8. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınevi Kitabı Sayfa 10-11-12-13-14

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Kader ve Kaza İnancı Cevapları Sayfa 10, 11, 12, 13, 14


Kader ve Kaza İnancı Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 10-11-12-13-14


Soru : Çevrenizdeki insanlar kaza ve kader kavramlarını hangi anlamda kullanmaktadır? Bu konudaki gözlemleriniz nelerdir?


Kısa Cevap : “Çevrenizdeki insanlar kaza ve kader kavramlarını hangi anlamda kullanmaktadır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Çevremizdeki insanlar kaza ve kader kavramlarını sık sık kullanıyorlarsa da kaza ve kaderin tam olarak manasını bilen kişilerin sayısını yazık ki çok fazla değildir.

İnsanlar Kendi hataları olan veya ihmalleri sebebiyle başlarına gelen şeyleri de Kader olarak dillendirmektedirler

Kazan kelimesi ise halk arasında kaderin meydana gelmesi değil araba, iş veya ev kazası gibi durumlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kader Allahu Teala hazretlerinin ilim sıfatı ile olmuş olan ve olacak olan her şeyi bütün ayrıntıları ile bilip irade sıfatıyla da ne şekilde ve hangi özellikte olacağını tercih, tayin ve takdir etmesi demektir.

Allahu Teala insanların olaylar karşısında nasıl tepki vereceğini ve neleri tercih edeceğini sonsuz ilmiyle bildiği için kaderi bu şekilde yazmıştır.

Bu durum insanların iradesini saf dışı bırakmaz ki bu bu demek değildir.

Her şeyin ezelde Allah tarafından bilinmesine ve Bu bilgiye uygun olarak takdir edilmesine denmektedir

Kaderde belirlenmiş olan bu olayların vakti gelince olmasına ise kaza denmektedir.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 14 Cevapları


“Biz, rüzgârları aşılayıcı olarak gönderdik ve gökten bir su indirdik de onunla su ihtiyacınızı karşıladık. Biz bunları yapmasaydık siz onu (yeterli suyu) depolayamazdınız.” Hicr suresi, 22. ayet.
“Gece de onlar için bir delildir. Biz ondan gündüzü sıyırıp çekeriz de onlar karanlıklara gömülürler. Güneş kendisi için belirlenen yerde akar (döner). İşte bu, Aziz ve Alîm olan Allah’ın takdiridir.” Yâsîn suresi, 37-38. ayetler.

Soru : Yukarıdaki ayetlerde hangi yasalara işaret edilmektedir? Belirleyiniz.


Cevap :

Yukarıdaki ayetlerde sıklıkla karşılaşmış olduğumuz fiziksel yasalara işaret edilmektedir. Bu yasalar, rüzgarların oluşması, bitkileri aşılaması çoğalması, yağmurun yağması, gece ve gündüzün oluşması ve güneşin belirli bir yörüngede hareket etmesidir.



 

Our Score