6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 31

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Hazırlık Çalışması  Cevapları Sayfa 31


2. Ünite Hazırlık Çalışması  Cevapları


6. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık Kitabı Sayfa 31


HAZIRLIK ÇALIŞMASI


1. Bir gün içinde kılınan beş vakit namaz hangileridir? Büyüklerinizden bilgi alınız.


Cevap : “Bir gün içinde kılınan beş vakit namaz hangileridir? Büyüklerinizden bilgi alınız.” ile ilgili kısa cevabı  için tıklayınız.

Bir gün içinde kılınan beş vakit namaz; sabah namazı öğle namazı, ikindi namazı ve yatsı namazlarıdır.


2. Namaz ibadetinin önemi ile ilgili bir ayet ve bir hadis bulup defterinize yazınız.


Kısa Cevap : “Namaz ibadetinin önemi ile ilgili bir ayet ve bir hadis yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Namaz ibadetinin önemi ile ilgili ayetler

“Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür.” (Bakara Sûresi 110)
“Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara Sûresi 153)

“Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a gönülden boyun eğerek namaza durun. Eğer (bir tehlikeden) korkarsanız, namazı yaya olarak veya binek üzerinde kılın. Güvenliğe kavuşunca da, Allah’ı, daha önce bilmediğiniz ve onun size öğrettiği şekilde anın (namazı normal vakitlerdeki gibi kılın).” (Bakara Sûresi 238-239)

“Münafıklar, Allah’ı aldatmaya çalışırlar. Allah da onların bu çabalarını başlarına geçirir. Onlar, namaza kalktıkları zaman tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar ve Allah’ı pek az anarlar.” (Nisâ Sûresi 142)

“Sizin dostunuz ancak Allah’tır, Resûlüdür ve Allah’ın emirlerine boyun eğerek namazı kılan, zekâtı veren mü’minlerdir.” (Mâide Sûresi 55)

“Kitab’a sımsıkı sarılanlara ve namazı dosdoğru kılanlara gelince, şüphesiz biz, iyiliğe çalışan (erdemli) kimselerin mükâfatını zayi etmeyiz.” (A’râf Sûresi 170)

“Onlar namazı dosdoğru kılan, kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayan kimselerdir.” (Enfâl Sûresi 3)

“Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.” (Tevbe Sûresi 18)

“Onlar, Rablerinin rızasına ermek için sabreden, namazı dosdoğru kılan, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli olarak ve açıktan Allah için harcayan ve kötülüğü iyilikle ortadan kaldıranlardır. İşte bunlar için dünya yurdunun iyi sonucu vardır.” (Ra’d Sûresi 22)

“İnanan kullarıma söyle, namazı dosdoğru kılsınlar, hiçbir alışveriş ve dostluğun bulunmadığı bir gün gelmeden önce kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda gizlice ve açıktan harcasınlar.” (İbrâhim Sûresi 31)

“Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle.” (İbrâhim Sûresi 40)

“Onlar ki, namazlarında derin saygı içindedirler.” (Mü’minûn Sûresi 2)

“Onlar ki, namazlarını kılmağa devam ederler.” (Mü’minûn Sûresi 9)”Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, Resûle itaat edin ki size merhamet edilsin.” (Nûr Sûresi 56)

“Onlar; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren kimselerdir. Onlar ahirete de kesin olarak inanırlar.” (Lokmân Sûresi 4)

“Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir.” (Lokmân Sûresi 17)

“Arınan ve Rabbinin adını anıp, namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa erer.” (A’lâ Sûresi 14-15)

Namaz ibadetinin önemi ile ilgili hadisler

“Bir müslüman, farz namazın vakti geldiğinde güzelce abdest alır, huşû içinde ve rükûunu da tam yaparak namazını kılarsa, büyük günah işlemedikçe, bu namaz önceki günahlarına keffâret olur. Bu her zaman böyledir.” (Müslim, Tahâret 7)

“Siz şu ayı güçlük çekmeden gördüğünüz gibi, Rabbinizi de açıkça göreceksiniz. Güneş doğmadan ve batmadan önceki namazları kaçırmamak elinizden geliyorsa, kesinlikle kaçırmayıp kılınız.”

“İkindi namazını terkeden kimsenin işlediği amelleri boşa gider.” (Buhârî, Mevâkît 15)

…İbni Mes’ud radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e:

– Hangi ameller daha faziletlidir? diye sordum.

– “Vaktinde kılınan namaz” buyurdu.

– Sonra hangisi? dedim.

– “Ana babaya iyilik etmek” cevabını verdi.

– Daha sonra hangisidir? diye sordum.

– “Allah yolunda cihâd etmektir” buyurdular. (Buhârî, Mevâkît 5, Mevâkît 5, Cihâd 1, Edeb 1, Tevhîd 48)

..“Bizimle onlar (münafıklıklar) arasındaki ayırıcı temel unsur namazdır. Namazı terkeden kimse küfre düşer.” (Tirmizî, Îmân 9)

..“İnsanlar ezan okumanın ve namazda ilk safta bulunmanın sevabını bilselerdi, sonra bunları yapabilmek için kur’a çekmek zorunda kalsalardı, mutlaka kur’a çekerlerdi.” (Buhârî, Ezân 9, 32, Şehâdât 30)


3. Camilerin toplumsal açıdan önemi ile ilgili bir araştırma yapınız. Yaptığınız çalışmayı projeksiyon ya da etkileşimli tahta yardımıyla sınıfta sununuz.


Kısa Cevap : “Camilerin toplumsal açıdan önemi ile ilgili bir araştırma yapınız.” ile ilgili kısa cevabı ;

Uzun Cevap :

Bütün dinlerin ibadet etmek için ve kendi inancına mensup olan kişilerin toplanması için ibadet mekanları kendi inançlarına göre tahsis edilmiştir.

İslamiyet’in ibadet etme ve toplanarak dini duyguların pekişmesi gibi birçok fonksiyona sahip olan ibadethanesi de camilerdir.

Camilerin tarihi İslamiyet’in ilk kurulduğu zaman olan peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’e kadar dayanmaktadır.

Camilerde namaz, itikaf din eğitimi ve önemli istişare ve toplantılar gibi birçok mesele yapılmaktaydı.

İnsanlar bir yandan ibaret ediyor Bir yandan da sürekli birbirini gören ve birbirlerine fiziki olarak iletişim halinde olan insanların birbirlerine duymuş oldukları yakınlık ve sevgi sebebiyle aralarındaki Müslümanlık bağda kuvvetlenir.

Caminin insanları bir araya toplanmasının bir sebebi de bulur ki insanlar sıklıkla görmüş olduğu kişilere yakınlık duyar ve onları göremediği zaman merak ederek aralarındaki yakınlık sebebiyle birbirlerini arayıp sorarlar.

Her gün birbirlerini gördükleri için birbirlerinin hallerinden haberdar olan insanlar birbirlerini iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmaya çalışır hastalandıklarında veya cenazelerinde ziyaret ederek aralarındaki bağları kuvvetlendirirler.

Sensiz birbirini görmek ve birbiriyle aynı safta durarak yakın temaslarda bulunmak aradaki bağ kuvvetlendirir ve müslümanları tek vücut haline getirmeye yardımcı olur.

İnsanlar psikolojik boyutta ben kimim ve sosyal boyutta toplumda ben kimim sorusunu bulunmuş oldukları toplum içerisinde cevaplar ve kendilerine belirli inançlar çizerler.

Camiler Bu konuda insanları büyük destek çıkmakta ve insanların İslamiyet’e ve ibadete ait bir parça olduğunu emrediği zaman insanların merak etmesi veya ayaküstü bile olsa half adını sorması sebebiyle Müslümanlar ile aralarında olan bağlılık veba sayesinde İslamiyet’in kuvvetlenmesi benden fazla olan düşkünlük de artmaktadır.

Ayrıca günümüzde azalsa bile eskiden camilerde toplantılar düğün merasimleri yapılmaktaydı.

Bu da insanların camiye olan rağbetini artırır ayrıca camiyi hayatın bir parçası olarak görmelerini sağlayarak İslamiyet’i de kuvvetlendirirdi.

Müslümanlar arasındaki bağ aynı ölçüde kuvvetlendirir ve müslümanları bir arada tutan ve gerektiğinde tek bir vücut haline getirip akrabalık bağlarından daha kuvvetli hale getiren camilerin sağlamış olduğu faydalardır.


4. Hz. Zekeriya (a.s.) hakkında peygamberler tarihi ve Genel Ağ gibi kaynaklardan bilgi edinip arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap : “Hz. Zekeriya (a.s.) hakkında peygamberler tarihi ve Genel Ağ gibi kaynaklardan bilgi edinip paylaşınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Zekeriya Aleyhisselam israiloğullarına gönderilmiş olan peygamberlerdendir.

Soyu Süleyman aleyhisselama kadar ulaşmaktadır.

Musa Aleyhisselam’ın dilini kuvvetlendirmiş mescid-i aksa’da Tevrat yazmış meslek olarak da marangozluk yaparak el emeği ile geçinmiştir.

Zekeriya aleyhisselamın zamanında Şam ve Kudüs batlamyusçular denilen kişilerin himayesi altındaydı. Bu insanlar beyti maktis’e hürmet eder İsrail oğullarını hoş tutarak uluları ibadetlerden hiç çıkmadan ibadet ederlerdi. Allah’tan kendilerine bir peygamber vermesi için dua etmiş ve Zekeriya Aleyhisselam peygamber olarak gönderilmiştir.

Beyti makdis’te 400 kişi ibadet etmekte ve hanımı hamile kalınca oğlu olursa belki makdis’e aradım şeklinde dua ederlerdi. Erkek çocukları mutlaka beyti maktis’e ibadet için adanır ve bu usul Musa aleyhisselam’dan güne kadar gelmiştir.

Zekeriya Aleyhisselam Süleyman Aleyhisselam’ın soyundan olan elisa ile evlenmiştir. Elisa Hz Meryem’in annesi olan Hunne’nin kız kardeşidir ki Hunne’nin kocası imran’dır.

Zekeriya Aleyhisselam Yahya Aleyhisselam’ın babasıdır.

Kur’an’da geçtiği üzere zekeriyya Aleyhisselam Hz Meryem validemizin himayesini ve geçimini üzerine almıştır.

Zekeriya Aleyhisselam Hz meryem’e ziyarete esnasında yazın kış kışın Yaz meyveleri bulması üzerine bunların kim tarafından geldiğini sorar ve Hz Meryem Allah tarafından geldiğini ifade eder.

Çocuk için dua etmiş Allahu Teala de ona Yahya aleyhisselam’ı müjdelemiştir.

Yahya aleyhisselam kamil’in onu öldüreceğini anlayınca bir ağaç kovuğuna kavminden kaçarak saklanmış ancak elbisesinin bir kenarı dışarıda kaldığı için şeytan bunu düşmanlara haber vermiş ve Zekeriya Aleyhisselam ağaç kesilerek şehit edilmiştir.

Türbesinin Halep ulu cami bitişiğinde olduğu rivayet edilmektedir.


5. Kur’an-ı Kerim mealinden Fil suresinin anlamını bulup defterinize yazınız.


Cevap :

Fil suresinin anlamı;

Rabbinin, fil sahiplerine ne yaptığını görmedin mi? Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı? Üzerlerine balçıktan pişirilmiş taşlar atan sürü sürü kuşlar gönderdi. Nihayet onları yenilmiş ekin yaprakları haline getirdi. ﴾1-5﴿



 

Our Score