5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 119-120-121 Lisans Yayıncılık

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Anadolu’ya Gelmeden Önceki Edebiyatımızda Dinin İzleri Metni Soruları ve Cevapları Sayfa 119, 120, 121


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anadolu’ya Gelmeden Önceki Edebiyatımızda Dinin İzleri Metni Cevapları


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 119-120-121


Bilginin Yararı Bilgisizliğin Zararı

Benim sözlerimin temelinde bilgi vardır. Ey dost! Sen de gönlünü bilgi sahibi kişilere bağla. Mutluluğa giden yol bilgi ile bulunur. Mutluluğa ulaşabilmek için sen de bilgi edin. Bilgili insan değerli para gibidir. Cahil ve bilgisiz insan ise değersiz bir puldur. Bilgili ile bilgisiz denk olur mu? Bilgili kişi varlığını belli eder. Bilgisiz hayatta olsa bile yitik sayılır. Bilgi sahibi kendi ölse de adı ölmez. Bilgisizin ise daha sağlığında bile adı unutulur. Ey dost! Bilginin tadına ve zevkine ancak bilgi sahipleri varır. Şunu çok iyi bil ki âlimin değeri ancak bilgi sayesinde anlaşılır. Bilgisize gerçek söz yavan gelir. Ona tavsiye yaramaz. Nice kirli şeyler yıkamakla temizlenir de cahillik temizlenmeyecek kadar berbat bir kirdir.

(Edip Ahmed Yüknekî Günümüz Diliyle Atabetü’l-Hakâyık (Gerçeklerin Eşiği), s. 18-19.)


Soru : Metne göre bilgili insan ile bilgisiz insanın özelliklerini maddeler hâlinde yazalım.


Kısa Cevap : “Metne göre bilgili insan ile bilgisiz insanın özelliklerini maddeler hâlinde yazalım.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Metne göre bilgili insanın özellikleri;

Metinde anlatıldığı gibi bilgili insan çok değerlidir. Bilgili insan kendi bu hayattan ayrılsa bile yaymış olduğu bilgiler ve bırakmış olduğu eserler sayesinde adı her zaman yaşar ve anılır. Bir alimin yani bilgi sahibinin değerini ancak bilgisi olan insanlar anlar. Bilgili olan kişinin varlığı belli olur ve kendini her yerde hissettirir.

Metne göre bilgisiz insanın özellikleri;

Metinde geçtiği gibi cahil ve bilgisi olmayan bir insan değersiz bir kul gibidir ki hiçbir önemi yoktur. Bilgisiz olan insan yaşasa bile değeri olmadığı için hayata varlığı ile yokluğu bir sayılır. Bilgili insan arkasından eserler ve bilgi verdiği insanlar bıraksa da bilgisiz insan hayatta yaşasa bile adı insanlar tarafından bilinmediği için unutulur. Bilgisi olan kişi erçek ve bilgi sözleri anlamaz ve cahilliğin karanlığında kötü bir kire bulaşmış gibidir.



 

Our Score