kullandığı için kaldırım kadar güvenli değildir.
Yaya kaldırımını insanlara ayrıldığı bilindiği için araçlar buradan geçmezler.
Ancak özellikle gece karanlık vakitlerde banket kullanan kişilerin araçların onları görmesi için önlem almaları gerekir.
Kaldırımlarda yağmur suyunun birikmemesi için bir eğim bulunduğu halde banketler düz olduğu için çamur ve yağmur birikintileri görülebilir.
2. Toplu ulaşım araçlarının tercih edilmesinin faydalarını anlatınız.
Kısa Cevap : “Toplu ulaşım araçlarının tercih edilmesinin faydalarını anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Toplu taşıma araçları bazen yüzlerce kişiyi aynı anda bir yerden bir yere ulaştırabilen insanların hizmetine sunulmuş olan taşıtlardır.
Özellikle trafik yoğunluğunun olduğu alanlarda toplu taşıma araçlarını tercih etmek trafikteki araç sayısını düşüreceği için kazaların önlenmesine ve daha çabuk bir ulaşıma katkıda bulunacaktır.
Yüzlerce aracın yolda olduğu zaman ulaşacağı karışıklığı engellediği için daha rahat bir ulaşım gerçekleşecektir
Herkesin kendi aracıyla gitmek istediği yere ulaştığı bir alanda buluşacak olan hava kirliliğinin önüne geçecek ve birçok kişiyi aynı anda bir yerden bir yere ulaştırarak havanın temizliğine de katkıda bulunacaktır.
Toplu taşıma araçları özellikle uçak, hızlı tren ve metro gibi taşıtlar zaman bakımından da insanlara katkı sağlar.
İnsanlar gidecekleri yere bu taşıtlar sayesinde daha hızlı varır ve zamandan tasarruf ederler.
Toplu taşıma araçları maliyet bakımından da daha ucuzdur.
Özellikle uzak mesafelerde kişinin yakıta vereceğin maliyetin neredeyse yarısını vererek olduğu yere ulaşacak ve maddi bakımından tasarruf edecektir.
SONRAKİ KONUYA HAZIRLIK
Soru : Yakın çevrenizde bulunan trafik işaret levhalarının anlamlarını öğreniniz.
Kısa Cevap : “Yakın çevrenizde bulunan trafik işaret levhalarının anlamlarını öğreniniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Trafik levhaları ve anlamları
- Tehlike Uyarı İşaretleri (T-Grubu): T – Grubu Sürücü, yolcu ve yayaları, yol üzerindeki var ise bir tehlike konusunda uyaran ve tehlikenin niteliği konusunda bilgilendiren işaretlerdir. Sürücülerin daha dikkatli olmalarını ve hızlarını düşürmeleri gerektiğini ifade eder.
- Trafik Tanzim İşaretleri (TT-Grubu): TT – Grubu Sürücü, yolcu ve yayaları, çeşitli kısıtlamalar ve yasaklarla bilgilendiren işaretlerdir.
Trafik Bilgi İşaretleri (B- Grubu): B – Grubu bilgi işaretleri sürücü, yolcu ve yayaları, yol güzergahı üzerinde yol ve yolun çevresinde yol ve trafik durumuyla bilgi veren işaretlerdir. - Duraklama ve Park Etme İşaretleri (P-Grubu): sürücülerin araçlarını durdurabilecekleri veya park edebilecekleri yerlerin düzenlenmesi Durma ve Park Etme İşaretlerini kapsayan işaretlerdir.
- Yapım Bakım Onarım İşaretleri (YB-Grubu): yapım, bakım, onarım sahalarında şerit düzenleme ve çalışmanın çeşidini bildirmek amacıyla kullanır.
- Paneller (PL-Grubu):
- Yeni Standart Trafik İşaretleri: Yoldaki olası tehlike veya bilgi verilmesi gerek duyulan durumlar için kullanılan işaretlerdir.
- Yatay İşaretlemeler: Trafik levhaları sadece düşey olarak işaretlerle belirlenmez yatay olarak ta işaretlenebilir. Yatay işaretlemelerle belirlenen yol çizgileridir.
- Kontrol Kesim Levhaları: karayolunun adı, karayolunun bölümü (kesim numarası) ve kaçıncı kilometresinde olduğunu bildirmektedir.
Soru : Trafik işaret levhalarının farklı şekillerde olmasının sebebini araştırınız.
Uzun Cevap :
Trafik işaret levhaları içermiş olduğu manaya göre değişiklik gösterir.
Trafik işaret levhaları farklı şekillerde yapılıp dikkatini çekmek ve insanların bu levhaları karıştırılmasını engellemek için farklı renk ve şekillerde tasarlanmıştır.
Böylece insanlar uzakta veya çok dikkatli bakmadıklarında bile şekillerinden ve renklerinden trafik işaret levhalarını tahmin edebilir ve böylece yanılma payı en aza indirgenerek kaza oranı düşürülebilir.
Bu da insanların can ve mal güvenliğini koruma amacı taşıyan trafik kurallarının almış olduğu bir başka önlemdir.
Trafik levhalarının temel özellikleri:
- Yeterince dikkat çekmeli
- Bir ihtiyacı karşılamalı
- Basit ve anlamı açık olmalı
- Saygı uyandırmalı ve itibar edilir derecede olmalı
- Kolay okunabilmeli
- İşaret ile verilen emrin yerine getirilebilmesi için yol kullanıcılarına yeterli zamanı veriyor
olmalıdır.
Trafik işaret levhaları farklı şekil ve renklerde olacak şekilde tasarlanmışlardır. Trafik işaretleri üçgen, daire ve kare şeklindedir.
Üçgen şeklinde olan trafik levhaları uyarı amaçlıdır.
Daire şeklinde olan trafik levhaları anlamında olan levhalardan oluşur.
Kare şeklindeki levhalar ise sürücüleri ve yayaları bilgilendirme amaçlı kullanılan levhaları oluşturur.
Trafik işaret levhalarının farklı şekillerde yapılmasının sebebi bu levhaların uyarıcı, hatırlatıcı ve düzenleyici levhalar olarak çeşitli manalara gelmesidir. Levhaların şekillerinin aynı olması durumunda sürücülerin anladığı halsizlikleri sebebiyle levhaları birbirine karıştırabilecek ve kazalara sebep olabilecekti.
Ancak levhaların farklı farklı şekillerde olması sürücülerin dikkatli bakmasalar bile o levhaların ne manaya geldiğini bildiği için önceden önlem almasına ve anı dikkatsizliklerle karıştırılmasına engel olmaktadır.
Can ve mal güvenliğini öncelemek için kullanılmış olan trafik kuralları bunlara dikkate almış ve trafik işaret levhalarını farklı şekillerde yaparak dikkat çekmeye başlamıştır.
Böylece uzaktan gelen sürücüler bile trafik işaret levhalarının şekillerine bakarak bu konuda tahmin yürütebilir ve önlemini önceden alarak bir kazaya sebep vermekten veya bir kazaya uğramaktan kendisini kolaylıkla koruyabilir.
Bu da birçok insanın can ve mal güvenliğini küçük önlemlerle güvence altına almak için çok etkili iyi bir yöntemdir.