7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Kitabı Sayfa 81

7. Sınıf Din Kültürü Kitabı Gün Yayıncılık Üniteye Hazırlık Cevapları Sayfa 81


4. Ünite Üniteye Hazırlık Cevapları


7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayıncılık Sayfa 81 Cevapları


1. Kur’an-ı Kerim’den, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) insani yönünü konu alan iki ayet bularak defterinize yazınız.


Kısa Cevap : “Kur’an-ı Kerim’den, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) insani yönünü konu alan iki ayet yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kur’an-ı Kerim’den, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) insani yönünü konu alan iki ayet;;

“Andolsun Allah’ın Resûlünde sizin için -Allah’ı ve âhireti arzu eden ve Allah’ı çok anan kimseler için- (uyulacak) en güzel bir örnek vardır” (Ahzâb, 21. ayet)

“De ki: Ben de sizin gibi bir insanım. Farklılık yalnızca, ‘ilahınız tek bir ilahtır’ şeklinde bana vahiy gelmesidir.” (Kehf Suresi 110. ayet)


2. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) güzel ahlakla ilgili bir hadisini bularak sınıfınızda okuyunuz.


Kısa Cevap : “Hz. Muhammed’in (s.a.v.) güzel ahlakla ilgili bir hadisini okuyunuz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) güzel ahlakla ilgili bir hadisleri;

  • “Gereğini yapmaya gücü yettiği hâlde öfkesini yenen kimseyi Allah Teâlâ, kıyamet günü herkesin gözü önünde çağırır, huriler arasından dilediğini seçmekte serbest bırakır.” (Ebû Dâvûd, Edeb 3; Tirmizî, Birr 74)
  • “Sizden önceki ümmetlerden bir adam hesaba çekildi; hayır namına hiçbir şeyi bulunamadı. Fakat bu adam insanlarla haşir-neşir olan zengin bir kimse idi. Hizmetçisine, darda kalan fakirlerin borcunu affetmesini emrederdi. Azîz ve Celîl olan Allah; Biz affetmeye ondan daha layığız; onun günahlarını örtün, buyurdu.” (Müslim, Müsâkât, 30; Ahmed, IV, 120)
  • “Ölüyü yıkayıp da onda gördüğü hoş olmayan halleri gizleyen kimseyi Allah Teâlâ kırk kere bağışlar.
  • “Merhamet edene Allah da merhamet eder; yerdekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin.”
  • Açlıktan karnı sırtına yapışmış bir deve görünce de “Bu dilsiz hayvanlar hakkında Allah’tan korkun.” buyurmuş
  • “Ben bazen uzatmak niyetiyle namaza başlarım. Fakat bir çocuğun ağlayışını duyar ve annesinin ona düşkünlüğünü bildiğim için namazı kısa tutarım.” (Müslim, Salât, 192)
  • “Müminler birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet etmede ve birbirlerine şefkat göstermede tek bir vücut gibidir. O vücudun bir or- ganı acı çektiğinde, bedenin diğer organları da uykusuzluk ve yüksek ateşle bu acıyı paylaşırlar.” (
  • “Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.
  • “Sattığı zaman kolaylık gösteren, satın aldığı zaman kolaylık gösteren ve hakkını isterken kolaylık gösteren kula Allah merhamet eylesin.”
  • “Allah her şeye karşı iyi-güzel davranmayı emretti.”
  • Sahabiler: “Ey Allah’ın Resulü, hayvanlara yaptıklarımızdan dolayı bize sevap var mı?” diye sorunca Resulullah (s.a.v.): “Elbette her canlıya yaptığınız iyilikte size ecir vardır” buyurdu.

3. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) insanlığa rahmet olması ne demektir? Araştırınız.


Kısa Cevap : “Hz. Muhammed’in (s.a.v.) insanlığa rahmet olması ne demektir? Araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Peygamber Efendimiz sav hürmetine kainat yaratılmış O’ nun sayesinde Cennet yolu bizlere öğretilmiştir.


4. Genel ağ, Dinî Terimler Sözlüğü, İslâm Ansiklopedisi vb. kaynaklardan; risalet, nübüvvet, rahmet, hâtemü’l-enbiyâ kavramlarının anlamlarını araştırınız.


Cevap : “Risalet, nübüvvet, rahmet, hâtemü’l-enbiyâ kavramlarının anlamlarını araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Risalet; mesaj ve sözü taşıyan, elçilik, peygamberliktir.

Nübüvvet; peygamberlik anlamına gelen bir terimdir.

Rahmet; Merhamet etmek.

Hâtemü’l-enbiyâ;Son Peygamber demektir.


5. Kâfirûn suresinin anlamını Kur’an mealinden bulup defterinize yazınız.


Cevap :

Kâfirûn suresinin anlamı; Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla De ki: “Ey Kâfirler!” ﴾1﴿ “Ben sizin kulluk ettiklerinize kulluk etmem.” ﴾2﴿ “Siz de benim kulluk ettiğime kulluk edecek değilsiniz.” ﴾3﴿ “Ben sizin kulluk ettiklerinize kulluk edecek değilim.” ﴾4﴿ “Siz de benim kulluk ettiğime kulluk edecek değilsiniz.” ﴾5﴿ “Sizin dininiz size, benim dinim de banadır.” ﴾6﴿



 

Our Score