4. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 136-137 Tuna Yayıncılık
İlkokul 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Satı Kadın Serbest Okuma Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 136, 137
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Satı Kadın Serbest Okuma Metni Etkinlik Cevapları
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 136, 137 Cevapları, öğrencilere Satı Kadın’ın kahramanlıklarını ve halkına olan katkılarını anlatan etkinlikler sunmaktadır. İlkokul 4. Sınıf Türkçe Kitabı Satı Kadın Serbest Okuma Metni Etkinlik Cevapları, çocuklara bu önemli tarihi figürün yaşamını öğretirken, aynı zamanda cesaret, fedakârlık ve azim gibi değerleri de aşılar.
4. Sınıf Türkçe Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları, öğrencilerin Satı Kadın’ın hikayesini anlamalarına yardımcı olurken, duygusal olarak da bu figürle bağ kurmalarını sağlar. 4. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 136-137 Tuna Yayıncılık sayfalarındaki etkinlikler, öğrencilere geçmişin kahramanlarını tanıtarak, tarihî figürlere olan ilgilerini artırır.
4. Sınıf Türkçe Kitabı Sayfa 136-137
SATI KADIN
Sakarya Harbi kazanılmış, fakat Büyük Taarruz yapılmamıştı. Atatürk’ün İstanbul’dan Adapazarı’na gelen annesi ve kız kardeşini Adapazarı’ndan almış, onlarla birlikte geri dönüyorduk.
Çok sıcak bir yaz günü olduğu halde, halk her uğradığımız köy ve kasabalarda yollara dökülüyor ve Büyük Kumandan’ı görmek için birbirleriyle adeta yarışıyorlardı. Atütürk de birçok yerde arabalarından inerek onlarla konuşuyor, hal hatır soruyorlardı.
Ayaş’ı geçtikten sonra Kazan köyüne gelindi. Orada da halk, Atatürk ve ailesinin geleceğini duymuş, yollara dökülmüştü. Köye gelince Atatürk arabalarından inerek köylülere konuştular ve bir ağaç altında biraz dinlenmek istediler. Bu arada köy muhtarını sordular. Esmer, orta boylu bir kadın, elinde ayran güğümleri olduğu halde, “Muhtar benim Paşam.” dedi. Muhtar olan kocası askere gitmiş. Köylüler de bu kadını muhtar olarak tanımışlar. O da kocasının muhtarlığını sürdürüyormuş. Bu cevap, Atatürk’ün çok hoşuna gitti.
Bu köylü kadını, gayet rahat bir şekilde, “Paşam köyümüze hoş geldin, safa geldin, şeref getirdin.” diyerek, güğümlerden bir tasa ayran doldurup ayakta ve Ata’nın huzurunda rahatça içti. Sonra da başka bir tasa ayran doldurup, “Paşam ayranımız temizdir. Rahatça içebilirsiniz.” diyerek Atatürk’e ve etrafındakilere ayrandan eliyle ikram etti.
4. Sınıf Türkçe Tuna Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları
Eski Türk adetlerine göre ev sahibi, çok sevdiği, saydığı bir kişiye yenilecek veya içilecek bir şey ikram edecekse, önce ondan kendi yer veya içer; sonra misafirine ikram edermiş. Hatta ikram edeceği şey yenilecek bir şeyse, tepsi veya tabaktan önce ev sahibi kendi bir lokma alır, onu yutar, sonra da kaşıkla aldığı o tarafı misafirine çevirir,
“Buyrun başlayalım.” dermiş. Bunun manası bu yemekte sana zarar verecek herhangi bir şey yok. Eğer varsa önce bana zarar versin. Öldürecekse önce ben öleyim. Sen yeme ve ölme manasını taşırmış.
Eğer ikram edilecek şey ayran gibi, süt gibi içilecek bir şeyse Satı Kadın’ın yaptığı gibi önce ev sahibi ondan bir tas veya bardak alıp içer, sonra misafirine ikram edermiş.
Satı Kadın da böyle yaparak Ata’ya ayranını ikram etmişti. İlk bardağı kendi içerek, senin sağ kalman içi ölünecekse ben öleyim, sen yaşa, demek istedi.
Bu bilmiş (…) kadın, Satı Kadın’dı.
Atatürk, bu Satı Çırpan isimli kadını unutmamışlardı. 12 yıl sonra 5 Aralık 1934 yılında çıkan, 2598 sayılı yasa ile, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilince, Atatürk tarafından buldurulmuş ve milletvekili adayı gösterilmişti. Böylece ilk kadın milletvekillerinden biri olarak Meclis’e giren Satı Kadın, Meclis’te birçok çalışmalara katılmıştır.