7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Kitabı Sayfa 79-80

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3. Ünite Ünitemizi Değerlendirelim Cevapları Sayfa 79, 80


3. Ünite Ünitemizi Değerlendirelim Cevapları


7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 79-80


A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplandırınız.


1. İslam dini niçin güzel ahlaklı olmamızı ister? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “İslam dini niçin güzel ahlaklı olmamızı ister? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Güzel ahlak her insanda olmasını istediğimiz ve bize karşı yapılan muamelelerde takınılmasını istediğimiz hareketlerdir.

Güzel ahlaklı insanlarla beraber yaşamak, güzel ahlaklı insanlarla beraber hayatımızın her alanında beraber olmak bizlere güzel bir hayat sunacaktır.

Ahlaki özellikleri dikkat eden insanlar diğer insanların hakkını yemeyecek, onlara zarar vermeyecek , özür dilemek adil olmak gibi her insanın istemiş olduğu muameleyi sunacaklardır.

Güzel ahlaklı insanların olmuş olduğu bir toplumda zayıflar ezilmez adalet olduğu için adalet mutlaka yerini bulur.

İslamiyet insanların güven ve barış içerisinde huzurla, sağlıkla yaşamalarına önem verdiği ve bu ilkeleri 1. sırada tuttuğu için güzel ahlakı emretmiş ve insanları garanti altına almıştır.

Aynı zamanda güzel ahlaklı olmak insanın kendisi için de mutlu ve huzurlu olmasına sebep olacaktır ki bu kişinin kendine de iyi gelecektir.


2. Adalete niçin önem verilmelidir? Anlatınız.


Kısa Cevap : “Adalete niçin önem verilmelidir? Anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

İnsan olarak aramızda birçok sorun çıkabilmekte bazen ne yazık ki nefsimize mağlup olarak zayıfı ezebilmekte ve bizler de kötülük yapabilmekteyiz.

Adalet işte bu durumlarda ortaya çıkar ki zayıf olanın korunması,  güçlü olan eğer güçsüz ezmiş ise hakkının alınması gibi savunmasız olan kişilerin korunarak emniyet ve güven içerisinde yaşamaları için adalet çok önemlidir.

Adaletin olmadığı veya tam olarak sağlanamadığı bir yerde ne yazık ki kötü niyetli insanlar bundan kuvvet almakta ve kötülüklerini arttırarak insanlara zarar vermektedirler.

Adalet tam bu noktada devreye girer ki ötü insanları caydırmak için ve durum ne olursa olsun aklının yanında olmak ve hakkını almak için olmazsa olmazdır.

Adaletsiz bir toplum düşünülemez ki adaletsiz toplumlarda o toplumun yıkılması kaçınılmazdır.


3. Dinimizin dürüstlüğe verdiği önemi ayet ve hadislerle anlatınız.


Kısa Cevap : “Dinimizin dürüstlüğe verdiği önemi ayet ve hadislerle anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Doğruluk ve Dürüstlük ile İlgili Ayet Ve Hadisler 

“Allah, seni affetsin! Gerçekten dürüst olanlar(sadıklar) sana iyice belli olup, yalancıları bilinceye kadar beklemeden niçin onlara izin verdin?” 9Tevbe suresi, 43

“Andolsun, biz onlardan öncekileri de imtihan etmiştik. Allah, gerçekten dürüst olanları(sadıklar) da mutlaka bilir, yalancıları da mutlaka bilir.” 29Ankebut suresi, 3

“O, dürüstlerin dürüstlüklerini sorgulasın diye. Ve O, hakikati inkar edenlerin tümü için acı bir azap hazırlamıştır!” 33Ahzab suresi, 8
“Rabbinin kelimesi (Kur’an) doğruluk(dürüstlük-sadakat) ve adalet bakımından tamdır. Onun kelimelerini değiştirebilecek yoktur. O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” 6En’am suresi, 115

“O, âlemler için, içinizden dürüst olmak(istikamet) isteyenler için, ancak bir öğüttür.” 81Tekvir suresi, 28

“Öyle ise emrolunduğun gibi dosdoğru ol(istikamet). Beraberindeki tövbe edenler de dosdoğru olsunlar. Hak ve adalet ölçülerini aşmayın. Şüphesiz O, yaptıklarınızı hakkıyla görür.” 11Hud suresi, 112

Hadisler;

  • Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Her duyduğunu söylemesi, kişiye yalan olarak yeter!” (Ebû Dâvûd, Edeb, 80)
  • Ebû Hüreyre (r.a.) tarafından nakledildiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanet bir şahsın kalbinde birlikte bulunamaz.” (İbn Hanbel, II, 349)
  • Ebû Amr(r.a.), yahut Ebû Amre Süfyân b. Abdillâh’tan (r.a.) rivayet edildiğine göre o, şöyle demiştir: “Ya Resûlallah, Müslümanlığa dair bana bir söz söyle ki, o konuda sizden başka hiç kimseye bir şey sorma ihtiyacı hissetmeyeyim” dedim. Bunun üzerine Peygamber şöyle buyurdu:“Allah’a inandım de, sonra da dosdoğru ol.” (Müslim, İman, 6)
  • Ebû Hüreyre (r.a.) anlatıyor: Allah Resûlü (Medine pazarında dolaşırken) bir buğday yığınının yanına geldi. Elini yığının içine daldırınca parmakları ıslandı. Satıcıya, “Bu da nedir buğday sahibi?” diye sordu. O da, “Üzerine yağmur yağmıştı ey Allah’ın Resûlü!” dedi. Bunun üzerine Peygamber şöyle buyurdu: “Öyleyse insanların görmeleri için ıslak olan kısmı üste koyman gerekmez miydi? Kim aldatırsa benden değildir.”(Müslim, İman, 164)
  • Süfyân b. Esîd el-Hadramî (r.a.), Resûlullah’ı (s.a.v.) şöyle derken işittiğini nakletmiştir: “Bir konuda sana inandığı hâlde kardeşine yalan söylemen ne kadar büyük bir ihanettir!” (Ebû Dâvûd, Edeb, 71)
  • Ebu’l-Havrâ’ es-Sa’dî (r.a.) anlatıyor: nHasan b. Ali’ye “Resûlullah’tan ne öğrendin?” diye sordum. Dedi ki:“Resûlullah’tan şunu öğrendim”: “Seni şüphelendireni bırak, şüphelendirmeyene bak. Çünkü doğruluk kalbin huzura ermesidir. Yalan ise şüpheden ibarettir.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 60)
  • Abdullah b. Amr’ın (r.a.) rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Şu dört özellik kimde bulunursa o, tam bir münafık olur. Kimde bu niteliklerden biri bulunursa onu terk edinceye kadar kendisinde münafıklıktan bir özellik vardır: Kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder. Konuştuğunda yalan söyler. Söz verdiğinde sözünde durmaz. Husumet ettiğinde haddi aşar.” (Buhârî, İman, 24)
  • Ebû Saîd’den (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, sıddıklar (dosdoğru kimseler) ve şehitlerle beraberdir.” (Tirmizî, Büyû’, 4)
  • Hakîm b. Hızâm’ın (r.a.) naklettiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Alışveriş yapanlar birbirlerinden ayrılmadıkları sürece (alışverişi kabul edip etmeme konusunda) serbesttirler. Eğer dürüst davranırlar ve (malın kusurunu) açıkça söylerlerse, alışverişleri bereketlenir. Fakat kusuru gizler ve yalan söylerlerse, yaptıkları alışverişin bereketi gider.” (Ebû Dâvûd, Büyû’, 51)

4. Vatanımıza ve milletimize karşı ne gibi sorumluluklarımız vardır? Belirtiniz.


Kısa Cevap : “Vatanımıza ve milletimize karşı ne gibi sorumluluklarımız vardır? Belirtiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Vergi vermek, askerlik yapmak, yasalara uymak, yasaklardan kaçınmak, ülkemizin bekasını sağlamak ve karışıklık çıkarmak isteyen kimselere kulak asmayarak onlardan uzak durmak eğer bir şeyler yapabiliyorsak bu yaptıklarını engellemek ve devlet güçlerine haber vermek de üzerimize düşen görevlerdendir.

Vatanımız Kurtuluş savaşı gibi birçok var olma mücadelesi vermiş ve o yandan bu yana da iç karışıklık çıkarmak isteyen kimselerle sürekli mücadele etmiştir.

Milletimize bu konuda sahip çıkmak ve gerektiği zaman tek vücut halinde düşmana karşı gelmek vatan ve milletimize karşı olan sorumluluklarımızdandır.


5. Hz. Salih (a.s.), kavmine ne gibi uyarılar yapmıştır? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Hz. Salih (a.s.), kavmine ne gibi uyarılar yapmıştır? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Salih Aleyhisselam’ın kavmi dini inanç olarak putlara tapmakta ve yapmış oldukları oyma gibi sanatsal işlemlerle kibirlenmiş ve Allah’a asi gelmişlerdir.

Salih Aleyhisselam bu kibri ve israfı bir yana bırakarak Allah’a itaat etmeleri için onları dinine davet etmiş ancak onlar kibirlerine ve büyüklük taslamaya devam etmişlerdir.

Yaptıkları zulümden vazgeçmeyince ise helak olmuşlardır.


B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.


1. Hoşa gitmeyen olaylar, nefse ağır gelen şeyler ve insanı zorlayan durumlar karşısında ruhsal dengeyi bozmamak için dünya ve ahiret yararlarını düşünerek insanın kalbinde yer tutan sükûnet ve dayanma kuvvetine ne denir?


A) İyimserlik B) Dürüstlük C) Merhamet D) Sabır


2. I. Dinimiz fakirlere ve muhtaçla yiyecek, içecek, giyecek gibi yardımlarda bulunmayı emreder.
II. Yüce Allah (c.c.) müminlere sadaka vermelerini öğütler.
III. İslam dini verdiğimiz sözü yerine getirmemizi ister.
IV. Dinimiz zengin Müslümanlara zekât vermelerini farz kılmıştır.

Yukarıdaki ifadelerden hangileri dinimizin paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi ifade eder?


A) III ve IV B) Yalnızca I ve II C) I ve III D) I, II ve IV


3. Aşağıdakilerden hangisi adaletle ilgili yanlış bir yargı içermektedir?


A) İnsanlar arasında hüküm verirken adil olunmalıdır.
B) Hak sahibine hakkını vermek adaletin bir gereğidir.
C) İnsan, yakınlarıyla ilgili kararlarda onları kayırmalıdır.
D) Adaletin hâkim olduğu toplumda barış ve huzur olur.


4. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed’in (s.a.v.) dürüst ve güvenilir olduğunu ifade etmek için kullanılır?


A) Muhammedü’l-Emîn
B) Âlemlere rahmet
C) Allah Resulü
D) Son Peygamber


7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 80 Cevapları


5. İslam kültüründe muavvizeteyn (kendisiyle Allah’a (c.c.) sığınılan) iki sure vardır. Bunlardan biri Felâk diğeri de ……………… suresidir.

Boşluğa hangi surenin adı yazılmalıdır?


A) Fâtiha B) İhlas C) Nâs D) Tebbet


C. Aşağıda verilen cümlelerde boş bırakılan yerleri, yay ayraç içindeki ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız.


Cevap :

  1. İş ve davranışlarımızda her zaman doğruluğu ilke edinmeliyiz.
  2. Toplumda insanlarla dostça ve kardeşçe geçinmeliyiz.
  3. Peygamberimizin (s.a.v.) “İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirimizi sevmedikçe de tam iman etmiş olamazsınız.” buyurmuştur. (Müslim, İman, 95.)
  4. Vatanımız bizlere atalarımızın bir emannettir.
  5. Verdiğimiz sözü yerine getirmeliyiz.
  6. Zorluklar karşısında sabırlı olmalıyız.

Ç. Aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.


Cevap :

  1. ( Doğru ) Hz. Muhammed (s.a.v.) güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir.
  2. ( Doğru )İslam dini Müslümanlardan dürüst ve güvenilir olmalarını ister.
  3. ( Yanlış ) Hz. Salih (a.s.), Mısır halkına peygamber olarak gönderilmiştir.
  4. ( Yanlış ) Felâk suresi, yedi ayetten oluşmaktadır.
  5. ( Doğru )Dinimize göre bir Müslüman, Müslüman’a üç günden fazla küs durmamalıdır.
  6. ( Doğru )Kur’an’a göre Allah (c.c.), sabırlı insanlarla beraberdir.
  7. ( Yanlış ) Sadece bizimle aynı dine inananlara karşı adaletli olmamız gerekir.

D. Aşağıda verilen Felâk suresinde boş bırakılan bölümleri, doğru bir şekilde tamamlayınız.


Cevap :

Kul eûzû birabbil felâk Min şerri mâ halak Ve min şerri ğâsıgin  izâ vekab. Ve min şerrin neffâsâti fil ugad Ve min şerri hâsidin izâ hased



 

Our Score