7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Kitabı Sayfa 18-19-20-21-22
7. Sınıf Din Kültürü Kitabı Gün Yayıncılık Ahiret Hayatının Aşamaları Cevapları Sayfa 18, 19, 20, 21, 22
Ahiret Hayatının Aşamaları Cevapları
7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 18-19-20-21-22
Soru : “Mahşerde toplanmak” ifadesi size neleri çağrıştırmaktadır?
Kısa Cevap : ““Mahşerde toplanmak” ifadesi size neleri çağrıştırmaktadır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Yeryüzünden bugüne milyarlarca insan yaratılmış ve hepsi vakti geldiğinde ne kadar uzun yaşarlarsa yaşasınlar ölmüşlerdir.
Bu ölümden sonra insanlar için ahiret hayatı başlamış ve bu ayet hayat sonucunda sonsuz bir hayata başlamışlardır.
Kıyametle beraber bütün canlılar öldükten sonra sadece Allahu Teala hazretleri kalacak daha sonra insanlar diriltilerek mahşerde toplanacaklardır.
Haksızların haklarının alındığı ve zalimlerin mazlumları hesap verdiği bugün de herkesin hakkı birbirinden alınacak ve insanlar dünyadayken işlemiş oldukları şeylere göre ahirette muamele bulacaklardır.
7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 20 Cevapları
Soru : Doğada, yeniden dirilişi hatırlatan başka ne gibi örnekler yer alır? Bu konudaki gözlem ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Uzun Cevap :
Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem yukarıdaki örneklerde olduğu gibi insanların nasıl dirilteceği konusunda hadisi şerifte böyle bir bilgi vermiştir.
“Allah gökten su indirecek ve insanlar yerden sebze biter gibi bitecekler. İnsanda bir kemik hariç hepsi çürür. Bu çürümeyen, «Acbü’z-Zeneb»[1] denen kuyruk sokumu kemiğidir. Kıyâmet günü yeniden yaratılış bundan terkip edilecektir.” (Buhârî, Tefsîr, 39/3; Müslim, Fiten, 141; Muvatta’, Cenâiz, 48; Ebû Dâvûd, Sünnet, 24; Nesâî, Cenâiz, 117)
7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 21 Cevapları
Soru : İnsanların, yaptıklarından hesaba çekileceği bilincine sahip olması toplumda iyiliklerin çoğalıp kötülüklerin azalmasında nasıl bir rol oynayabilir? Tartışınız.
Uzun Cevap :
İnsanlar yaptıklarından dolayı ahirete hesaba çekilecekleri bilincinde olsalardı yaptıkları hareketlere çok dikkat eder toplumsal düzeni bozan her türlü hareketten sakınırlardı.
İnsanlar eğer Allah’a hesap vereceklerini bilselerdi gerek aile bireylerine gerekse de günlük hayatta karşılaşmış oldukları kişilere olan davranışlarında kibar ve saygılı olur birbirlerinin hakkına girmemek için çok dikkatli davranırlardı.
Böylelikle hırsızlık, kalp kırma, fiziksel veya sözel şiddet gibi insana ve doğaya zarar veren bütün davranışlardan insanlar sakınmaya çalışırlardı.
7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 22 Cevapları
“Kim (Allah’ın huzuruna) iyilikle gelirse ona, getirdiğinin on katı vardır. Kim de kötülükle gelirse o, sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır…” (En’âm suresi, 160. ayet.)
“(Lokman öğütlerine şöyle devam etti.) Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa, bir kayanın içinde yahut göklerde ya da yerin içinde bile olsa Allah onu çıkarır, getirir. Çünkü Allah en gizli şeyleri bilendir, (her şeyden) hakkıyla haberdar olandır.” (Lokman suresi, 16. ayet.)
Soru : Yukarıdaki ayetlerden, dünyada yapılanların karşılığı ve ahiret konularında ne gibi ilkeler çıkarılabilir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap :
Yukarıdaki ayetlerden, dünyada yapılanların karşılığı ve ahiret konularında insanların iyilik getirmesi durumunda Allah’ın rahmetiyle onun kat kat karşılığını alacağı kötülüğün ise misli ile karşılık verileceği, iyiliklerimizi gizli yapmayı ve gizli yapılsa bile şüphesiz ki onun Allah tarafından karşılık verileceği ifade edilmektedir.