5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 49-50-51-52-53 E-Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Kültürel Çeşitlilik Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 49, 50, 51, 52, 53


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Kültürel Çeşitlilik Metni Etkinlik Cevapları


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 49-50-51-52-53


Soru : Ülkemizde hangi il, hangi yemek veya yiyeceklerle anılıyor?


Kısa Cevap : “Ülkemizde hangi il, hangi yemek veya yiyeceklerle anılıyor?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Benim anlatacağım il Trabzon’dur. Trabzon’un meşhur yemek ve yiyecekleri kuymak, ısırgan çorbası, kara lahana çorbası, hamsi çorbası, pazılı kaygana, pırasa tavası, tamora kızartması, fasulye turşusu kavurması, guliya, kara lahana sarması, gangoş sarması, Akçaabat köftesi, hamsi tava, kefal ekşilisi, palamut dolması, hamsili pilav, Trabzon pidesi, hodan böreği, pepeçura, Hamsi Köyü sütlacı, laz böreği, Laz helvası, kukuca’dır.


Soru : İllerimizin yemek kültürlerinin benzerlikler veya farklılıklar göstermesinin sebepleri nelerdir?


Kısa Cevap : “İllerimizin yemek kültürlerinin benzerlikler veya farklılıklar göstermesinin sebepleri nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

O bölgede yapılan tarım, hayvancılık veya denize kıyısı olup olmamasına bağlıdır. Mesela denizi kıyısı olan yerlerde daha çok balık türü yemekler görmekteyiz. Doğu Anadolu ve İç Anadolu’da daha çok et yenmektedir. Ege ve Akdeniz’e baktığımız zaman yemekler sebze ağırlıklıdır. Bu da iklimine göre değiştiğini göstermektedir.

Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde daha çok hayvancılık yapılmakta tarım karbonhidrat ağırlıklı buğday arpa ve benzeri yetiştirilmektedir. Ege Akdeniz değilse birçok sebze ve meyve yetişmektedir. Çeşit çeşit yetişen bu sebze meyveler. Bu durum da yemeklere de yansımıştır.


Soru : Yaşadığınız yerde tablodaki kültürel özelliklerin aynısı veya benzeri uygulanıyorsa “✓” işareti koyunuz. Eğer belirtilen konuyla ilgili farklı uygulamalar varsa tabloya ekleyiniz.


Cevap :

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler E-Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları”

5. Sınıf Sosyal Bilgiler E-Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları


Soru : Çocuklarla ilgili sözleri okuyarak ilgili sütunları doldurunuz. Tablonun alt kısmına yeni bir söz ekleyebilirsiniz.


Cevap :

Bu kısmı kendinize göre değerlendirmeniz gerekmekledir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler E-Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları


Soru : Birçok oyunun ülkemizin farklı yerlerinde benzer şekillerde oynanmasının sebepleri neler olabilir? Bu oyunların yaşatılmasının kültürel mirasa duyarlı olmakla ilgisini açıklayınız.


Kısa Cevap : “Birçok oyunun ülkemizin farklı yerlerinde benzer şekillerde oynanmasının sebepleri neler olabilir? Bu oyunların yaşatılmasının kültürel mirasa duyarlı olmakla ilgisini açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Her oyunun şehirler arası farklılık göstermesinin sebebi kültürlerinin farklı olmasıdır. İnsanların davranışları oynadığı oyunlara dahi yansımıştır.

Çevrelerin özellikleri yaşadığımız dönemin sosyal ve ekonomik durumu kullanılan nesneler yediğimiz yemekler gelenek ve görenekler oyunlarımızı etkili olmaktadır. Bu oyunlar günümüze kadar gelmiştir. Biz de ülkemizin geleceği olarak bunları yaşatmalı ve gelecek biz de miras bırakmalıyız.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler E-Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları


Soru : Halk oyunları ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.


Halk oyunlarında her yörenin kendi özelliklerini yansıtan figürler olmakla birlikte diğer yörelerin özelliklerini yansıtan figürler de vardır. Sizce bunda en büyük etken nedir?


Kısa Cevap : “Halk oyunlarında her yörenin kendi özelliklerini yansıtan figürler olmakla birlikte diğer yörelerin özelliklerini yansıtan figürler de vardır. Sizce bunda en büyük etken nedir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Halk oyunlarında kendi kültürümüzü yansıtmaktayız. Kendi kültürümüz yaşadığımız çevreye özgüdür. Tabii ki bir ülke olduğumuz için kaynaşacağımız ve birbirimizin kültürümüzde etkilenmesi doğaldır.

Yakın olan iki şehirde aynı tarz yemekler aynı örf ve adetler gelenek görenekler ve aynı halk oyunlarına rastlayabiliriz. Bu ülkemizin birbiriyle etkileşimini göstermektedir. Kültürel alışverişimiz çok olduğu için ülkemizin kültürel zenginlik açısından ne kadar zengin olduğunu gösteriyor.


Yaşadığınız yerde oynanan halk oyunları ile yukarıda anlatılan halk oyunları arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?


Kısa Cevap : “Yaşadığınız yerde oynanan halk oyunları ile yukarıda anlatılan halk oyunları arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Benzer olarak oyunun ritmi ve hızı yakınlık göstermektedir ama bizim yöremizde giydiğimiz kostümler farklıdır ve çalınan enstrümanlar da farklıdır.


Oyunların ve kıyafetlerin yaşanan yerin kültürel özelliklerini yansıttığını düşünüyor musunuz? Neden?


Kısa Cevap : “Oyunların ve kıyafetlerin yaşanan yerin kültürel özelliklerini yansıttığını düşünüyor musunuz? Neden?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Evet, düşünmekteyim. çünkü soğuk bölgelerde daha kalın kıyafetler giyilirken sıcak yerlerde daha ince kıyafetler tercih edilmektedir. Günlük giyilen kıyafetlere benzetilmektedir.

Bazı yörelerde kadınlar şalvar giyerken bazı yörelerde etek giymektedir. Bu da halk oyunlarında ki türlerine yansımaktadır. Erkeklerin giyimi de halk oyunlarına yansıtmaktadır. Kullanılan takılar  başlıklar hepsi kültürümüzden bir parçadır. Kültürümüzü yaşatmalı ve gelecek nesillere bırakmak için çaba sarf etmeliyiz.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler E-Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları


Soru : Ülkemizin çeşitli yerlerinde askere gidenler için yapılan törenlerle ilgili bilgileri okuyunuz. Yaşadığınız yerdeki asker uğurlama törenleriyle (Görsel: 2.38) benzerlik ve farklılıklarını belirtiniz. Boş bırakılan yere, yaşadığınız yerdeki asker uğurlama törenlerinde yapılanları yazınız.


Cevap :

Asker uğurlamanın geçmiş tarihi hakkında tam olarak bir bilgi yoktur ama çok uzun yıllardır devam ettiğini söyleyebilmekteyiz. Benim yaşadığım şehirde asker uğurlama törenleri şöyle yapılmaktadır. Askere gidecek olan gençler 15 gün önceden bazen bir ay öncesinden asker odası denen odaya toplanır. Kendi aralarında eğlence yaparak eğlenirler. Arabayla davul zurna ile ev ev gezerler. Akşam kale denilen bir yerde toplanırlar.

Orada lastik yakar ve eğlenirler lastik yakıldığı zaman herkes askerin eğlence düzenlediğini bilir. Askere gidecek gencin gitmeden önceki ilk cuma günü savuşturma yapılır. Cuma namazından çıkan herkes daha sonradan kadınlar, kızlar, gelinler çocuklar toplanırlar. Şehir dışında askere uğurlamaya gelen akrabalar bile bulunmaktadır. Herkes asker için dua eder. Sadece kendi yavruları için değil askere gidecek her yiğit evlat için dua ederler. Sağ salim gitsin sağ salim köyüne dönsün. Allah ve peygamber askerlerimizin yanında olsun diye dua ederler. Asker duasına gelen kadınlar aynaları tutarak ellerindeki suları yollara dökerler.

Ayna aydınlığı yansıtmaktadır. Su ise temizliği askerin arkasında su dökerler. Su gibi akan zamanı temsil etmektedir. Zamanın çabuk geçmesi gibi askerin de gittiği zaman hızlı gidip hızlı dönmesini temsil etmektedir. Herkes meydanda toplandığı zaman yetkili kişi konuşma yapar. Kur’an-ı Kerim okur ve askerlerimize dua eder daha sonra askerin ailesine hediyeler götürülür ve asker uğurlaması sona erir.


Soru : Sizce, ülkemizdeki kültürel çeşitlilik toplumumuzu hangi yönlerden etkiliyor? Tartışınız.


Kısa Cevap : “Sizce, ülkemizdeki kültürel çeşitlilik toplumumuzu hangi yönlerden etkiliyor? Tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ülkemizdeki olan kültürel çeşitlilik toplumumuza olumlu yandan etkilemektedir. Ülkemizin farklı kültürlere bir arada bulundurması turistlerin ilgisini çekmektedir.

Turistler bu kültürel dokuyu görmek için ülkemizi ziyaret etmektedirler. Bu kültürel dokuyu korumalı ülkemizdeki farklı gelenek ve görenekleri yaşatmalıyız. Çünkü gelecek nesil olarak biz bunları benimsemezsek ülkemizdeki farklı kültürler yok olacaktır.


Soru : Yaşadığınız şehir dışında bir şehir belirleyiniz. Her iki şehri kültürel açıdan karşılaştırarak benzerlik ve farklılıkları belirtiniz. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz. Ürün dosyanızda saklayınız.


Kısa Cevap : “Yaşadığınız şehir dışında bir şehir belirleyiniz. Her iki şehri kültürel açıdan karşılaştırarak benzerlik ve farklılıkları belirtiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Malatya’da halaylar davul zurna ile oynanır. Hatay’da da davul zurna ile halay oynanır. Heleneksel kıyafet olarak Hatay’da mavi yünlü ve pamuklu kumaştan beli bol büzgülü entari üstüne yelek bele kuşak, yün çorap, yemeni ve çarıktan oluşmaktadır.

Malatya’da ise günlük adı verilen etrafı altınlarla çevrili fes, fesin üstünde pusu takılır şalvar, üç etek, bele sarılan renkli şalın kenarına beyaz ve kırmızı mendil takılır. Malatya’da el sanatları olarak halı dokumacılık, ahşap boyamacılık, bakırcılık, semercilik, yemenilik gibi el sanatları ile uğraşırken Hatay camcılık, ipekçilik, dokumacılık, hasırcılık, heykelcilik ve ahşap boyacılığı yapmaktadır gördüğümüz gibi farklı şiirlerdeki. Kültürler birbirine uzak olabilmektedir ama ortak yanları da bulunmaktadır.


DİĞER KONUYA HAZIRLIK 


Soru : Sınıfa, düğün fotoğrafları, davetiyeler gibi kültürel öge içeren görsel malzeme getiriniz. 


Kısa Cevap : “Sınıfa, düğün fotoğrafları, davetiyeler gibi kültürel öge içeren görsel malzeme getiriniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler E-Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 49-50-51-52-53 Cevapları”


 

Our Score