8. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınevi Kitabı Sayfa 50-51-52-53-54
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Din, Birey ve Toplum Cevapları Sayfa 50, 51, 52, 53, 54
Din, Birey ve Toplum Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 50-51-52-53-54
Soru : Din, insan davranışlarına nasıl yön verir?
Kısa Cevap : Din, insan davranışlarına nasıl yön verir? ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Din insanlara yardımlaşma, dayanışma doğruluk hak gözetme gibi toplumun düzenini sağlayacak ve her insanın karşılaşmasını isteyeceği davranışları öğütler ve emreder. Bunları yapan kişilere hem dünyada hem de ahirette hayırlar bulacağını ve ahirette Büyük mükafatlar bulacağını müjdeler.
Ayrıca kötülük kırıcılık insanlara zarar verecek her türlü davranıştan da nehyeder ve insanların bunlardan uzak durmasını isteyerek kötülükler yapılması halinde hem dünyada özellikle de ahirette cezalar ile tehdit eder.
Bir icadın en iyi tanıyanı mucit olduğu gibi kolunu yaratan allahû Teala hazretleri de insanlar için neyin hayırlı ve neyin şerli olacağını bilip Emir ve yasakları ona göre düzenlemiştir.
İnsanlar kendi nefislerine uyup doğruyu bildikleri halde hata yapabilirler.
Ancak dini doğru bir şekilde içine sindiren insanlar bu hatalardan pişman olur ve eğer dini güzel bir şekilde yaşayabilirlerse din onları iyiliğe sevk eder ve yönlendirir.
Gerçek bir dinin temeli iyilik ve hoşgörü yasakladığı şeyler de kötü davranışlar olduğu için in insanları her zaman hayra iyiliğe yardımlaşmaya ve güzelliğe yönlendirir kötülüklerden de alıkoymayı amaçlar.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 52 Cevapları
“Yetimin malına, rüşdüne erinceye kadar ancak en güzel bir niyetle yaklaşın. Verdiğiniz sözü de yerine getirin. Çünkü verilen söz, sorumluluğu gerektirir.
Ölçtüğünüz zaman tastamam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu, hem daha iyidir hem de neticesi bakımından daha güzeldir.
Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme.
Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur. Yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Çünkü sen yeri asla yaramazsın, boyca da dağlara asla erişemezsin.”
İsrâ suresi, 34-37. ayetler.
Soru : Yukarıdaki ayetlerden, birey ve toplum hayatına yönelik hangi ilkeleri çıkarabiliriz? Arkadaşlarınızla belirleyiniz. Bu ilkelere uymak, hayatımızı nasıl etkiler? Düşüncelerinizi sınıfınızda açıklayınız.
Cevap :
Yukarıdaki ayetlerden, birey ve toplum hayatına yönelik şu ilkeleri çıkarabiliriz;
- Yetim olan kişilerin mallarının korunması
- Söz verenlerin sözünde durması
- Alışverişte hile yapılmaması
- Hakkında bilgimiz olmayan şeylere karışılmaması ve bizi ilgilendirmeyen şeylerin başa takılamaması
- Kibirli olmanın vekillenerek yürümenin çirkin görülmesi
Bu ilkelere uymak ve bu ülkelere uyma konusunda elimizden gelen bütün çabayı sarf etmek hem kişinin hem de toplumun huzur ve güven içerisinde olmasını inşa edecektir.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 54 Cevapları
Soru : Dinin toplum hayatındaki etkileri nelerdir? Gözlem ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Kısa Cevap : “Dinin toplum hayatındaki etkileri nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Bir yemeği yapan kişinin o yemek hakkında bir gün bir mucidin icadı hakkında en sağlam bilgileri kendisi sahip olduğu gibi canlıları yaratan allahû teala’dan canlıları en iyi tanıyan ve onların yararına olacak olan şeyleri en iyi bilen kişidir
Allahu Teala yaratıklarına karşı çok merhametli olduğu için toplumun düzenini ezeli ilmiyle bilerek belirlemiş Emir ve yasaklar koyarak toplum düzeninin sağlanmasını ve kurumasını amaçlamıştır.
Yardımlaşmayı doğruluğu haksızlığı önlemeyi emretmiş ve bütün kötülüklerden alıkoymak için yasaklar ve cezalar getirmiştir.
İnsan olarak hata yapmamız durumunda tövbe etmemizi ve telafisi için çalışmamızı da emretmiştir.
Bunun için gözlem ve düşüncelerime bakacak olursam dini asta olduğu şekilde yaşayan ve yaşamaya çalışan insanların oluşturduğu bir toplum aslında herkesin kurmaya çalıştığı sağlam ve güvenilir bir toplumdur.
İnsanlar Allah’ın kendilerini her yerde göreceğini bildiği için ve Allah’ın yasalarının her yerde geçerli olduğunu bildiği için gizli olarak da günah işlemekten ve kötülükler yapmaktan çekinerek aslında her toplumun istemiş olduğu Güven ortamını oluştururlar.
Bunun için değil toplum hayatında çok olumlu yönde etkiler ve toplumu sağlamlaştırır.
Çünkü vatanseverlik millet severlik bayrak sevdası gibi devlete ayakta tutan ve insanların gerektiğinde gözünü kırpmadan canını feda edebilecekleri değerlerin temelinde insanların dini vardır.
Çünkü din hem bu değerlerin korumasını emreder hem de sonunda Şehitlik gibi büyük mükafatlarla müjdeleyerek insanları buna teşvik eder.