5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Sayfa 33-34-35-36-37-38-39-40-41
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Ata Yayıncılık Uygarlıkları Tanıyoruz Cevapları Sayfa 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ,41
Uygarlıkları Tanıyoruz Cevapları
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı
Soru : Aşağıdaki gibi bir zaman makineniz olsa hangi yıllara yolculuk yapmak isterdiniz? Neden?
Cevap :
Bir zaman makinesi olsaydı ; kesinlikle geleceğe gitmek isterdim. Çünkü geçmişte ne olduğunu tarihi kitaplardan öğrenebilmek değil. Fakat bunun dışında gelecekte ne olacağını nasıl bir dünya olduğunu çok gelmek isterdim.
Geçmişten bir çay gitmek istersem de bu çağ büyük olasılıkla Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fatih etmesine tanıklık yapmak isterdim ya da Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan ettiği güne gitmek isteyebilirim.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 34 Cevabı
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinle ilgili verilen soruyu cevaplayınız.
Konya ilinin Çumra ilçesine bağlı Küçükköy’ün yakınlarında bulunan Çatalhöyük, MÖ 7400 yıllarında kurulmuştur (Görsel 2.3). En kalabalık olduğu dönemde yaklaşık 8000 kişinin yaşadığı tahmin edilen köy, o yıllarda dünyanın en büyük yerleşim yerlerinden biriymiş. Köyün ilk sakinleri buraya yerleştiğinde Konya Ovası’nda bataklık ve küçük göller varmış. Çatalhöyük kurucuları ovada buldukları elverişli bu alana, kerpiçten evler yaparak yerleşmişlerdir. Çatalhöyük 2012 yılında UNESCO (Yunesko) Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
Gülay Sert, Keşfedin Anadolu Uygarlıkları, s.21 (Düzenlenmiştir.)
Soru : Çatalhöyük’ün hangi özellikleri, yerleşim yeri olarak tercih edilmesinde etkili olmuştur?
Cevap :
Konya ovasında bataklıklar ve küçük göllerin olmasından dolayı bu geniş alana yerleşen insanlar kulübeler yaparak burada bir yerleşim alanı oluşturmuşlardır. Çağının en kalabalık şehri durumundadır ortalama 8000 insan yaşadığı tahmin edilmektedir.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 39 Cevabı
Soru : Yazının icadı insanların yaşamlarını hangi alanlarda kolaylaştırmıştır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap :
Yazının icadı ile birlikte insanlar birbirleri ile daha rahat bir şekilde iletişim kurmuşlardır. Böyle öncelikle yaptıkları anlaşmalar veya düşüncelerini yazıya geçiren bilmişlerdir.
Daha sonra bilim ve tekniğin gelişmesine zemin hazırlamıştır. İnsanlar yeni şeyler icat ederek günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya başlamışlardır. Bilgi veri kimi ile oluşan bu yazılar daha sonra kitap gibi bir olguyu oluşturmuş ve de insanlar yazıyla birlikte uygarlığında oluşmasına sebep olmuştur. İlk yazıyı oluşturan uygarlık Sümerler olduğu düşünülmektedir. Yazının icadı ile bilgiler Sümerler kültürel bilgi birikimlerini başka kültürlere aktarmayı başarmışlardır.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı
Soru : Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin altındaki soruyu cevaplayınız.
Hammurabi Kanunlarında yer alan maddelerden bazıları şunlardır:
● Bir kişi başka bir kişinin özgürlüğünü kısıtlayacak harekette bulunursa aynı ceza ona verilir.
● Birini suçlayan, ispata mecburdur. İspat etmezse ölüm cezasına çarptırılır.
● Bir kişi başkası için bina yapıyorsa, bina tamamlanmamış olsa bile, duvarı yıkılmışsa inşaatı yapan kişi kendi imkânlarıyla duvarı daha sağlam bir şekilde yapmak zorundadır.
Coşkun Can Aktan, Hak ve Özgürlükler Antolojisi, s.39. (Düzenlenmiştir)
Soru : Hammurabi Kanunlarının bu kadar sert olması neyle açıklanabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap :
Hammurabi kanunlarının sert olması insanların bu kurallara uymasını zorunlu hale getirmiştir. Bu kurallara uymayan insanların ağır cezaları alacağını bildikleri için bu kanunlara uymak zorunda olmuşlardır.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı
Soru : Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin altındaki soruları cevaplayınız.
MÖ VII. yüzyılda tahta çıkan Asur kralı Asurbanipal okumaya meraklıydı. Okuma yazma bilen ender krallardan biriydi. Tarihte bilinen ilk kütüphaneyi de o kurdu. Onun saray kütüphanesinde edebiyat, tıp, hukuk, tarih ve dualar içeren tabletler bulunmuştur. Asurbanipal hem kral hem askerî bir lider hem de bilim insanıydı. Bulunan bu tabletlerde kralın çivi yazısını nasıl öğrendiği, Sümerce ve Babilce yazılmış tabletleri okuyabildiği, matematik problemlerini çözebildiği anlatılmaktadır.
Çiğdem Maner, Tarih Canavarı Mezopotamya, s.54-55. (Düzenlenmiştir.)
1. Asurbanipal’in bu çalışması insanlık tarihine hangi alanlarda katkı sağlamış olabilir?
Cevap :
Yaşadığı dönemden bir sonraki kuşaklara bilgi aktarılmasını sağlamıştır.
2. Verilen metinden hareketle Asurlar için diğer kültürlerden etkilenmiştir denilebilir mi? Neden?
Cevap :
Asurlular özellikle Ticaretle uğraştıkları için pek çok medeniyet ve kültür ile etkileşim halinde bulunmuşlardır. Bunun sonucunda Asurların eğitim ve bilimde uğraşmaları diğer kültürlerden etkilenmeleri de sağlamıştır.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 42 Cevabı
Öğrendiklerimi Uyguluyorum
Soru : Aşağıdaki uygarlıkların insanlığa katkılarını altlarındaki kutucuklara yazınız.
Cevap :