8. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınevi Kitabı Sayfa 17-18-19-20-21

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Kaderle İlgili Kavramlar Cevapları Sayfa 17, 18, 19, 20, 21


Kaderle İlgili Kavramlar Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 17-18-19-20-21


Soru : Kader denince aklınıza hangi kavramlar gelmektedir?


Kısa Cevap : “Kader denince aklınıza hangi kavramlar gelmektedir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Kader Allahu Teala hazretlerinin ilmi ile olacakları önceden bilip takdir etmiş olduğu şeylerdir denebilir.

Kader dendiği zaman aklıma en çok yazılmış olan kaderin meydana gelmesi durumunda oluşan olaylara kaza denmesi gelmektedir.

Aynı zamanda rızık konusunda da kader kavramı kullanılmakta ve insanların maddi ve manevi olarak elde etmiş olduğu kazanca da kader denmekte ve kadere bağlanmaktadır.

Kader deyince aklımıza gelen bir başka şey ise eceldir ki bu da her canlının belli bir millet yaşaması ve zamanı geldiğinde ölmesi manasında kullanılır.

Kader deyince halk arasında genel olarak kullanılan alın yazısı ve Yazgı ifadeleri de akla gelmektedir

Ayrıca Kader dendiği zaman baht ve talip de akla gelen ifadeler arasındadır.


“Nerede olursanız olun, sağlam ve tahkim edilmiş kaleler içinde bulunsanız bile ölüm size ulaşacaktır…” Nisâ suresi, 78. ayet.
“Her canlı ölümü tadar. Bir deneme olarak sizi hayırla da şerle de imtihan ederiz ve siz ancak bize döndürüleceksiniz.” Enbiyâ suresi, 35. ayet.

Soru : Yukarıdaki ayetlerin vermek istediği mesaj nedir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.


Cevap :

Yukarıdaki ayetlerin vermek istediği mesaj her canlının belli bir mümin det yaşayacağım ve kaderinde yazmış olan vakit gelince öleceğidir.

Bizler gerekli olan önlemi aldıktan sonra eğer ölüm gelmişse mutlaka bizi bulacaktır Bu da kaderdir.


Soru : Sizce ecel ile kader arasında nasıl bir ilişki vardır? Düşüncelerinizi sınıfta anlatınız.


Kısa Cevap : “Sizce ecel ile kader arasında nasıl bir ilişki vardır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ecelin kader olduğunu ifade eden ayeti kerime

  • Nerede olursanız olun -korunaklı burçlarda dahi olsanız- ölüm sizi bulacaktır. Onların başına bir güzellik geldiğinde: “Bu, Allah’tandır.” diyorlar. Başlarına bir kötülük geldiğinde: “Bu, senden dolayıdır.” diyorlar. De ki: “Hepsi Allah’tandır.” Ne oluyor bu topluluğa? Neredeyse hiçbir sözü anlamayacaklar. (4/Nisâ 78)
  • Sizi çamurdan yaratan sonra da (öleceğiniz zamanın) müddetini belirleyen O’dur. (Diriliş zamanının) müddeti O’nun yanındadır. Sonra siz (hâlâ) şüphe edersiniz. (6/En’âm 2)
  • Gece sizi vefat ettirip gündüz yaptıklarınızı bilendir. Sonra sizi (gündüzün) içinde diriltir ki belirlenmiş olan ecel tamamlansın. Sonra dönüşünüz O’nadır. Sonra yaptıklarınızı size haber verecektir. (6/En’âm 60)
  • Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri geldiğinde ne bir saat/bir an onun gerisinde kalır ne de önüne geçebilirler. (7/A’râf 34)
  • Rabbinizden bağışlanma dileyin sonra da O’na tevbe edin. (Buna karşılık) sizi belirlenmiş bir süreye kadar güzellikle faydalandırır ve her fazilet sahibine lütuf ve ihsanından verir. Şayet yüz çevirirseniz, şüphesiz ki sizin için büyük günün azabından korkmaktayım. (11/Hûd 3)
  • Şayet Allah, insanları yaptıkları zulümlerle yargılasa yeryüzünde tek bir canlı bırakmazdı. Fakat onları belirlenmiş bir süreye erteler. Ecelleri geldiğinde ne bir saat/bir an onun gerisinde kalır ne de önüne geçebilirler. (16/Nahl 61)
  •  “(Buna karşılık) günahlarınızı bağışlasın ve sizi belirlenmiş bir süreye kadar ertelesin. Şüphesiz ki Allah’ın eceli, (size) geldiğinde ertelenmez. Keşke bilmiş olsaydınız.” (71/Nûh 4)

Ecelin kader olduğunu ifade eden hadisi şerif

Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) yere bir çizgi çizdi ve: “Bu insanı temsil eder” buyurdu. Sonra bunun yanına ikinci bir çizgi daha çizerek: “Bu da ecelini temsil eder” buyurdu. Ondan daha uzağa bir çizgi daha çizdikten sonra: “Bu da emeldir” dedi ve ilave etti: “İşte insan daha böyle iken (yani emeline kavuşmadan) ona daha yakın olan (eceli) ansızın geliverir.” Kaynak: Buhari, Rikak 4; Tirmizi, Zühd 25, (2335); İbnu Mace, Zühd 27, (4232).


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 18 Cevapları


“Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur.” Necm suresi, 39. ayet.
“Hiç kimse, kendi emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir…” Buhârî, Büyû, 15

Soru : Yukarıdaki ayet ve hadis bize hangi mesajları vermektedir? Düşüncelerinizi sınıfta anlatınız.


Cevap :

Yukarıdaki ayet ve hadis bizlere hem dünya hem de ahiret hayatı için çalışmamız gerektiğini ve insanlardan istemektense kendi elimizle kazandığımızı daha hayırlı olduğunu ifade etmektedir.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 20 Cevapları


Hz. Ömer (r.a.)* bir gün Yemen halkından (boş gezen) bazı insanlarla karşılaştı. Onlara:
– Sizler kimsiniz, diye sordu. Onlar da:
– Biz tevekkül eden (mütevekkil)leriz. dediler.
Bunun üzerine Hz. Ömer (r.a.) onlara:
– Aksine siz hazır yiyiciler (müteekkiller)siniz. (Gerçek anlamda) Tevekkül eden, tohumunu yere
atıp (sonra) Allah’a tevekkül edendir. dedi.
Beyhaki, Şuabü’l-İman, Hadis No: 1215.

Soru : Yukarıdaki metinde boş gezen insanların düşüncelerini doğru buluyor musunuz? Niçin?


Cevap :

Yukarıdaki metinde boş gezen insanların düşüncelerini doğru bulmuyorum. Çünkü bu insanlar tembellik yapmakta ve peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin yapmış olduğu çalışıp tevekkül etmeyi ihmal etmektedirler.


Soru : Hz. Ömer’in (r.a.), boş gezen bu insanlara söylediklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Kısa Cevap : “Hz. Ömer’in (r.a.), boş gezen bu insanlara söylediklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin hayatına baktığımız zaman çalıştığını emek harcadığını ve mücadele ettiğini görmekteyiz.

Allahu Teala ayet-i kerimelerinde peygamber efendimize örnek almamızı bizlere emretmektedir.

Madem ki peygamber efendimiz bizlerin hayatına örnektir o halde O’ nun bu şekilde çalışıp ancak çalışmasına rağmen her durumda Allah tevekkül etmesini örnek almalıyız.

Bizler de ister rızık ister hayatın her alanında olursa olsun gerekli önlemimizi almalı ancak olacaklar konumuza tevekkül ederek işin sonucunu Allah’a bırakmalıyız.

Bu yüzden Hz Ömer’in söylemiş olduğu bu sözü çok yerinde ve doğru buluyorum.


Soru : Çevrenizdeki insanların tevekkül konusundaki tutumları nasıldır? Gözlemlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap : “Çevrenizdeki insanların tevekkül konusundaki tutumları nasıldır?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Çevremdeki insanlara baktığım zaman tevekkül konusunda ya hiç tevekkül etmeyen ya da tevekkül sanarak hiçbir çalışmada bulunmayan insanları görmekteyim.

Ancak çevremdeki insanların çoğu tevekkül konusunda eksik insanlar ve ne yazık ki tevekkül konusunda tam bilgileri ve inançları olmadığı için sürekli endişe ve panik halindeler.

İnsanların birçoğunun gereksiz endişelere kapılmasının ve psikolojik hastalıklara yakalanmalarının sebeplerinden birinin bu olduğunu düşünüyorum.

Halbuki hangi konuda olursa olsun elimizden geleni yaptıktan sonra işin sonucunu Allah’a bırakmak ve tevekkül etmek bizlerin hem hayatımızı düzenlememize hem de psikolojik olarak rahatlamamıza yardımcı olacaktır.

Bir de ne yazık ki her şeyi tevekkül sanarak işi oluruna bırakmış olan bazı kimseler vardır ki bu insanlar da başarısızlıklarını kadere yıkmakta ve büyük hatalar etmektedirler.

Hani kendilerine hem de sorumlu olmuş oldukları insanlara mağdur etmektedirler.

Halbuki ayeti kerimelerde ve hadis-i şeriflerde bize emredileni yapmalı ve bu iki kısımdan da sakınarak elimizden geleni yapıp çalışıp çabaladıktan sonra işin sonucunu Allah’a bırakmak ve tevekkül etmek lazımdır.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 21 Cevapları


Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi.
Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi.
Kanuni Sultan Süleyman

Soru : Yukarıdaki dizelerde verilmek istenen mesaj nedir? Sınıfınızda değerlendiriniz.


Cevap :

Yukarıdaki dizelerde verilmek istenen mesaj sağlıklı bir insan olmanın her şeyden daha değerli olduğudur.

İnsanlar güç sahibi olmaya daha çok önem verip onu daha değerli görseler de asıl güç ve değerli olan şey insanın sağlığıdır.

Çünkü sağlık olmadan hiçbir maddiyatın ve gücün kıymeti yoktur.



 

Our Score