5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 34-35-36-37 MEB Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Kültürel Özelliklerimiz Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 34, 35, 36, 37


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Kültürel Özelliklerimiz Metni Etkinlik Cevapları


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 34-35-36-37


Soru : Haritadan faydalanarak boş bırakılan yerleri uygun şekilde doldurunuz.


Cevap :

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 34-35-36-37 MEB Yayınları”

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 35 Cevapları


Soru : Aşağıda görselleri verilen yiyeceklerin hangi şehirle özdeşleştiğini görselin üstündeki boşluğa yazınız.


Cevap :

  • Erzurum = Cağ Kebabı
  • Hatay =  Künefe
  • Kayseri =  Mantı
  • Balıkesir =  Höşmerim Tatlısı
  • Trabzon =  Mıhlama
  • Kahramanmaraş =  Dondurma
  • Gaziantep =  Baklava
  • Mersin =  Tantuni
  • İzmir =  Boyoz

Soru : Yaşadığınız çevrede yöresel olarak hangi yemekler yapılmaktadır? Yazınız.


Cevap :

Adana: Ciğer Şiş ve Adana Kebabı
Adıyaman: Suğurma
Afyon: Kaymak
Ağrı: Sengeser
Amasya: Amasya Çöreği
Ankara: Bazlama
Antalya: Bağaça
Artvin: Civil
Aydın: Çingen Pilavı
Balıkesir: Pideli Paça
Bilecik: Kömme
Bingöl: Sorina Pel
Bitlis: Avşor
Bolu: Patatesli Ekmek ve Cevizli Kömeç
Burdur: Gaze Böreği
Bursa: Tahanlı, Kestane Şekeri
Çanakkale: Ezine Peyniri
Çankırı: Çullama
Çorum: Yanıç
Denizli: Biber Tatarı
Diyarbakır: Örgü peyniri
Edirne: Ekşimsi Biber ve Akıtma
Elazığ: Şekerli Peynirli Ekmek
Erzincan: Tulum Peyniri ve Kete
Erzurum: Dut Pestil Çullaması
Eskişehir: Cevizli Haşhaşlı Çörek
Gaziantep: Baklava, Beyran ve Kebap
Giresun: Giresun Yağlısı
Gümüşhane: Siron
Hakkari: Şaşi
Hatay: Biberli Ekmek
Isparta: Haşhaşlı Nokul
Mersin: Çökelek Sıkması
İstanbul: Sarıyer Börek
İzmir: Boyoz ve Bomba Tatlısı
Kars: Kars Kaşarı
Kastamonu: Kel Simit
Kayseri: Sucuk, Pastırma ve Kayseri Yağlaması
Kırklareli: Kaçamak
Kırşehir: Dönderme
Kocaeli: Simit
Konya: Yağ Somonu
Kütahya: Tosunum
Malatya: Kömbe
Manisa: Pişi ve Manisa Kebabı
Kahramanmaraş: Kelle paça
Mardin: Mardin Çöreği
Muğla: Muğla balı
Muş: Otlu Çörek
Nevşehir: Çömlek Peyniri
Niğde: Kılan Böreği
Ordu: Turşu Kavurması
Rize: Minci
Sakarya: Dart
Samsun: Bafra Pidesi
Siirt: Büryan Kebabı
Sinop: Nokul
Sivas: Kelle
Tekirdağ: Tekirdağ Bulaması
Tokat: Çemen
Trabzon: Kuymak ve Hamsiköy Sütlacı
Tunceli: Babuko
Şanlıurfa: Salçalı yumurta ve Urfa Kebabı
Uşak: Tarhanalı yumurta
Van: Murtağa, Kavut ve Van Kahvaltısı
Yozgat: Parmak Çörek
Zonguldak: Malay
Aksaray: Papara
Bayburt: Kartal Kavurması
Karaman: Divle Obruk Peyniri
Kırıkkale: Omaç
Batman: Kütülk
Şırnak: Suryaz
Bartın: Yumurtalı İsput
Ardahan: Hasuta
Iğdır: Patlıcan Reçeli
Yalova: Yumurta Dolması
Karabük: Göbü
Kilis: Kahvaltılık Zahter
Osmaniye: Söğürme
Düzce: Mancar Diblesi


Soru : Görsellerden hangisi ya da hangileri yaşadığınız yerde yapılan yemeklere benziyor. Yörenizde
yapılan bir yemeğin yapılışını araştırıp arkadaşlarınıza anlatınız.


Cevap :

Malzemeler
21 tane baklavalık yufka

İç harcı için;
200 gr az yağlı kıyma
1 soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
80 gram kuş üzümü
1 çay kaşığı yenibahar
Yarım çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
tuz

Yufkalarının arasına sürmek için;
100 gram eritilmiş tereyağı
1 buçuk çay bardağı su

Sarıyer Böreği Nasıl Yapılır?
1. Nemli bir bezin üzerine 1 adet baklava yufkası serin.
2. Yufkanın her yerini bir fırçayla ıslatın ve erittiğiniz tereyağını sürün.
3. Bir başka yufka daha serin ve aynı işlemi uygulayın.
4. Üçüncü yufkayı da serip aynı işlemi yaptıktan sonra şerit şeklinde kıyma harcını Sarıyer böreğinin üzerine koyun.
5. Nemli olan bezi kenarlarından tutarak yavaşça kaydırın ve yufkalara rulo şekli verin. Fırın tepsisine koyarken de U şeklinde olmasına dikkat edin.
6. Bütün yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
7. En son böreklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve elinizde kalan yağlı harcı da üzerinde gezdirin.
8. Önceden ısıtılmış 190° fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 36 Cevapları


Soru : Aşağıda farklı yörelere ait verilen tarihî evleri inceleyiniz. Evler arasındaki benzerlik ve farklılıkları bularak altındaki ilgili bölüme yazınız.


Cevap :

BENZERLİKLER : Az katlı olması, bahçesi olması, ferah olması

FARKLILIKLAR : Yapısal olarak farklılıklar


5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 36 Cevapları


Soru : Aşağıdaki sarmal bulmacayı verilen ipuçlarından yararlanarak çözünüz.


Cevap :

1. İznik ve Kütahya’da yaygın olarak yapılan el sanatlarından biridir. = 1 – Çinicilik 

2. Pastırması ile ünlü olan ilimizdir.  = 2 – Kayseri

3. Çocukları uyutmak için belirli bir ezgi ile söylenen sözlerdir.  = 3 – Ninni 

4. Su üzerine yapılan geleneksel Türk el sanatıdır.  = 4 – Ebru 

5. Baharın başlangıcı olarak kutlanan bayramdır.  = 5 – Nevruz 

6. Anadolu’da yaygın olarak yapılan bir çorba çeşididir.  = 6 – Tarhana

7. Dinî bayramlarımızdan biridir.  = 7 – Kurban

8. Denizli, Burdur, Isparta çevresinde yaygın olarak kullanılan üflemeli çalgılardan biridir.  = 8 – Sipsi 

9. Evlenme, sünnet gibi törenlere verilen isimdir.  = 9 – Düğün 

10. Millî bayramlarımızdan biridir.  = 10 – Cumhuriyet

11. Ankara ve çevresinde yaygın olarak oynanan bir halk oyunudur.  =11 – Misket

12. Çocukların gözlerini bağlayarak oynadığı bir oyundur.  = 12 – Körebe 

13. “Bozkırın Tezenesi” unvanı ile bilinen halk ozanımızdır.  = 13 – Neşet Ertaş



 

Our Score