5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 68-69-70 Meb Yayınları

5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sofra Adabı Cevapları Sayfa 68, 69, 70


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sofra Adabı Metni Cevapları


5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 68-69-70


Soru : Ailenizle birlikte yemek yerken nelere dikkat edersiniz?


Kısa Cevap : “Ailenizle birlikte yemek yerken nelere dikkat edersiniz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ailemle birlikte yemek yerken sofra adabı diye nitelendiren bazı yemek kuralları vardır ki ailemizde herkes bu kurallara uymaya dikkat eder.

Ailemle birlikte yemek yiyeceğim zaman sofrada ilk önce büyüklerimin gelmesini ve emeğe başlamasını beklerim.

Büyüklerim yemeye başladıktan sonra bismillah diyerek hoş sohbetlerle yemeğimizi yer ve ailemle hoş sohbetler etmeye dikkat ederim.

Yemeği beğenmesen bile yemeğe koşu bulmak yerine yiyebileceğim kadar miktarı tabağıma alarak yemeği yemeye çalışır ve yemeği yapan kişilere teşekkür ederim.

Yemek yerken kardeşlerimle kavga etmez, kimseyle çatışmaz ve benden sofraya bir şey getirmelmesi isteniyorsa onu hemen getiririm.

Yemekte kıl görmek gibi veya burnumun akması gibi tiksindirici bir hareket olursa onu kimseye fark ettirmeden alır burun silmek gibi işlemlerimi ise sofradan kalkarak başka bir oda gerçekleştirip geri gelirim.

Sofranın bitiminde elhamdülillah der, yemek duasını okur ve anneme eline sağlık dedikten sonra sofranın kaldırılımında yardımcı olurum.


DEĞERLENDİRELİM


Ebû Hüreyre (r.a.) şöyle demiştir:

“Hz. Peygamber hiçbir yemeğe kusur bulmazdı. Canı çekerse yer, hoşlanmazsa yemezdi.” (Buhârî, Et’ıme, 21; Müslim, Eşribe, 188.)


Soru : Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bu davranışını uygulayıp uygulamadığınızı değerlendiriniz.


Cevap :

Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem zaten bu davranışa uyguladığı için kendi hakkında yemeği kusur bulmadı ve yediği söylenmiştir.

Peygamber Efendimiz yemeğe kusur bulmaz, kimsenin bu konuda kalbini kırmaz ve Cebrail Aleyhisselam ile görüştüğü için soğan sarımsak gibi ağır kokulu yemekleri yemeği tercih etmezdi ki Cebrail Aleyhisselam rahatsız olmasın.


5. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 69 Cevapları


YAZALIM


Soru : Aşağıda şifreli olarak verilen sofra adabına uygun davranışı bulup bu davranışın önemini arkadaşlarınızla konuşunuz.


Kısa Cevap : “Aşağıda şifreli olarak verilen sofra adabına uygun davranışı bulup bu davranışın önemini arkadaşlarınızla konuşunuz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Şifreli olarak verilen adap davranışı ” yemekten önce ve sonra elleri yıkamak” tır.

Yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması aynı zamanda kültürel olarak da bir alışkanlığımız olup sağlık açısından çok önemlidir.

Yemeği elimizle yediğimiz veya elimizle çatal gibi aletlere dokunduğumuz için ellerimizin temiz olması sağlığımız açısından çok önemlidir.

Ellerimizi yıkadığımız zaman böylelikle yemeğe mikropların bulaşmasını engelleyecek ve temiz bir şekilde yemek yememiz sağlanacaktır.

Aynı zamanda yemek yedikten sonra da ellerimizi yıkamak ellerimizin eğer yemeye dair bulaşan bir kedi varsa onları gidermek temiz olmamızı ve mikroplardan korumamızı sağlayacaktır.

Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak da aynı zamanda sünnet olup sünnet sevabı da alacak böylelikle sağlıkla beraber sünneti de işlemiş olacağız.

Bunun için mutlaka yemekten önce ve sonra erinmeden ellerimizi yıkamaya çalışmalı ve bunu kardeşlerimize de öğretmeliyiz.



 

Our Score