5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 35-36-37-38 MEB Yayınları

Ortaokul 5. Sınıf Din Kültürü Allah Her Şeyi Bilir Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 35, 36, 37, 38


5. Sınıf Din Kültürü Allah Her Şeyi Bilir Metni Etkinlik Cevapları


5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Cevapları kapsamında, Allah Her Şeyi Bilir Metni öğrencilere Allah’ın (cc) her şeyin detayını bildiğini öğretir. Bu öğretici metinler, 5. Sınıf Din Kültürü Sayfa 35, 36, 37, 38 Cevapları aracılığıyla, öğrencilerin bu ilahi bilginin önemini kavramalarını sağlar. 5. Sınıf Din Kültürü MEB Yayınları ders kitabında verilen bu sayfalar, Allah’ın (cc) her şeyin en küçük ayrıntısına kadar bilgi sahibi olduğunu vurgular ve öğrencilerin bu kavramı anlamalarına yardımcı olur.


“5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 35-36-37-38 MEB Yayınları”

5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 35-36-37-38 MEB Yayınları üzerindeki etkinlikler, öğrencilerin Allah’ın bilgi ve ilminin genişliği hakkında derinlemesine bilgi edinmelerini sağlar. Bu metinler, Allah’ın (cc) her şeyin en ince detaylarını bildiğini açıklayarak, öğrencilerin dini inançlarını güçlendirir ve günlük yaşamlarında bu bilgilere nasıl değer vereceklerini öğretir. Bu süreç, öğrencilerin hem bilgi hem de uygulama açısından daha bilinçli bireyler olmalarına katkıda bulunur.


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 35-36-37


5. Sınıf Din Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 36 cevapları


Soru : Aşağıdaki parçayı okuyunuz ve tabloyu tamamlayınız.

BİR YAPRAK NASIL DÜŞER?

(…) Aslına bakarsınız şu kâinatta hiçbir şey öyle basit ve sıradan değildir. Ne rüzgârın esmesi ne de yaprağın düşmesi… Evet, yaşlı yaprağın içinde günden güne artan ve klorofilleri parçalayan etilen gazı yayılayayıla yaprağın sapına kadar gelir. Buradaki küçük hücreler gazı alınca şişmeye başlarlar.

Hücreler şiştikçe sap kısmında bir gerginlik olur ve bir süre sonra “cırt” diye yırtılır. Tabii  hiçbirimiz bu sesi duymaz. Duysaydık ne olurdu acaba? Sonbahar geceleri, yüzbinlerce yaprağın cırt cırt cırt diye saplarından yırtılması ve sonra da cart diye kopması yüzünden kimse uyuyamazdı. Sonraki günlerde, o küçük yırtık giderek büyümeye başlar. Zaten bütün yırtıklar böyle değil midir?

Sapın gövdeden ayrıldığı yerdeki hücreler hemen mantar üretmeye başlarlar. Yaprak gövdeden ayrıldıkça bu mantar çoğalır ve o bölgeyi bir yara bandı gibi kapatır. Bu bant, su geçirmediği gibi, ağacın hastalık kapmasını da engeller. Ve bir sonbahar günü, belki sert ve soğuk, belki de minicik ve serince bir rüzgâr; artık iyice sararmış ve bütün fonksiyonlarını yitirmiş, görevini tamamlamış bu yaprağı, dalından uçuruverir. Geride ise yaprak izi adı verilen bu yara bandı kalır.

Toprağa düşen ölü yapraklar, aşağıda iştahla bekleyen karıncaların ve türlü türlü böceklerin, mantarların ve bakterilerin yiyeceği olarak, yine toprağa karışıp, ağaçlar için çok kıymetli bir besin olur. Ağaçlar da kilometrelerce uzunluktaki kökleriyle, bu kıymetli besinleri gövdelerine afiyetle çeker. Ve bir sonraki baharda, aynı dallarda yaratılacak yepyeni, taptaze ve yemyeşil yaprakları beslemek için gövdelerinde saklarlar.

Yeryüzünde, hiçbir şey boşuna yaratılmadığı için, hiçbir şey israf edilmez. Tek bir yaprak bile! İster, bir erik ağacının dalında yemyeşil; ister eski bir kitabın sayfaları arasında sapsarı olsun bir yaprak gördüğünüzde, bütün bu işlerin -ta bir tohumun uyanışından bir yaprağın düşüşüne kadar- öyle kendi kendine, tesadüfen olmadığını hatırlayın ve şu ayeti hiç unutmayın: “… Allah’ın bilgisi olmadan ne bir yaprak düşer ne de yerin karanlıklarında bir tane saklı kalır…” (En’am Sûresi, 59. ayet.)


Cevap :

  • Bu parçada açıklanan, Yüce Allah’ın güzel ismi: Alîm (Her şeyi bilen)
  • Bu parçada evrendeki düzene verilen örnek: Yaprağın düşüşü ve doğal döngüsü
  • Bu parçadan çıkarılabilecek en önemli mesaj: Evrendeki her şeyin, hatta en küçük detayların bile Yüce Allah’ın bilgisi ve düzeni dahilinde gerçekleştiği ve israfın söz konusu olmadığıdır.

5. Sınıf Din Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 38 cevapları


Soru : Yüce Allah’ın Semi ve Basir isimlerinin anlamlarını düşünerek ve ipucu ifadelerinden yararlanarak birer akrostiş yazınız. Yazdığınız şiirleri sınıfta arkadaşlarınıza
okuyunuz.


Cevap :

Seslerin en ince ayrıntısına kadar işiten,

Evrendeki her fısıltıyı duyan,

Mahiyetin derinliklerini bilen,

İnce ayrıntıları gözden kaçırmayan.

Basir:

Bütün görüntüleri en net şekilde gören,

Alan her şeyi kusursuz bir şekilde sezen,

Sahip olduğu görüşle her şeyi algılayan,

İnsanın gözünden kaçan her detayı bilen,

Rabbimizin her şeyi gören ismi.



 

Our Score