7. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 53-54 MEB Yayınları
7. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı DNA, Gen, Kromozom Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 53, 54
7. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı DNA, Gen, Kromozom Metni Etkinlik Cevapları
7. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 53-54
Çevrenize baktığınızda canlıların birbirlerinden ve diğer canlı türlerinden farklı olduğunu görürsünüz. Canlıların genetik özellikleri hücrelerindeki çekirdeğin içinde bulunan kromozomlarda taşınır. Kromozomlar DNA ve özel proteinlerin birleşmesiyle oluşur.
Her canlının kendi türüne özgü kromozom sayısı vardır. Örneğin insanlarda 46 tane kromozom bulunmaktadır.
Kromozomların yapısında DNA adı verilen yönetici molekül bulunur. Hücredeki tüm canlılık faaliyetleri DNA tarafından yönetilir. DNA’nın yapısında kalıtsal özelliklere etki eden yapılar bulunur. Bu yapılara gen adı verilir. Kalıtsal özellikler genlerle nesilden nesile aktarılır.
Bunları Biliyor musunuz?
DNA’nın temel yapı birimi nükleotidlerdir. Adenin (A), timin (T), guanin (G) ve sitozin (C) DNA’nın yapısında bulunan nükleotid çeşitleridir.
7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları
Kromozomların yapısında DNA bulunur. DNA üzerinde kalıtsal özellikleri belirleyen genler bulunur. Genlerin yapı birimi ise nükleotidlerdir. Bu durumda kalıtım birimleri büyükten küçüğe doğru kromozom-DNA-gen nükleotid şeklinde sıralanır.
DNA çift nükleotid dizisinden meydana gelen sarmal bir yapıya sahiptir. DNA’nın yapısı sarmal bir merdivenin yapısına benzetilebilir.
Hücreler çoğalırken hücre içindeki DNA kendini eşleyerek oluşan her bir yeni hücreye aktarılacak şekilde kopyalanır. Bu eşlenme sonucunda hücredeki DNA miktarı iki katına çıkar.