7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 92-93 MEB Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Beceri Temeli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 92, 93


7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Beceri Temeli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları


“7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 92-93 MEB Yayınları”

7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 92-93


7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 92 Cevapları


Arkadaşları ile parka giden Arat, kaykayı ile A noktasından kendini serbest bırakmıştır. Rampanın diğer tarafında E noktasına kadar çıkmıştır (Sürtünmeler ihmal edilmiştir.).

1. Arat’ın bu hareketi boyunca görseldeki noktalarda sahip olduğu kinetik ve potansiyel enerjilerini örnekteki gibi boyayınız ve büyüklük ilişkisini gösteriniz (Kinetik enerji: EK, Potansiyel Enerji: Ep). 


Cevap :

“7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 92-93 Cevapları”

2. D noktasından sonra Arat’ın E noktasına kadar yükselebilmesinin nedenini kısaca açıklayınız.


Cevap :

Hareket sürtünmesiz ortamda gerçekleştiği için başlangıç noktasındaki yüksekliğe ulaşabilmiştir.


3. Sürtünme kuvveti ihmal edilmeseydi Arat, E noktasına kadar çıkabilir miydi? Açıklayınız.


Cevap :

Sürtünme ihmal edilmeseydi başlangıçtaki potansiyel enerjinin bir kısmı sürtünme ile ısı enerjisine dönüşürdü ve E noktasına ulaşamazdı.


7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 93 Cevapları


Biyomimetik bilimi doğadaki canlıları ve işleyişi inceler. Doğanın sunduğu tasarımlardan ilham alarak ya da bire bir modelleyerek problemlere çözüm bulmak için yeni teknolojiler ve araçlar üreten bilim dalıdır. Bilim, sanat, mimari, ulaşım, askerî teknoloji gibi pek çok alanda biyomimetik bilimi kullanılır.

Bilim insanları; balıkların burun kısmının sivri ve yüzeylerinin pullarla kaplı olmasının su direncini azalttığını ve suda rahat hareket etmelerini sağladığını fark etmiş, böylece gemileri yapıp geliştirebilmiştir. Ayrıca dalgıç kıyafetleri de balıklardan esinlenerek tasarlanmıştır. Kuşların burun yapısı ve kanat yapılarının hava direncini azaltarak hareket kolaylığı sağladığı görülmüş ve bundan esinlenilerek hava taşıtları yapılıp geliştirilmiştir.

Yolcu uçakları akbaba, helikopter ve uçak kanatları yusufçuk, jet uçakları da göçmen kuşlarının uçuş şekillerinden etkilenilerek tasarlanmıştır. Hızlı trenlerde trenin burnu, ön farları da dâhil olmak üzere tıpatıp yalıçapkını kuşunun gagası taklit edilerek yapılmıştır. Böylece sürtünme kuvveti azaltılarak trenin daha hızlı gitmesi sağlanmıştır.

1. Aşağıda verilen araçları ilham alınan canlılarla eşleştiriniz ve araçların yanlarındaki kutucuklara tasarım amacını yazınız. 


Cevap :

“7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 92-93 Cevapları”

2. Biyomimetik mühendisi olduğunuzu hayal ediniz. Doğayı gözlemleyerek ilham aldığınız ya da taklit ettiğiniz tasarımı aşağıdaki alana çiziniz ve tasarımınızın özellikleri ile amacını yazınız.


Cevap :

Balina kuyruğuna benzeyen ve iki ayağı birleştiren bir palet tasarlardım. Bu palet sayesinde balina gibi aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya kıvrılarak hızla su içinde hareket edebilirim.


“7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı Sayfa 93 Cevapları”


 

Our Score