5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 71-72-73 Meb Yayınları
5. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Hz. Lokman’dan (a.s.) Öğütler Cevapları Sayfa 71, 72, 73
5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hz. Lokman’dan (a.s.) Öğütler Metni Cevapları
5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 71-72-73
Soru : Büyükleriniz size ne tür öğütler verir?
Kısa Cevap : “Büyükleriniz size ne tür öğütler verir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Büyüklerimiz Bizim her zaman iyiliğimizi istedikleri için bize bazı öğütler vererek bu öğütleri tutmamızı isterler.
Büyüklerimiz aile büyüklerimize karşı saygılı olmamızı saygısız hareketlerden ve kırıcı hareketlerden uzak durmamızı, kardeşlerimizle iyi geçinmemizi ve onlara karşı anlayışlı kibar olmamızı, yabancı insanlarla ailemizin haberi olmadan bir yere gitmemeyi arkadaşlarımızla dövüşmeden güzelce oynamamızı, derslerimizde çok iyi çalışarak başarılar elde etmemizi, öğretmenlerimize karşı saygılı olmamızı, okula vaktine gidip oyalanmadan evimize vaktinde dönmemize öğütlerler.
Aynı zamanda büyüklerimiz bize dürüst olmayı, yardımsever olmayı, merhametli olmayı ve zorda kalan insanlara yardım etmemiz gerektiğini öğütlerler.
5. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 72 Cevapları
LİSTELEYELİM
Soru : Aşağıda Hz. Lokman’ın (a.s.) oğluna verdiği öğütlerin yer aldığı ayetler verilmiştir. Bu ayetleri okuyup kendi hayatınızda dikkat etmeniz gereken hususları listeleyiniz.
“…‘Yavrum! Allah’a ortak koşma! Çünkü ortak koşmak elbette büyük bir zulümdür.’” (Lokmân suresi, 13. ayet.)
İnsana da, anne babasına iyi davranmasını emrettik. Annesi, onu her gün biraz daha güçsüz düşerek karnında taşımıştır. Onun sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (İşte onun için) insana şöyle emrettik: “Bana ve anne babana şükret. Dönüş banadır.” (Lokmân suresi, 14. ayet.)
“Eğer, hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığın bir şeyi bana ortak koşman için seninle uğraşırlarsa, onlara itaat etme. Fakat dünyada onlarla iyi geçin. Bana yönelenlerin yoluna uy. Sonra dönüşünüz ancak banadır. Ben de size yapmakta olduğunuz şeyleri haber vereceğim.”(Lokmân suresi, 15. ayet.)
“Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa ve bir kayanın içinde yahut göklerde ya da yerin içinde bile olsa, Allah onu çıkarır getirir. Çünkü Allah en gizli şeyleri bilendir, (her şeyden) hakkıyla haberdar olandır.” (Lokmân Suresi, 16. ayet.)
“Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir.” (Lokmân Suresi, 17. ayet.)
“Küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme Çünkü Allah hiçbir kibirleneni, övüneni sevmez.” (Lokmân Suresi, 18. ayet.)
“Yürüyüşünde tabiî ol, sesini alçalt. Unutma ki, seslerin en çirkini merkeplerin sesidir.” (Lokmân Suresi, 19. ayet.)
Cevap :
Hayatta herkesin kendine çizmiş olduğu sınırlar ve kendisine dikkat etmesi hususunda önemli olarak görmüş olduğu çizgiler vardır.
Yukarıdaki ayetleri okuduğum zaman Lokman Aleyhisselam’ın oğluna verdiği öğütlerden Kendi hayatıma dair çıkarmış olduğum ve dikkat etmem gereken hususlar şunlardır;
- Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamak
- Anne ve babama karşı saygılı ve iyi davranmak
- Anne ve babam bana Allah’a isyan etmek ve günah bir işe çağırmadıkları müddetçe onları dinlemek
- Allah’tan hiçbir şeyi gizlemeyeceğim için davranışlarıma dikkat etmek
- Namazı dosdoğru kılmak
- İyiliği yemedik kötülükten alıkoymak
- Başıma gelecek olan musibetlere sabretmek
- İnsanları küçümseyerek surat asmamak ve kibirli bir şekilde yürümek
- Çok yüksek sesle konuşmamak ve her şeyde orta halli olmak