8. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınevi Kitabı Sayfa 14-15-16-17
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı İnsanın İradesi ve Kader Cevapları Sayfa 14, 15, 16, 17
İnsanın İradesi ve Kader Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 14-15-16-17
Soru : İnsan hangi özellikleriyle diğer varlıklardan ayrılır?
Kısa Cevap : “İnsan hangi özellikleriyle diğer varlıklardan ayrılır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Allahu Teala hazretleri evrenin işleyişini belli bir yasaya bağlamış ve bu işleyişin devam edebilmesi için canlı ve cansız birçok varlığı yaratmıştır.
Cansız varlıklar olduğu gibi canlı varlıklar da bitkiler, hayvanlar ve insanlar olmak üzere üç kısımdır.
Canlı varlıkların canlı olmaları ortak bir özellik olmasına rağmen birbirlerine ayıran özellikleri vardır ki mesela bitkilerde yürüyebilme veya bir yerden bir yere gitme gibi bir özellikleri yoktur.
Hayvanlar ise hareket edebilir ve bir yerden bir yere gidip avlanma gibi ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilirler.
Canlıların ortak özelliklerinden bir tanesi de doğup büyümeleri ve zamanı gelince ise ölmeleridir.
İnsan bitki ve hayvan gibi belli bir zamanda doğar büyür ve ölümlü olduğu için zamanı geldiğinde ölür.
İnsanın diğer canlılardan farklı olarak halife sıfatında yaratıldığı için birçok farklı yönü bulunmaktadır.
Yeme içme gibi veya hücre gibi özellikleri her ne kadar diğer canlılarla aynı olsa da onu diğer canlılardan ayıran en önemli özellikleri aklı ve ruhudur.
Bir canlı olarak insan akıl sahibi, düşünebilen, irade sahibi, Özgür sorumlu ve inançları olabilen bir varlıktır.
Bu özellik birçok ayeti kerimede zikredilmiş ve insanların akıl ve sorumluluk sahibi olduğuna dikkat çekilmiştir
Bu ayeti kerimelerden bir örnek olarak İsra suresi 70 ayeti kerimeyi verebiliriz ki “biz, gerçekten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık” buyrulmuştur.
İnsanda bulunan akıl onu diğer canlılardan ayıran en önemli özellik olduğu için insanın sorumlu kullan ve gelişmesini sağlayan da en büyük özelliği budur.
Diğer hayvanların gerek güç gerek hız gerek başka kabiliyetleri olsa da akıl insanı insan yapan en değerli özelliklerdendir.
İnsan akletmesi ile kıymetli ve değerli sorumluluk ve hitap sahiptir.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 15 Cevapları
Bazı insanlar bir başarısızlıkla ya da olumsuz durumla karşılaştıklarında, “Kader böyleymiş, ne yapayım!”, “Alın yazım böyleymiş.” demektedirler.
Soru : Siz hiç böyle bir duruma şahit oldunuz mu? Bu gibi yaklaşımları doğru buluyor musunuz? Niçin? Sizce yaşadığımız olumsuzlukların önüne geçebilir miyiz? Tartışınız.
Cevap :
Ben de böyle bir duruma şahit oldum. Bu gibi yaklaşımları bazen doğru bazen ise yerine göre yanlış buluyorum. Yaşadığımız olumsuzlukların önüne geçebilmek için elimizden geleni yapmalı ve gerekli çabayı sarf etmeliyiz. Bütün önlem ve dikkatlere rağmen başımıza bir şey geldiği zaman ise bu durumda “kader böyleymiş” demek uygun olur.
Mesela bütün trafik kurallarına uyup Arabanın bakımını yaptıran bir kişinin arabası bir anda bozulabilir veya bir anda anlık bir dalgınlık veya hata ile kaza yapabilir. Eğer önlemleri almışsa Bu gerçekten alın yazısı denebilir ve doğru bir inanış olur.
Yoksa elimizden gelen hiçbir çabayı sarf etmeden olayı kaderi yıkmak bilakis tembellik ve haksızlıktır.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 16 Cevapları
Soru : Konuda öğrendiğiniz bilgileri de dikkate alarak yukarıdaki şemayı sınıfınızda arkadaşlarınızla yorumlayınız.
Cevap :
İnsan kendisinde bulunan akıl sebebiyle ilim öğrenebilir bilgiler elde edebilir ve kendinde bulunan bu özelliklerle çok mesafeler kat edebilir.
İnsan özgürdür özgür olmayı sever. Ancak İnsan aklı ve ilmi sebebiyle irade sahibi olabildiği için kendisine bazı sorumluluklar verilmiştir ve bu sorumluluklara uyması gereklidir.
Bu sorumlulukları uyup başka insanlara haksızlık yapmadı ve haklarına girmediği müddetçe özgürlüğünü kullanabilir.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 17 Cevapları
Soru : Kader inancını yanlış anlayan, yaşadığı olumsuzlukların sorumlusu olarak kaderi gören bir insanın tepkilerini ele alan doğaçlama bir drama çalışması yapınız.
Uzun Cevap :
Mehmet biraz dikkatsizlik biraz da önemsememekten kaynaklı olarak herhangi bir elektrik tamiri yaparken önlem almaz ve kendisine ölüm veya herhangi bir kader gelecekse geleceğini ifade ederdi.
Kamile gitmiş olduğu kişiler ve sevdikleri onun bu durumdan çok endişelenir ve yapmış oldukları hatayı nasıl anlatacaklarını bilemezlerdi
Bir gün yolu bir imamın evine düşmüş ve yine önlem almadan işe koyulmuştu.
İmam onun bu dikkatsiz tavırlarını ve hiçbir önlem almadan yapmış olduğu işi görünce hayrete düştü.
Mehmet uyarsa da Mehmet onun sözünü dinlememiş ve ne yazık ki bir elektrik çarpıntısına maruz kalmıştı. İmam Mehmet’in dikkatsizliğini fark ettiği için önlemini almış ve hemen daha önce almış olduğu bir önlemle elektrik saatini kapatmış ve Mehmet’in hayatını kurtarmıştı.
Mehmet’in canı çok acıdığı için ptığından pişman olsa da bunun kadar olduğunu ifade etmiş İmam da kendisinin İmam olduğunu anlatmış ve ona bunun Kader olmadığını canımızdan da sorumlu olduğumuzu ve eğer böyle davranırsa Allah katında sorumlu olacağını ifade etti.
Mehmet hem canının yanması hem de duymuş oldukları bu sözler karşısında çok utandı ve bundan sonra böyle yapmayacağına söz verdi ve kader konusunu imamın tavsiye etmiş olduğu kitaplardan okuyup bilgi sahibi olacağına dair kendisine söz verdi.