8. Sınıf Din Kültürü Anka Yayınevi Kitabı Sayfa 85
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hazırlık Çalışmaları Cevapları Sayfa 85
5. Ünite Hazırlık Çalışmaları Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Yayınevi Sayfa 85
1. Kur’an-ı Kerim’in, biz Müslümanlar için önemi hakkında bir araştırma yapınız.
Uzun Cevap :
Kur’an-ı Kerim’in, biz Müslümanlar için önemi hakkında hadisi şerifler
“Ümmetimin eşrafı Kur’ân’ın ahkâm-ı celîlesi ile amel ve tilâvetine devam eden hafızlar ile salât-ı teheccüd ve zikr ile geceleri ihya edenlerdir.” (Beyhakî, Şuab, II, 556)
“Kur’ân’ı namazda okumak, Kur’ân-ı namaz dışında okumaktan hayırlıdır. Kur’ân’ı namaz dışında okumak tesbîh ve tekbîrden hayırlıdır. Tesbîh sadakadan, sadaka oruçtan efdaldir. Oruç ise ateşe karşı kalkandır.” (Suyûtî, el-Camiu’s-Sağîr, no: 6112)
“Bir cemâat Allah’ın evlerinden bir eve toplanır. Allah’ın kitâbını tilâvet ederler. Onu kendi aralarında ders edinip öğrenirlerse, onların üzerine sekînet iner, rahmet onları kaplar, etraflarını melekler sarar, Allah da kendi yanındakilere onları zikreder.” (Müslim, Zikr, 38)
“Kur’ân’ın efdali Bakara sûresi, bu sûrenin en büyük âyeti de Ayete’l-Kürsî’dir. Şeytan içinde Bakara sûresi okunan bir evde duramaz, çıkar gider.” (Tuhfetü’z-Zâkirîn, 267, İbn Hıbban’dan)
Kur’ân okuyunuz! Çünkü o, kıyamet günü Kur’ân ehline şefaatçi olarak gelecektir”
En hayırlınız Kur’an öğrenen ve öğretendir
“Kıyamet gününde Kur’an ve dünyadaki hayatlarını ona göre tanzim eden Kur’an ehli kimseler mahşer yerine getirilirler. Bu sırada Kur’an’ın önünde Bakara ve Âl-i İmrân sûreleri vardır. Her ikisi de kendilerini okuyanları müdafaa için birbiriyle yarışırlar” buyururken işittim. (Müslim, Müsâfirîn 253)
“Kur’an’ı gereği gibi güzel okuyan kimse, vahiy getiren şerefli ve itaatkâr meleklerle beraberdir. Kur’an’ı kekeleyerek zorlukla okuyan kimseye de iki kat sevap vardır. (Buhârî, Tevhîd 52)
“Kur’an okuyan mü’min portakal gibidir: Kokusu hoş, tadı güzeldir. Kur’an okumayan mü’min hurma gibidir: Kokusu yoktur, tadı ise güzeldir. Kur’an okuyan münâfık fesleğen gibidir: Kokusu hoş fakat tadı acıdır. Kur’an okumayan münâfık Ebû Cehil karpuzu gibidir: Kokusu yoktur ve tadı da acıdır.” (Buhârî, Et’ime 30 Fezâilü’l-Kur’ân 17, Tevhîd 36)
“Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizî, Fazâilü’l-Kur’ân 18)
“Sizden birisi Rabbi ile münâcât ve mükâlemeyi (O’na yalvarıp O’nunla konuşmayı) severse huzûr-i kalp ile Kur’ân okusun.” (Suyûtî, I, 13/360)
“Kim Kur’ân’ı okur, onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, Allâh bu sâyede o kimseyi cennetine koyar. Âilesinden hepsi cehennemi hak etmiş on kişiye şefaat etme hakkı verir.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13/2905; Ahmed, I, 148)
Yukarıdaki hadisi şeriflerde de görüldüğü gibi Kur’an-ı Kerim hem okunması hem amel edilmesi hem de en önemlisi Allahu Teala’nın sözleri olarak çok değerli ve kıymetlidir.
Bir devlet büyüğünün veya tarihe mal olmuş kişilerin bizlere bırakmış olduğu eserler bile bu kadar değerliyken bizleri yaratan ve bize sayısız nimetler veren Allah’ın sözleri o denli büyük ve değerli olur.
Bu yüzden tarihimize baktığımız zaman kur’an-ı kerim’e büyüklerimiz çok önem vermiş ona karşı ayak uzatmayı veya onu yere koymayı bile edepsizlik olarak saymışlardır.
Kur’an-ı Kerim’i bu şekilde edep sayesinde birçok kazanımlar elde edilmiş ve bu kültür günümüze kadar hala devam etmiştir.
2. Mealli bir Kur’an-ı Kerim’in indeks ve içindekiler bölümünü inceleyiniz. Kur’an-ı Kerim’de ne gibi konuların yer aldığını belirleyip bunları defterinize not ediniz.
Kısa Cevap : “Kur’an-ı Kerim’de ne gibi konuların yer aldığını belirleyip not ediniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Kur’an-ı Kerim’in indeks ve içindekiler bölümünde yer alan konular
- Abdest
- Adak
- Adalet
- Adam öldürmek
- Geçmiş zamanlarda yaşayan kavimler
- Cennet ve cennetlerin isimleri
- Affetmek
- Ahde vefa göstermek
- Ahiret günü ve ahiret gününe iman
- Kötü ahlak özellikleri
- Allah’a isyan, şirk ve itaat
- Allah’ın sıfatları
- Allah yolunda infak
- Amel defteri ve terazi gibi ahiret harfleri
- Ana baba hakkı
- Melekler
- Kıssalar
- Tesettür
- Namaz
- Kabe
- Boşanma ve evlilik
- Büyü ve sihir
- Cavut ve firavun gibi eski zalimler
- Cennet ve cehennem
- Cinler
- Çocuğun emzirmesi
- Katilin durumu ve hükmü
- Dualar
- Kıssalar
- Ehlibeyt
- Evlat edinmek
- Faiz
- Fitre
- Ganimetlerin durumu
- Göklerin ve yerin yaratılışı
- Habil ve Kabil
- İçki ve kumar
- İddet süresi
- İlim ve ilim sahipleri
- İstişare
- Ramazan ve Kadir gecesi
- Kısas
- Kur’an-ı Kerim
- Kurban
- Medine ve Mekke
- Şeytan ve melekler
- İslam’ın ve imanın şartları hakkında bilgiler
- Öldükten sonra dirilmek
- Sabır ve sebat
- Tövbe etmek
- Tevekkül etmek
- Savaş isimleri
- Vahiy
- Yecüc ve mecüc gibi kıyamet kıyamet alametleri
- Zikrullah
- Zina
- Emir ve yasaklar
3. Kur’an-ı Kerim’den, insanları iyiye ve güzele yönlendiren iki öğüt bularak defterinize yazınız.
Kısa Cevap : “Kur’an-ı Kerim’den, insanları iyiye ve güzele yönlendiren iki öğüt yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Kur’an-ı Kerim’den, insanları iyiye ve güzele yönlendiren öğüt ayetleri
Sizden birinize ölüm gelip çatmadan evvel ve “Ey Rabbim! Bana az bir süre versen de ben yardımda bulunsam ve böylece iyilerden olsam.” demeden önce sizlere verdiğimiz rızıklardan dağıtın.
(63 / Münafikun Suresi, 10. ayet)
Sana ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “Harcadığınız her türlü servet anne babanız, yakın akrabanız,
yetimler, muhtaçlar ve yolcular içindir. Her ne iyilik yaparsanız Allah şüphesiz onu çok iyi bilir.”
(2 / Bakara Suresi, 215. ayet)
Sizler Allah yolunda harcama yapmaya davet ediliyorsunuz. Yine de içinizden kimileri cimrilik yapıyor.
Oysa kim cimrilik yaparsa ancak kendisine karşı cimrilik yapmış olur. Çünkü Allah hiçbir şeye ihtiyacı
olmayandır, sizler ise muhtaç varlıklarsınız. Eğer tersine giderseniz o sizin yerinize başka bir toplum getirir.
Ve onlar size benzemezler!
(47 / Muhammed Suresi, 38. ayet)
De ki: “Rabbim, istediği kullarına rızkı genişletir, istediğine de daraltır. Ve her ne harcarsanız O, onun yerine
başkasını verir. O, rızık verenlerin iyisidir.”
(34 / Sebe Suresi, 39. ayet)
Neyi Vermeli? Yine sana neyi harcayacaklarını soruyorlar. De ki “İhtiyacınızdan fazla kolaylıkla verebileceğinizi.” Allah düşünesiniz diye size ayetleri böyle açıklıyor.
(2 / Bakara Suresi, 219. ayet)
Siz ey iman etmiş olanlar! Yaptığınız iyilikleri kazandığınız şeylerin ve yerden sizin için çıkardıklarımızın iyi ve
güzel olanlarından seçerek yapın. Sakın kendinizin bile gözünüzü kapamadan alamayacağınız bayağı ve kötü şeyleri başkasına vermeye niyetlenmeyin. Ve bilin ki Allah hem hiçbir şeye muhtaç değildir hem de övgüye layık olanları
övendir .(Bakara Suresi, 267. ayet),
Sevdiğiniz şeylerden vermedikçe gerçek erdeme ulaşmış olamazsınız. Ve ayrıca her ne harcarsanız hiç kuşku yok ki Allah onu bilir.
Yardımlaşma İle İlgili Ayetler(Al-i İmran Suresi, 92. ayet)
Ve onlar ki başkaları için harcadıkları zaman, ne saçıp savururlar ne de cimrilik yaparlar; bu ikisi arasında orta bir yol tutarlar.(25 / Furkan Suresi, 67. ayet)
İsteyeni asla geri çevirme. Rabbinin nimetini ise anlat da anlat.93 / Duha Suresi, 10-11. ayetler)
Allah’ın kitabını okuyup ona uyanlar, namazlarını dürüst kılanlar, kendilerine verdiğimiz rızıktan hem gizlice hem de açıktan harcayanlar; işte ancak bunlar hiç kesintiye uğramayacak bir kazanç umabilirler.
Ey iman edenler, size açıklandığında sizi üzecek şeyleri sormayın; Kur’an indirildiği zaman sorarsanız, size açıklanır. Allah onu affetti. Allah bağışlayandır, (kullara) yumuşak olandır.
İşte böyle; her kim kendisine yapılan haksızlığın benzeriyle karşılık verir, sonra aleyhine ‘azgınlık ve saldırıda’ bulunulursa, Allah, mutlaka ona yardım eder. Şüphesiz Allah, affedicidir, bağışlayıcıdır. Hac Suresi, 60. ayet
Sizden, faziletli ve varlıklı olanlar, yakınlara, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte eksiltme yapmasınlar, affetsinler ve hoşgörsünler. Allah’ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.
Kötülüğün karşılığı, onun misli (benzeri) olan kötülüktür. Ama kim affeder ve ıslah ederse (dirliği kurup-sağlarsa) artık onun ecri Allah’a aittir. Gerçekten O, zalimleri sevmez.
Kadınları boşadığınız zaman, onlar da bekleme süresini tamamladıklarında ey hâkimler ve veliler, meşrû bir şekilde anlaştıkları takdirde, onların mevcut kocalarıyla veya bir başka erkekle yeniden evlenmelerine engel olmayın. Bu, sizden Allah’a ve âhiret gününe inananlara verilen bir öğüttür. Bu öğütlere uygun davranmak, sizin için daha hayırlı ve daha temizdir. Zira işin gerçeğini Allah bilir, siz bilemezsiniz.
Allah’a verdikleri sözleri ve ettikleri yeminleri önemsiz bir dünya menfaatine satanlar var ya, işte onların âhirette hiçbir nasipleri yoktur. Allah kıyâmet günü onlarla konuşmayacak, onlara merhamet nazarıyla bakmayacak ve onları temize çıkarmayacaktır. Onlar için can yakıcı bir azap vardır.
Ey iman edenler! Şeytanın adımlarına uymayın. Kim şeytanın adımlarına uyarsa, bilin ki o, ısrarla hayâsızlığı, çirkin ve kötü işleri yapmayı emreder. Eğer üzerinizde Allah’ın lutfu ve merhameti olmasaydı, sizden hiç kimse ebediyen temize çıkamazdı. Ancak Allah dilediği kullarını temize çıkarır. Allah her şeyi hakkiyle işiten, hakkiyle bilendir.
Nefsini maddî ve mânevî kirlerden temizleyen kesinlikle kurtuluşa erecektir.
Malını iyilik yollarında harcayıp nefsini günahlardan arındıran kimse.
4. Kur’an-ı Kerim’in başlıca özellikleri nelerdir? Bu konuda bir araştırma yapınız.
Uzun Cevap :
Kur’an-ı Kerim peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’e vahiy aracılığıyla ayetler şeklinde indirilmiş olan kutsal kitabımızdır.
Kur’an-ı Kerim yavaş yavaş yani peyderpey indirilmiş zamanın ve olayların gereğine göre ayet ve sureler vahiy aracılığıyla gönderilmiştir.
Böylece Kur’an-ı Kerim sadece o zamana değil günümüze de olan olayların benzerliği ile ışık tutmakta ve hükümleri bildirmektedir
Kur’an-ı Kerim daha önce indirilmiş olan ilahi kitapların sonuncusudur ve ondan sonra başka bir kitap gelmeyecektir.
İsa Aleyhisselam yeryüzüne inse de Kur’an-ı Kerim’in hükümleri ile amel edecektir.
Kur’an-ı Kerim’in hükmü kıyamete kadar devam edecektir
Ayeti kerimede de belirtildiği gibi kur’an-ı Kerim bizlere kadar tevatür yoluyla hiç bozulmadan gelmiş ve kıyamete kadar da değişmeden öylece kalacaktır.
Kur’an-ı Kerim bizim Peygamberimiz olan Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’e indirilmiştir.
Kur’an-ı Kerim’in ayetleri Haşa eskimemiş yapılan araştırmalarda mucizelere hayretle gözlenmektedir.
Kıyamete kadar geleceği için ve Allahu Teala’nın ilmi ezeli olduğu için bütün her şeyi hitap edecek şekilde gönderilmiştir.
Kur’an-ı Kerim’in bir başka özelliği ise çok küçük çocuklardan yaşlı insanlara kadar bile olsa ezberlenebilmesi ve okunmasını kolaylığıdır.
Tarih boyunca bu kadar ezberlenmiş ve okunulmuş bir başka kitap yoktur.
Kur’an-ı Kerim’in insanlara şifa kaynağı olduğu ve birçok hastanın kuranı Kerim’i okuyarak şifalandığı görülmektedir.
Kur’an-ı Kerim’in Emir ve yasaklarına riayet edildiği zaman başarılar ve mutluluk getirdiği de görülen bir başka gerçektir.
5. “Nuh Tufanı” hakkında peygamberler tarihi, Genel Ağ gibi kaynaklardan bir araştırma yapınız.
Uzun Cevap :
Nuh Aleyhisselam davetine başladığı zamandan beri bir kısım insandan başka kimse ona inanmamış ayrıca ona hakaretler ve kötülükler etmek cüretinde bulunmuşlardı.
Az mı Kamil eziyetleri ve hakaretleri hassafaya ulaşmış ve çok ileri gitmişlerdir
En sonunda Hud suresi 32. Ayete de geçtiği üzere azabı istemeleri ve hemen gelmesi için yapmış oldukları alaylar sebebiyle kendilerine azap gelmiştir.
Allahu Teala ayet-i kerimenin devamındaki ayeti kerimelerde iman etmiş olanlardan başkasının inanmayacağını vah 70 benim aleyhisselam’ı teselli etmiştir.
Allahu Teala bu taşkınlıklar sebebiyle Nuh Aleyhisselam’ın kavmine kırk yıl hiç yağmur yağdırmamış hayvanlar telefonmuş ve insanlar çaresiz kalınca Nuh Aleyhisselam’ın kapısına gelmişlerdir.
Nuh Aleyhisselam şirkten dönmeleri karşılığında dua edeceğini söyleyince Yağmur duası okuyup istiğfar ettiler
Daha sonra kabin iyice a**** Nuh aleyhisselama dil ve el şiddeti ile türlü türlü şiddetler ve eziyetler yapmalarına rağmen Nuh Aleyhisselam sabretmiş ve Allah’tan sabır dileyerek dinini tebliğ etmeye devam etmiştir.
Kavimler inanmadığı gibi vefat edecek olan anne babalar da gelecek olan nesillere Nuh aleyhisselama inanmamalarını tembih ediyor ve inkarcı bir topluluk yetiştiriyorlardı.
Nuh Aleyhisselam bu kadar eziyet sonrasında hiçbir inkarcı bırakmaması için Allah’a dua etmiş bu duadan sonra Allahu Teala Nuh aleyhisselam’a gemi yapmasını emretmiştir.
Nuh Aleyhisselam gemi yaparken insanlar onunla dalga geçmiş alayı almışlardır.
Gemiyi akşam yapmak isteseler de yakamıyor yakamayınca bunu sihir olduğunu düşünüyor ve gemiyi kirletiyorlardı.
Bu yaptıkları hadsizlikten dolayı bir süre sonra uyuz hastalığına yakalanmış tedavileri için kendi pisliklerinin üzerine sürmeye mecbur kalmışlardır.
Bu kadar uyarı gelmesine rağmen bir türlü iman etmiyorlardı.
Nuh Aleyhisselam ve müminlerin inşa etmiş olduğu gemi zor şartlarda yapılmasına rağmen dayanıklı ve sert ağaçlardandı.
2 veya 4 senede tamamlandı ve 3 katlı olduğu rivayeti vardır.
Ateş yakılıp buharla çalıştığı rivayetleri vardır.
İbrahim basan rivayet edildiğine göre gemide 80 kişi vardı.
Ne Aleyhisselam inananları ve hayvanlardan birer çift olarak gemiye almış bunun üzerine ayeti kerimede de geçtiği gibi yağmurlar yağmıştır ve yerdeki kaynaklar da fışkırmıştır.
Ne yazık ki bu Aleyhisselam’ın oğlu ona iman etmemiş ve bu alanlar arasında kalmıştır
Rivayete göre Recep ayının 1 günü Tufan başlamış ve gemi 6 ay su üstünde seyrettikten sonra Allahu Teala yeri ve göğe suyunu tutması emredince sular çekilmiştir.
Ayrıca girmedi geçtiği üzere Nuh Aleyhisselam’ın gemisi Cudi dağ üzerinde oturmuştur.