7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Kitabı Sayfa 49
7. Sınıf Din Kültürü Kitabı Gün Yayıncılık Okuma Metni Cevapları Sayfa 49
Okuma Metni Cevapları
7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 49 Cevapları
Alevilik-Bektaşilik geleneğinde, Kurban Bayramı başta olmak üzere yılın belli mevsimlerinde çeşitli nedenlerle kurban kesilir. Adak kurbanı, ziyaret yerlerine giderken kesilen ziyaret kurbanı, muharrem ayında kesilen şükür kurbanı, Hakk’a yürüyen (ölen) kişinin affı için kesilen dâr kurbanı, yol kardeşliği (müsahiplik) sözü verilirken kesilen müsahiplik kurbanı bunlardan bazılarıdır.
Alevi-Bektaşi kültürüne mensup olanlar; kurbanlarının etini, ihtiyaç sahiplerine, akraba ve komşulara dağıtırlar. Cemlerde kesilen kurbanların etleri dualandıktan sonra “rıza lokması” olarak dağıtılır. Kurban kesilirken aşağıda yer alan Kurban Tığlama (kesme) duası yapılır:
“Bismillâhi Allâhü ekber, tekbir Allâhü ekber, tekbir Allâhü ekber, kurban-ı Halîl (Bu kurbanı Halil İbrahim Peygamber’in kestiği kurban niyetiyle kesiyorum.), fermân-ı Celîl (Allah’ın emri olduğu için kesiyorum.), tığ-ı Cebrâil (Cebrail’in İbrahim Peygamber’e getirdiği kurban niyetiyle kesiyorum.), itaat-ı İsmail (İsmail’in, babası İbrahim’e ettiği itaati hatırlamak ve ona uymak için kesiyorum.) bismillâhi Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhu vallahu ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd (Kendisinden başka ilah olmayan,
hamt kendisine mahsus olan Allah’a ibadet etmek niyetiyle kesiyorum.).” Kurban kesildikten sonra şöyle dua edilir:
“Kurbanlarınız kabul, muratlarınız hâsıl ola. Dergâh-ı izzetine yazılmış ola. Dildeki dileklerinize, gönüldeki muratlarınıza vasıl ola. Kurbanlarınız kazaya kalkan, belaya bekçi ola.
Duası bizden, kabulü de Allah’tan ola. Gerçeğe Hu…”
(Mehmet KIZILGÖZ, Gülbank-Alevilikte Dua, s. 70.)
Cevap : 7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 49 Cevapları konusunda siz değerli ziyaretçilerimiz için soru bulunmamaktadır. Sizlere tavsiyemiz gelebilecek sorulara karşın okuma metnini bir iki defa okumanızdır. İyi dersler dileriz.