5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 50-51-52-53-54-55-56 MEB Yayınları
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Kültürel Özelliklerimiz Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Kültürel Özelliklerimiz Metni Etkinlik Cevapları
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 50-51-52-53-54-55-56
Soru : Aşağıdaki haberi okuyarak haberin altında yer alan soruyu cevaplayınız.
Cevap :
Ankara Kızılcahamam’da çocuklar bayram namazı öncesi veya sonrasında bir araya gelir. Çocuklar kendi aralarında bir ebe belirler.
Ebe eşliğindeki çocuklar, mahalledeki tüm evlerin kapılarını çalar ve hep bir ağızdan “Ebebiş ebebiş, vermeyen çürük diş.” tekerlemesini söyler. Ev sahipleri çocuklara “ebebiş” yani harçlık veya şekerleme verir.
1. Metinde anlatılan bayram kutlamasıyla sizin bayram kutlamalarınızın benzer ve farklı yönleri nelerdir?
Cevap :
Metinde anlatılan bayram kutlaması ile bizim bayram kutlamamız arasında farklar vardır.
Bu farklar biz arkadaşlarımızla beraber evleri gezerek kapıları çalarız. Bayramınız kutlu olsun deriz ve ev sahibinin şeker vermesini bekleriz. Benzer yönleri ise evleri gezerek bayramda şeker istemektir.
2. Siz dinî bayramlarda neler yapıyorsunuz?
Kısa Cevap : “Siz dinî bayramlarda neler yapıyorsunuz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Ben dini bayramlarda çok heyecanlı oluyorum çünkü bütün bir aile bir araya geliyoruz. Bayram günü en güzel kıyafetimi giyiyorum. Özenle hazırlanıyorum uyandığımda aile büyüklerimi ellerini öperek bayramlarını kutluyorum.
Arkadaşlarımla beraber komşularımızın evlerine gidip onların da bayramını kutluyor ve şeker topluyoruz. Hem ailemle hem arkadaşlarımla çok güzel vakit geçiriyoruz.
Soru : Sizin yaşadığınız yerdeki gelenekler nelerdir? Açıklayınız.
Kısa Cevap : “Sizin yaşadığınız yerdeki gelenekler nelerdir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Bizim yaşadığımız yerde iki birey evleneceksen kız isteme töreni yapılır. Kız istemeye giderken kız evine gidilerek tatlı ve çiçek alınır.
Düğünlerde ise bütün komşular birbirine yardım ederek lezzetli yemekler yaparlar. Davullu zurnalı kutlamalar yapılmaktadır. Aynı zamanda büyüklerimize saygı göstermek küçüklerimize Sevgi göstermek geleneklerimizin arasındadır.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları
Soru : Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Yaşadığınız yerde hangi el sanatları yapılmaktadır? Bunlardan hangileri evinizde bulunmaktadır?
Kısa Cevap : “Yaşadığınız yerde hangi el sanatları yapılmaktadır? Bunlardan hangileri evinizde bulunmaktadır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Yaşadığım yerde sepetçilik, semercilik, keçe yapımcılığı, Halıcılık, kilimcilik, kumaş dokumacılığı, Ebru, işlemecilik, oya yapmacılığı, deri işçiliği, taş işçiliği ve bakırcılık yapılmaktadır. Evimizde annemin işlediği oyalar ve elde yapılmış bakır tabaklar ve bardaklar bulunmaktadır.
3. Yaşadığınız yerdeki el sanatlarından hangisi ya da hangileri ilginizi çekiyor? Neden?
Kısa Cevap : “Yaşadığınız yerdeki el sanatlarından hangisi ya da hangileri ilginizi çekiyor? Neden?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Yaşadığım yerde ebru sanatı çok ilgimi çekiyor boyaların su üstünde durarak istediğim şeklin verilmesi su üstünde yürüyen bir böceği andırıyor. Böceğin su üstünde yürümesi gibi naif ve eğlenceli geliyor bu yüzden ebru sanatı yapmak isterdim.
Yaşadığım yerde maden işçiliği yapmak isterdim metali döverek istediğim şekli haline getirirdim. Bu da bana çok zor görünse de sabrettiğin zaman ve yapmak istediğim zaman yapamayacağım bir şey olduğunu gösteriyor. Bu yüzden maden işçiliği yapmak isterdim.
4. Yaşadığınız yerde yapılan el sanatları ülkemizin farklı yerlerinde de yapılıyor mu? Örnek veriniz.
Kısa Cevap : “Yaşadığınız yerde yapılan el sanatları ülkemizin farklı yerlerinde de yapılıyor mu? Örnek veriniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Yaşadığım yerde yapılan en nakışları ülkemizin birçok yerinde de yapılmaktadır. Ülkemizdeki özellikle kadınların yaptığı değerli el nakışları vardır. Bu değerlere sahip çıkarak kültürümüzün devamına getirebilir ve geleneksel el sanatlarımıza sahip çıkabiliriz.
5. El sanatlarının yapıldığı yöreye göre benzerlik ve farklılık göstermesinin sebepleri neler olabilir?
Kısa Cevap : “El sanatlarının yapıldığı yöreye göre benzerlik ve farklılık göstermesinin sebepleri neler olabilir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
El sanatlarının yapıldığı yöreye göre farklılık ve benzerlik göstermesinin en önemli sebebi yaşadığımız kültürdür. Her şeyi birbirinden farklı kültürlere sahiptir. Sanat eserleri kişinin karakterini yansıttığı için ondan bir parça bulunur.
Bu nedenle karakterimizin yansıması olduğu için farklılıklar göstermektedir. Benzerlik göstermesi sebebi ise birbirinden etkilenmesi olabilir. İnsanlar birbirinde gördüğü güzel desenleri taklit ederek ufkunu genişletebilir.
6. El sanatlarımızın yaşatılması ve tanıtılması için neler yapılmalıdır?
Kısa Cevap : “El sanatlarımızın yaşatılması ve tanıtılması için neler yapılmalıdır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
El sanatları yaşatılması için insanların bilinçlendirmeliyiz. Kendi kültürümüzü iyice tanıtıp kültürümüzü yansıtan ve onları ilerletebileceğimiz kurslar açılmalıdır. İnsanlar el sanatları ile uğraşarak onu daha fazla geliştirebilirler.
Böylelikle kültürümüz kaybolmaz. Bunun hakkında filmlerde yer vererek insanları daha fazla çekebiliriz. Özellikle sadece el sanatları yaparak geçimini sağlayan kişilere el sanatlarındaki ürünlerini satmasına yardımcı olmalıyız.
Böylelikle insanlar geçim kaygısı olmadan sanatlarını icra edebilirler. En önemlisi kültürümüzü kaybetmemek için onu yaparak yaşatmaktır.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları
Soru : Kendi yörenizde oynanan bir halk oyununu araştırarak aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Kısa Cevap : “Kendi yörenizde oynanan bir halk oyununu araştırarak aşağıdaki tabloyu doldurunuz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Halk oyununun adı: Diyarbakır halayı
Oyunun özellikleri: Oyununda coşku mutluluk ve canlılık vardır.
Oyunda giyilen kıyafetler: Oyunda giyilen kıyafetlerde erkekler; erkek başlığı, derbi, craz, şalvar, yelek, çorap, ayakkabı ve aksesuar giyerler. Kadınlar ise kadın başlığı, entari, ayakkabı ve aksesuar giyerler.
Oyunda kullanılan müzik aletleri: Davul, zurna, kemençe, tambura, bağlama, çorap, argun, mey, tar, kaşık ve def kullanılır.
Önceki sayfada tanıtılan oyunlarla benzerlik ve farklılıklarını yazınız.
Benzerlikler: Benzerlikler kullanılan müzik aletleri ve giyilen giysilerdir. Aynı zamanda halayına coşkusu da benzerlik göstermektedir.
Farklılıklar: Farklı olarak müziğin ritmi ve farklı yörelerde daha popüler olmasına örnek verebiliriz.
Soru : Yaşadığınız yerde kutlanan bayram, festival, şenlik ve düğün gibi kültürel unsurlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz kutlamayı tanıtan bir yazıyı defterinize yazınız. Yazınızda tanıttığınız kutlamanın insanların bir arada yaşamasındaki önemini de açıklayınız.
Kısa Cevap : “Yaşadığınız yerde kutlanan bayram, festival, şenlik ve düğün gibi kültürel unsurlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz kutlamayı tanıtan bir yazıyı defterinize yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Yaşadığım yerde kutlanan bir bayrama örnek verebilirim. Bu bayram Ramazan bayramıdır. Ramazan Bayramı’nda bütün aile toplanırız sabahtan en güzel kıyafetimi hazırlar ve çok heyecanlanırım.
Sabah uyanır uyanmaz kıyafetlerimi giyer ailemin bayramını kutlarım. Aile büyüklerinin elini öperek bayramlarını kutlarım arkadaşlarımla beraber komşularımıza giderek bayramını kutlar ve onlardan şeker alırım. Ramazan Bayramı en sevdiğim bayramlardan biridir.
Soru : Kültürümüze ait ögelerden insanları bir araya getiren üçünü seçiniz. Bunların insanların bir arada yaşamasındaki önemini defterinize yazınız.
Kısa Cevap : “Kültürümüze ait ögelerden insanları bir araya getiren üçünü seçiniz. Bunların insanların bir arada yaşamasındaki önemini defterinize yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Kültürümüzden bizi bir araya getiren üç şeye örnek verecek olursam dil din ve bayrak derdim. Kullandığımız dil hepimizde ortak olduğu için bizi bir araya getiriyor ve kolay anlaşmamızı sağlıyor.
Konuştuğumuz her kelime aslında kültürümüzün bir parçası olduğu için bizi ortak bir paydada birleştiriyor. Dinimiz kültürümüzle alakalı olduğu için bizi birleştiriyor ve bir araya getiriyor. Bayrağımız milletimizin en önemli simgesi olduğu için bizi bir araya getiriyor. Hepsi Bir bütünü oluşturarak kültürümüzü oluşturuyor.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları
Soru : Aşağıda farklı yörelere ait tarihî evleri inceleyerek kendi yaşadığınız yerdeki tarihî evlerle karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıklarını bularak aşağıya yazınız.
Kısa Cevap : “Aşağıda farklı yörelere ait tarihî evleri inceleyerek kendi yaşadığınız yerdeki tarihî evlerle karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıklarını bularak aşağıya yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Şimdiki evlerle karşılaştırınca şimdiki evler birbirine neredeyse iç içe olmaktadır.
Görselde gördüğümüz resimler ise bahçeleri vardır. Eskiden evler birkaç katlı olurken şimdi evler çok katlı olmaktadır. Eskiden evler açık ve ferahlatıcı renkler yapılırken günümüzde yerinin koyu renkler yer almıştır.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları
Soru : Ülkemizde seçeceğiniz bir ilin ve kendi yaşadığınız ilin kültürel ögelerini araştırınız. Bulduğunuz kültürel ögelerin isimlerini aşağıya yazınız. Benzer olanların isimlerinin altını kırmızı kalemle işaretleyiniz.
Kısa Cevap : “Ülkemizde seçeceğiniz bir ilin ve kendi yaşadığınız ilin kültürel ögelerini araştırınız. Bulduğunuz kültürel ögelerin isimlerini aşağıya yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Yaşadığınız il : Sakarya
Yemekler : Pekmezli ayva dolması, Adapazarı usulü kuzu but, ıslanma köfte, balkabaklı ekmek, çerkez tavuğu, kara lahana, pırasalı börek.
El sanatları : Bastonculuk, kaşıkçılık, semercilik, sepetçilik, süpürgecilik, bez dokumacılığı, yorgancılık ve çömlekçilik.
Geleneksel giysiler : Yüntepelik Yörük köşesi baş dolaması. Nakışlı etamin boyunluk yöresel yelek içerisine ise Şile Bezi gömlek. Köstek belinde dokuma kumaş nakışlı el işi mendil etamin nakışlı yağlık yöresel şalvar giyilir.
Halk oyunları : Konak getirme karşılama, Genç Osman, İnci hava, Geyve zeybeği, Taraklı Zeybeği, Pamukova Zeybeği, Karagözlüm.
Türküler : Halı yazma başında, Geyve dağlarında, kadın karşılama, minarede ezen var.
Tarihî yapılar : Harmantepe Kalesi, deprem Müzesi, Sakarya Müzesi, Rüstem Paşa Camii.
Festival ve şenlikler : Uluslararası Kültür Turizm ve fındık festivali, uluslararası Sapanca beyaz ve süs bitkiciliği Festivali, Sakarya festivalleri, Söğütlü Festival konserleri.
Soru : Yaşadığınız yörenin kültürel özelliklerini tanıtan broşür hazırlayınız.
Kısa Cevap : “Yaşadığınız yörenin kültürel özelliklerini tanıtan broşür hazırlayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :