4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 14-15-16 MEB Yayınları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Trafikle İlgili Temel Kavramlar Cevapları Sayfa 14, 15, 16
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Trafikle İlgili Temel Kavramlar Metni Soruları ve Cevapları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 14-15-16
Soru : Yakın çevrenizde gördüğünüz trafik ile ilgili unsurları söyleyiniz. Bu unsurlar olmasaydı trafik nasıl etkilenirdi? Tartışınız.
Uzun Cevap :
Yakın çevremde gördüğünüz trafik ile ilgili unsurlar ; trafik lambaları, trafik işaret ve levhaları, yaya geçitleri, yaya kaldırımları, üst geçitler, alt geçitler, trafik polisleridir.
Soru : Görselleri inceleyerek yorumlayınız. Görselleri, uygun açıklamalarla eşleştiriniz.
Cevap :
4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları
Cevap :
4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları
Soru :Aşağıdaki görselleri inceleyerek yaya kaldırımı ile banket arasındaki farkı söyleyiniz.
Uzun Cevap :
Yaya kaldırımı ; Sokaklarda ve caddelerde yayaların rahat ve güvenli hareket etmesi için ayrılmış yoldur.
Banket; Karayollarının iki yanında bulunan ve yayaların yürümesine, gerektiğinde taşıtların trafiğe engel olmadan durabilmesine yarayan toprak ya da çakıl döşeli bölümdür.
Karayollarının bazılarında yaya yolu yoktur. Bu yollarda taşıt yolunun yanı ya da hendek üst kenarı arasında bir kısım vardır. Taşıt yolunun bitiminden başlatılan bu kısım taşıtlar için zorunlu durumlarda durmak veya kaza gibi durumlarda polis ve ambulans gibi acil ulaşımı mecburi olan taşıtlar tarafından kullanılabilir. . Aynı zamanda bisikletliler, yayalar ve hayvanlar için de ayrılmıştır.
Bu kısım yaya ve bisikletlilerin kullanımı için de uygundur. Yaya yolu ya da kaldırımı bulunmayan taşıt yollarında bisikletlilerin ya da yayaların güvenle ilerlemesi için banket kısmı bulunur. Ayrıca her türlü acil ve zorlu durumda da banket taşıtlar tarafından kullanılabilir.
Ancak banketler yaya kaldırımı gibi yüksek değillerdir. Yayaların güvenliği bakımından yaya kaldırımı gibi güvenli değillerdir.
1. Yaya kaldırımının özelliklerini açıklayınız.
Kısa Cevap : “Yaya kaldırımının özelliklerini açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Madde Madde Yaya kaldırımının özellikleri;
- Yaya kaldırımları sokak ve caddelerde yoldan yüksek yapılmış olan taş alandır.
- Yaya kaldırımları genellikle iki metre kadar genişliğe sahiptir, dar caddelere göre bir metreye kadar ayrılabilir.
- Yaya kaldırımları araçlar tarafından fark edilmesi için iki farklı renkle boyanır.
- Yaya kaldırımları caddeyi yoldan ayırmaktadır.
- Yaya kaldırımları gidiş ve geliş yolu olarak yapılmaktadır .
- Yaya kaldırımlarında sağdan gidiş soldan dönüş yapılır.
- Yaya kaldırımlarında engelliler için çıkıntılı yürüme alanı vardır.
- Yaya kaldırımlarında yürüyerek hareket etmeli, oyun gibi aktivitelerle insanları rahatsız etmemeliyiz.
- Yaya kaldırımlarında motor ve bisiklet sürülmez, yayalar için tehlikelidir.
- Yaya kaldırımları olan yerlere araç park edilmez. Bu alan yayalara ayrılmıştır.
2. Kara yollarında trafik akışının düzenlenmesine katkı sağlayan unsurlar nelerdir? Bu unsurları anlatan bir poster hazırlayınız.
Uzun Cevap :
Trafik işaretleri: Kara yollarında yaşanabilecek kazaları engellemek ve trafik güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan işaretlerdir. Ayrıca trafik işaretleri; araçlar, yayalar ve bisikletliler gibi diğer kullanıcılar arasındaki trafik akışını düzenler. Çeşitleri ve özelliklerine göre sınıflara ayrılır.
Trafik levhaları: : Yolu kullananlara yol ve çevresinin genel karakteristikleri hakkında gerekli görülen uyarı ve önerilerin yazı ve semboller halinde bilgi veren levhalardır.
Yaya kaldırımı: sokaklarda ve caddelerde yayaların rahat ve güvenli hareket etmesi için ayrılmış yoldur.
Karayolları: Karayollarının iki yanında bulunan ve yayaların yürümesine, gerektiğinde taşıtların trafiğe engel olmadan durabilmesine yarayan toprak ya da çakıl döşeli bölümdür.
Alt Geçitler: trafik akışını kesmemek için bir yolun altından geçirilen, bisikletçiler ve yayaların diğer tarafa güvenli bir şekilde ulaşmaları için yapılmış bölümdür.
Üst geçitler: Bir yolun iki yanını, basamaklarla yükseltilmiş bir bağlantı ile birleştiren ve yayaların yoldaki taşıt trafiğini kesmeden yayaların güvenle geçmesi için yapılmış olan bölümdür
Banketler: Karayollarının iki yanında bulunan ve yayaların yürümesine, gerektiğinde taşıtların trafiğe engel olmadan durabilmesine yarayan toprak ya da çakıl döşeli bölümdür.
“4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Sayfa 14-15-16 MEB Yayınları” konusunu videolu bir şekilde izleyebilir ve dinleyebilirsiniz.
Trafikte ister yolcu ister ise sürücü olalım trafik kurallarına uymak her zaman hayat kurtarır nokta kazalarda mı yaralanmalardan taşlarımıza zarar gelmesinden çevremizdeki insanların zarar görmesinden korunuruz ve kurallar hepimiz içindir. Forum sınıf kitabı sitesini vermiş olduğu bilgi ve cevaplara baktığım zaman birçok konuyu bilgiyi öğrenebileceğim ve trafik hakkında detaylı birçok bilgi ve cevapa ulaşabileceğin bilgi ve cevapları buradaki bilgileri tıklayarak hızlı bir şekilde bulabiliyorum. Forum sınıf kitabı sitesi sayesinde trafik kuralları hakkında birçok bilgi edindim trafikte nelere dikkat etmem konusunda bilgi sahibi oldum teşekkür ederim.