5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 107 Lisans Yayıncılık
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 5. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Çevremizde Dinin İzleri Soruları ve Cevapları Sayfa 107
5. Sınıf Din Kültürü Kitabı 5. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Soruları ve Cevapları
5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 107 Cevapları
1. Kubbe, minare, minber, mescit ve mihrap kavramlarının anlamlarını sözlüklerden bularak defterimize yazalım.
Kubbe : Genellikle yarımküre biçiminde olan yapı örtüsü.
Minare : Camilerde, namaz zamanının geldiğini bildirmek için müezzinin çıkıp ezan okuduğu, çoğunlukla taştan, tuğladan yapılmış, içinde dolanarak çıkan bir merdiveni olan, bir ya da birkaç şerefeli, yüksek ve ince yapı.
Minber : Camilerin içinde, hatibin çıkıp hutbe okuduğu, merdivenli ve yüksekçe, özel yer.
Mescit : Genellikle minaresiz ve mimbersiz küçük cami. , cami
Mihrap : Cami ve mescitlerin içinde Kâbe yönünü belirten, yapının o yönündeki duvarında bulunan ve imama ayrılmış olan oyuk ya da girintili yer.
2. Cami musikisi ne demektir? Araştıralım.
Kısa Cevap : “Cami musikisi ne demektir? Araştıralım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Cami musikisi; namazdan önce ve sonra okunmakta olan ezan, ikamet, imamın cemaatle namaz kılarken selam verinceye kadar okumuş olduğu süreler , yapmış olduğu kıraat şekli, namazdan sonra müezzin tarafından okunan ibareler, tesbihat ve dualara verilen isimdir.
Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Kur’an’ı başkasından dinlemeyi sever ve özellikle sesi güzel olan ve insanlara hitap edebilen kişileri ezan okumaya veya kendilerinden Kur’an dinlemeye davet ederdi.
Güzel sesli olan kişilerin Kur’an-ı Kerim okuması gerçekten de Kur’an-ı Kerim’e olan iştiyakı artırmakta ve insanların dikkatini daha çok celp etmektedir.
Bu yüzden günümüze kadar gelen bir aşır okuma yani belirli şekillerde Kur’an-ı Kerim ayetlerinin okuma geleneği vardır ki insanlar tarafından rağbet edilen bir şeydir.
3. Örf ve âdetlerimizde dinin ne gibi etkileri vardır? Araştırıp defterimize yazalım.
Uzun Cevap :
Örf ve adetlerimiz milli kültürümüz ve mirasımız olarak değerlendirilmeli bu adetleri kaybetmenin ve nesilden nesille aktarmalıyız.
Bizler ve atalarımız İslam coğrafyasında yaşayan ve doğan insanlar olduğu için ve din insanın her alanda bir yaşam biçimi olması gerektiği için örf ve adetlerimiz üzerinde neredeyse tamamen etki etmiştir.
Sadece din sayılan ve aslında dinle alakası olmayan bidat gelenekler vardır ki bunlar aslında dinle alakası olmayıp tamamen kültürümüzle alakalıdır.
4. Hz. Süleyman’ın (a.s.) hayatı hakkında bilgi toplayalım.
Kısa Cevap : “Hz. Süleyman’ın (a.s.) hayatı hakkında bilgi toplayalım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Süleyman Aleyhisselam Davut Aleyhisselam’ın oğlu olup İsrailoğullarına gönderilmiş olan bir peygamberdir.
Kur’an-ı Kerim’de 16 yerde ismi geçmektedir.
Hayatı boyunca Allah’ın zikrinden hiç gafil olmamış ve insanları tevhid inancına davet etmiştir.
Süleyman Aleyhisselam tıpkı babası Davut Aleyhisselam gibi kendisine peygamberlik hükümdarlık ve hikmet verilen peygamberlerden bir tanesidir.
Süleyman Aleyhisselam Kur’an’da geçtiği üzere kendisine cinlerden, insanlardan ve kuşlardan oluşan ordulara sahip olduğunu ve hayvanlara hükmederek dilinden anladığı söylenmiştir.