5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 46-47-48-49-50 Meb Yayınları
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Kültürümüzde Ramazan ve Oruç Cevapları Sayfa 46, 47, 48, 49, 50
5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Kültürümüzde Ramazan ve Oruç Metni Cevapları
5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 46-47-48-49-50
Soru : Ramazan geldiğinde çevrenizde ne gibi değişiklikler gözlemlersiniz?
Kısa Cevap : “Ramazan geldiğinde çevrenizde ne gibi değişiklikler gözlemlersiniz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Ramazan ayı geldiği zaman çevremde diğer aylarda görmediğim birçok değişiklik ve hazırlık yapılır.
Ramazan ayında imsak vaktinden sahura kalkmak ve akşam namazından sonra iftar yapmak, büyük iftar sofraları hazırlayarak misafirlerin davet edilmesi, camilerde yatsı namazından ayrı olarak teravih namazının kılınması, Ramazan’a özel güllaç tatlısı Ramazan şerbeti gibi tatlıların ikram edilmesi, imsaktan ta ki güneş batıncaya kadar oruç tutması mübah olan kimseler dışında insanların bir şeyler yiyip içmeyi terk etmeleri Ramazan Bayramı’na olan hazırlıklar Ramazan ayındaki başka aylarda görmediğim şeyler.
5. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 50 Cevapları
DÜŞÜNELİM
Osmanlı’da Bir Ramazan Geleneği
Esnaftan veresiye alışveriş yapanların borçlarının yazıldığı deftere veresiye defteri denir. Osmanlı döneminde Ramazan günlerinde pek çok zengin, hiç tanımadığı semtlerde bakkal, manav dükkânlarına gider, esnaftan veresiye defterlerini çıkarmalarını isterlerdi. Defterin sayfalarının rastgele bir bölümünün borçlarını hesaplattırdıktan sonra o sayfaları yırtar ve o kimselerin borçlarını öderlerdi. Dükkân sahibine “Bu borçları silin! Allah kabul etsin!” diyerek, kendilerini tanıtmadan oradan ayrılırlardı. Bu şekilde borcu ödenen kişi, borcunu ödeyenin kim olduğunu bilmez; borcu sildiren kişi de kimi borçtan kurtardığını bilmezdi.
(Bu kitap için yazılmıştır.)
Soru : Yukarıda anlatılanlardan hareketle “borç sildirme” geleneğinin niçin ortaya çıktığını düşününüz.
Cevap :
Yukarıda anlatılanlardan hareketle “boş sildirme” geleneğinin sadakanın gizli olanı makbul olduğu için ve fakir’i üzmeme ve zenginin kibre sebep olmaması ve insanların mahcup olmamaları için ortaya çıktığını düşünüyorum.
Bir insan diğerine bir şey verdiği zaman arada bir mahcubiyet oluşmaktadır.
Ancak sadaka veya zekat bu şekilde gizli verildiği zaman yani veren kişi verdiği kişiyi, verilen kişi de veren kişiyi tanımadığı zaman ihlaslı bir sadaka verme olayı gerçekleşmiş olur.