5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Sayfa 13-14-15-16
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Ata Yayıncılık Olayların Çok Boyutluluğu Cevapları Sayfa 13, 14, 15, 16
Olayların Çok Boyutluluğu Cevapları
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı
Soru : “Herhangi bir olayın ortaya çıkması tek bir nedenle açıklanamaz.” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap :
Herhangi bir olayın ortaya çıkması tek bir nedenle açıklamasının ifadesinin anlamı şudur ;
Günlük yaşantımız içerisinde Herkül çeşitli olaylar yaşanmaktadır. Bu olayların bazılarına tanık oluruz bazılarını ise kitle iletişim araçlarından öğrenebiliriz.
Olayların birden fazla nedeni ya da sonucu olması çok boyutluluğu anlamına gelmektedir. Olayların etkileri bazen olayın gerçekleştiği anda bazen de zaman içerisinde görülebilmektedir. Mesela yaşadığımız yerde meydana gelen bir dolu fırtınası gibi çeşitli hava olayları eğitim ve öğretimin aksamasına trafik kazalarına tarım alanlarındaki ürünlerin zarar görmesine neden olabilmektedir.
Hava koşullarının kötü olması nedeniyle eğitim ve öğretim faaliyetlerine ara verilmesi bizim okula gitmemize neden olarak etkiler tarım alanlarının zarar görmesi ise üreticinin zarar ettiği gibi tüketicinin bu ürünleri ulaşamadığı için ithal olarak gelmesi durumunda ülkesinde üretilmediği için çok daha pahalıya almasına sebep olmaktadır.
Öğrendiklerimi Uyguluyorum
Soru : Yandaki görseli inceleyerek trafik kazalarının nedenlerini ve sonuçlarını aşağıya yazınız.
Cevap :
Görsel incelediğimiz zaman trafik kazalarının nedenlerini ve sonuçlarını şekilde oluşturabiliriz ;
Nedeni
Trafik kazalarının başlıca sebebi insandır ve de insanların trafikte sürücülük yaparken yaptıkları hatalardır. Ayrıca yaya yolcu yol taşıtın özelliği çevrenin etmenleri trafik yönetim ve denetimine uyulmaması da kazaların nedenlerinden olabilir.
Sonuç
Trafik kazaları son önce maddi ve manevi kayıplar oluşmaktadır. Trafiğin düzeni bozulur insanların psikolojik sorunlar yaşamasına sebep olmaktadır. Kendine güven memeye sorunları ortaya çıkar.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 14 Cevabı
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin altındaki soruları cevaplayınız.
Plastik Torbalar ve Çevre
Plastik torbaların kullanımı, 1990’lı yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Ancak bugün onlara el değmemiş doğal alanlarda bile rastlamak olası. Onları yaşamımızın hemen her alanında kullanıyoruz. Plastik torbaların yaygın olarak kullanılması, ucuzluğuna ve üretim sürecinin kolaylığına dayanıyor. Plastik alışveriş torbalarının üretimi, kese kâğıtlarına göre %40 daha az enerji gerektiriyor. Dünyada her yıl bir trilyon kadar plastik alışveriş torbası kullanılıyor.
Çöpe atılan plastik torbaların önemli bir bölümü akarsulara ve denizlere ulaşıyor (Görsel 1.5); kentlere, kentlerin dışındaki kırsal alanlara ve çöp alanlarının çevresine yayılıyor. Sonuç olarak çöpe atılan plastik torbalar hem büyük bir kirlilik oluşturuyor hem de çeşitli canlıların yaşamını tehdit ediyor. Uzmanlara göre çözüm, yeniden kullanılabilir malzemelerden yapılan alışveriş torbalarının yaygınlaştırılması. Çeşitli yollardan çevreye yayılan plastik torbalar İrlanda, Tayvan, Güney Afrika ve Avustralya gibi ülkelerde öyle büyük bir sorun hâline gelmiş ki bu ülkelerin bazılarında plastik torba kullanımı yasaklanmış, bazılarındaysa bu konuda ağır vergiler getirilmiş. İngiltere’de ve ABD’nin kimi bölgelerinde de bu konu ile ilgili çalışmalar yürütülüyor.
1. Plastik torba kullanımının yaygınlaşmasının nedenleri nelerdir?
Cevap :
Plastik torba kullanımının yaygınlaşması 1990’lı yıllarda başlamıştır. Bugün günümüzde plastik olan her şeyi hayatımızın her yerinde kullanmaktayız plastik torbaların yaygın olarak kullanılması ucuzluğun a ve üretim sürecinin kolaylığına dayanmaktadır.
Lastik alışveriş torbalarının üretimi kese kağıtlarına göre %40 daha az enerji enerjiyi ile elde edilebilmektedir. Çöpe atılan plastik torbaların önemli bir bölümü akarsulara ve denizlere karışmaktadır kentlerde kentlerin dışındaki kırsal alanlara çöp alanlarına atılan plastik atıklar kirlilik oluşturmaktadır bu kirlilik sonucunda çeşitli canlılar ve insan yaşamı tehlikeye girmektedir.
2. Plastik torba kullanımının yaygınlaşması diğer canlıların yaşamlarını nasıl etkiler?
Cevap :
Plastik torbaların kullanımı doğada yaşayan tüm canlıları etkilemektedir. Plastik doğadan en zor kaybolan atıktır sularda denizlerde Kara üstünde yaşayan her canlıyı olumsuz olarak etkilemektedir
Özellikle denizlere atılan plastik atıklar balıklar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Balina ve yunus gibi deniz canlıları plastik torbaları yem olarak algılayıp yutar ve karınlarında biriken bu torbalar ilerleyen zamanlar canlıların ölmesine sebep olmaktadır.
3. Çevre kirliliği sorununa duyarlı davranan insanlar, bu sorunu gidermek için ne gibi çözüm önerileri getirmişlerdir?
Cevap :
- Çöpleri doğaya atmak yerine Kağıt cam plastik gibi atıkları geri dönüşüme kazandırmak gerekir
- Ev fabrika araçlardan çıkan egzoz gazlarının hava kirliliğine yol açması
- Yeşil alanları arttırarak orman tahribatının engellemek
- Egzoz gazlarının oluşturduğu etki azaltmak için insanları toplu taşımaya yöneltmek
- Fabrika bacalarından çıkan gazları engellemek için filtre filtre sistemi
- Poşet kullanımını azaltmak için yeni kanunlar önermek
- Sanayi bölgelerinde atık su tesisleri kurmak
- Tıbbi atıkların su ve toprağa karışmayacak şekilde yok etmek
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı
Soru : TEMA’nın (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) resmî genel ağ adresinden alınan aşağıdaki metni okuyunuz. Metinle ilgili olarak 17. sayfadaki soruları cevaplayınız.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı
Soru : TEMA’nın kuruluş amaçları nelerdir?
Cevap :
Topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı dikkat çekmek bu mücadelede devlet politikası haline gelmesini sağlamak
Toprakla birlikte dünya üzerindeki ekosistemi oluşturan su orman biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkların korunması ve insan kaynaklı iklim değişikliğine dair politikaların ve toplumsal bilinci oluşturmak
Doğal ormanları ağaçları korumak ve ağaçlandırma çalışması yaparak insanlara ağaç sevgisi aşılamak
Tarım alanları çayır ve meraların korumak ve geliştirmek ve bunların amacı dışında kullanılmasını engellemek
Doğal varlıkların korunması ve bunların doğru şekilde yönetilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak için öncülük etmek ve desteklemek
Soru : TEMA’nın çalışmaları, diğer canlı türlerinin yaşamını nasıl etkiler?
Cevap :
TEMA’nın çalışmaları sayesinde birçok mikroorganizma mantar bitki ve hayvan türü yok olmaktan kurtarır olmaktadır.
Bu mikro çeşitliliğin azalması ekosistem döngüsüne zarar verecek ve biz insanların temiz suyu ulaşmasına dahi olumsuz etki yapacaktır. Tema yaptığı ağaçlandırma çalışmaları sayesinde birçok erozyon afetinin önüne geçmektedir. İnsan ne doğadaki diğer canlıların yaşamını korunmasını sağlamaktadır.
Soru : TEMA’nın çalışmaları, insan yaşamını hangi alanlarda etkiler?
Cevap :
Tema insanların yaşamını çok önemli alanlarda etkiler erozyonla mücadele eden ağaçlandırma yapan ve doğayı koruyan bu akıl bizim için önemlidir.
İlk olarak doğal afetlerden biri olan erozyonla mücadele etmektedir. Ayrıca hayvanların hayatını da olumlu yönde etkiler ağaçlandırma yaparak insanlara ve hayvanlara temiz hava sağladığı gibi hayvanlara barınak ve ev sağlamaktadır.
Soru : TEMA’nın çalışmaları, çevre bilincinin gelişmesi açısından ne gibi sonuçlar doğurur?
Cevap :
TEMA Vakfı’nın sayesinde Türkiye’de bilinçli bir şekilde ağaçlandırmak ve erozyonla mücadele etme etkili bir yöntem izlenmektedir. Bu uğurda gönüllü vatandaşlarla ortak çalışır ve her yıl binlerce ağaç dikerek ülkemizi güzel bir ülke haline getirmeye çalışır. TEMA Vakfı çalışmaları sonucunda insanlara ağaç sevgisini aşılamaktadır.