7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 88-89-90-91 MEB Yayınları
7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temeli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 88, 89, 90, 91
7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temeli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları
7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 88-89-90-91
7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 88 Cevapları
Soru : Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadeler ile tamamlayınız.
Cevap :
Enerji yoktan var olmaz, varken de yok olmaz. Ancak bir türden başka bir türe dönüşür. Günlük yaşamda birçok alanda enerji dönüşümlerine rastlarız. En sık karşılaştığımız enerji dönüşümü kinetik ve potansiyel enerjinin birbirine dönüşmesidir. Meyvelerin dalından düşmesi, eşyaların yukarı taşınması, yayın sıkışması gibi olaylar bu dönüşümlere örnek olarak verilebilir.
Birtopu yukarı doğru attığımızda, top yükselirken sürati ve kinetik enerjisi azalır. Bununla birlikte yüksekliği ve çekim potansiyel enerjisi artar. Topun bu hareketi sırasında enerji kaybı olmaz, bir türden başka bir türe dönüşür.
Birbirine temas eden hareketli iki yüzey arasında etkileşim olur. Bu etkileşimden cismin hareketine karşı bir tepki ortaya çıkar. Temas eden yüzeyler arasında ortaya çıkan bu etkiye sürtünme kuvveti denir. Pürüzlü yüzeylerde bu etki daha fazla, kaygan yüzeylerde ise daha azdır. Kinetik enerjide azalmaya sebep olan bu etki ile birlikte ısı, ses ve ışık enerjisine dönüşüm gözlenebilir.
Hava ve su, içinde hareket eden cisimlere sürtünme kuvveti uygular. Havanın içinde hareket eden bir cisme hareketini engelleyici yönde etki eden sürtünme kuvvetine hava direnci denir. Su içinde hareket eden bir cisme etki eden sürtünme kuvvetine ise su direnci denir. Genellikle hava ve suda hareket eden taşıtlar bu dirençlerden en az etkilenecek şekilde tasarlanır. Bu sayede araçların harcayacağı enerji miktarı azalacağından yakıt tasarrufu sağlanır. Öte yandan paraşüt gibi araçlarda ise havadaki sürtünme kuvvetinin hareketi yavaşlatıcı etkisinden yararlanılarak paraşütçülerin güvenli bir şekilde yere inmesi sağlanır.
7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 89 Cevapları
Soru : Aşağıdaki ifadelerin doğru mu, yanlış mı olduğuna karar vererek ilgili yapboz parçasını boyayınız.
Cevap :
- DOĞRU
- DOĞRU
- YANLIŞ
- YANLIŞ
- YANLIŞ
- DOĞRU
- DOĞRU
- YANLIŞ
- DOĞRU
- YANLIŞ
- DOĞRU
- DOĞRU
- YANLIŞ
- YANLIŞ
- DOĞRU
7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 90 Cevapları
Belirtilen konumlardan pedal çevirmeksizin kendini serbest bırakan bisikletlinin farklı yüzeylerde, eşit uzaklık ve yükseklikteki A, B, C noktalarından geçerek ilerlediği görselde verilmiştir (Hava direncinin önemsiz olduğu düşünülecektir.).
1. Yüzeylerdeki sürtünme kuvvetlerini karşılaştırınız.
Cevap : Çakıllı Yüzey > Asfalt Yüzey > Buzlu Yüzey
2. Bisikletlilerin A, B, C noktalarındaki kinetik enerjilerini karşılaştırınız.
Cevap : A > C > B
3. Bisikletlilerin A, B, C noktalarındaki süratlerini karşılaştırınız.
Cevap : A > C > B
Hareketli cismin hareket ettiği yüzey ile arasında oluşan ve cismin hareketini zorlaştıran kuvvete sürtünme kuvveti denir. Yukarıdaki görselleri inceleyiniz. Hava ve su direncinin etkisini azaltmaya yönelik olanları belirleyiniz ve tablodaki yerine göre o görsele karşılık gelen kutudaki heceyi işaretleyiniz.
Soru : Elde ettiğiniz hecelerden anlamlı bir sözcüğe ulaştığınızda Nevvton’ın “Benim en büyük arkadaşım.” diye tarif ettiği değeri de öğrenmiş olacaksınız
Cevap :
Değerin ismi: DOĞRULU
7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 91 Cevapları
“Lunapark treni sert dönüşler, dik yamaçlarla tasarlanmış bir eğlence trenidir. Dünya nın en hızlı lunapark treni Abu Dabi’de bir lunaparkta bulunmaktadır. Saatte 240 km yol alabilen tren 2 saniyede süratini saatte 60 kilometreye çıkartabilmektedir. Bu sürat karşısında şaşırdınız mı? Eğer şaşırdıysanız Sahra gümüş karıncasından haberiniz yok demektir. Dünyanın en hızlı karıncası olan bu karınca türü, saatte 540 km yol alabilmektedir.”
Karınca kolonisinde kraliçe karınca, kendisine bir odalı bir yuva yapar ve bu yuvada işçi karıncaları yetiştirir. Kraliçe karıncaya yiyecek götürmek için yola çıkan Sahra gümüş karıncası, yandaki görselde verilen lunapark treninin hareket ettiği yola benzeyen güzergâh üzerinden gitmektedir. Karınca, lunapark trenleri gibi yukarı yönde hareket ederken süratini azaltmakta, aşağı yönde hareket ederken süratini artırmaktadır.
Soru : Karıncanın hareketi sırasındaki enerji dönüşümleri ile ilgili tabloyu doldurarak soruları cevaplayınız.
Cevap :
1. Karıncanın hareketi esnasında hangi noktalar arasında sürati azalmıştır?
Cevap : A-B, C-D, E-F aralıklarında sürati azalmıştır.
2. Sahra gümüş karıncasının hareketi sırasında toplam enerjide değişim gerçekleşmiş midir? Nedenini açıklayınız.
Cevap : Enerji varken yok olmaz, yokken var olmaz, başka bir enerji çeşidine dönüşür. Bu nedenle toplam enerji değişmemiştir.