5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 58-59 MEB Yayınları

5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Mikroskobik Canlılar Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 58, 59


5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Mikroskobik Canlılar Metni Etkinlik Cevapları


5. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 58-59


A- Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların basına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin altındaki boşluğa doğrusunu yazınız.


Cevap :

  • (Doğru) Mikroskop gözle göremediğimiz canlıları görmemizi sağlar.
  • (Yanlış) Doğada tüm canlılar mikroskopla incelenir. (Doğada tüm canlılar mikroskopla incelenmez.)
  • (Doğru) Küf mantarları besinlerimizin bozulmasına sebep olur.
  • (Doğru) Dişlerimizin çürümesinin sebebi bazı zararlı bakterilerdir.
  • (Doğru) Canlılar; hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olmak üzere dört grupta incelenir.

B- Aşağıda verilen soruları cevaplandırınız.


1) Mikroskobik canlıların insanlara sağladığı yararları yazınız.


Kısa Cevap : “Mikroskobik canlıların insanlara sağladığı yararları yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Sütten yoğurt ve peynir yapanlar. Üzümden sirke ve şarap yapılmasını mikroskobik canlılar sağlar. Mayalama işlemlerini bakteriler sağlar diyebiliriz. Bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler vardır.

Vücudumuza yararlı olan B ve K vitamini üretirler. Bu bakteriler mutualiz yani karışıklı yarar sağlayan bakterilerdir. Biz onlara yaşama yeri ve yemek verirken onlarla bize vitamin üretirler.

Çeşitli antibiyotikler ve aşılara konularak ilaç dünyasında hastalıklarımızın tedavisi için kullanılır. Toprakta yaşayan çürükçül bakteriler bitki veya bir hayvan öldüğü zaman cesedini parçalayarak oluşan mineralleri toprağa kazandırır. Bu sayede doğada bir döngü oluşur.


2) Mikroskobik canlılar insanlara nasıl zarar verir? 


Kısa Cevap : “Mikroskobik canlılar insanlara nasıl zarar verir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Zararlı mikroskobik canlılar dişlerimize yerleşerek çürümesine neden olurlar. Dişlerimizi fırçalayarak bu bakterileri ağzımızdan kovabiliriz. Bitki ve hayvanlara hastalığına neden olup onlara zarar verebilirler.

Bu hastalıklardan bazıları verem, zatürre, kolera, çocuk felci, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklarda olabilir. İnsanların geliştirdiği aşılar bu durumu azaltmak için çözümler üretmektedir. Besinlerin çürümesine ve bozulmasına neden olurlar.


C- Sütten yoğurt yapmak için süt kaynatılır. Belirli bir sıcaklığa kadar soğutulduktan sonra içine biraz yoğurt ilave edilir. Birkaç saat bekletildikten sonra süt yoğurda dönüşür. Kaynar süte hemen yoğurt karıştırılırsa yoğurt mayalanır mıydı? Neden?


Cevap :

Kaynamış da hemen yoğurt eklenirse yoğurt mayalanmaz. Çünkü bakteriler o sıcaklıkta ölürler. Sütü birazcık bekletilmesinin sebebi bakterilere uygun sıcaklığının gelmesini istenilmektedir.

Süt biraz bekledikten sonra bakteriler yaşama alanı sunmuş oluruz. Yoğurdu ekleyerek süt ile mayalanmasını sağlarız.



 

Our Score