8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 105-106-107-108 Gezegen Yayıncılık

Ortaokul 8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim Cevapları Sayfa 105, 106, 107, 108


8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim Cevapları


“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 105, 106, 107, 108 Cevapları”, “Ortaokul 8. Sınıf Din Kültürü Kitabı 4. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim Etkinlik Cevapları” ile birlikte öğrencilere ünite boyunca öğrendiklerini gözden geçirme imkanı tanır.


“8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 105-106-107-108 Gezegen Yayıncılık”

“8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Gezegen Yayınları Ders Kitabı Cevapları”, üniteye dair kavramları pekiştirmek ve sınav öncesi hazırlığı desteklemek için önemli bir kaynaktır. “8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 105-106-107-108 Gezegen Yayıncılık” içeriği, öğrencilerin eksiklerini tamamlamalarına olanak sağlar.


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 105-106-107-108


Soru : A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.


1. Hz. Muhammed’in (sav) doğruluğu ve güvenilir kişiliği ile diğer peygamberlerin özellikleri arasında nasıl bir ilişki vardır? Belirtiniz.


Cevap : Hz. Muhammed (sav), tüm peygamberlerde bulunan en temel özelliklerden olan doğruluk (sıdk) ve güvenilirlik (emanet) vasıflarını taşıyan en güzel örnektir. Peygamberlerin tamamı, insanlara doğruyu göstermek ve onları hakka davet etmek için gönderilmişlerdir. Bu nedenle onların doğruluğu, güvenilirliği ve insanlara örnek oluşu evrensel bir nitelik taşır. Hz. Muhammed’in (sav) “el-Emîn” (güvenilir) sıfatı ile tanınması, onun peygamberlik öncesindeki itibarıyla da doğruluğunun bir kanıtıdır. Diğer peygamberler gibi, Hz. Muhammed (sav) de Allah’ın mesajını doğru ve eksiksiz iletmiş, insanlara güven vermiştir.


Soru :2. Cesaret ve kararlılığın Hz. Muhammed’in (sav) davetinin başarısındaki yeri ve önemi nedir? Açıklayınız.


Cevap : Hz. Muhammed’in (sav) cesareti ve kararlılığı, İslam’ın yayılmasında ve davasının başarılı olmasında çok önemli bir rol oynamıştır. O, her türlü zorluğa, düşmanlık ve tehdide rağmen davasından vazgeçmemiştir. Taif’te taşlanmasına rağmen, onları doğruya çağırmaktan geri durmamış; Mekke’de en ağır baskılar altında bile sabırla mücadele etmiştir. Bu cesaret ve kararlılık, sahabelerine de örnek olmuş, onların da İslam davası için aynı azimle mücadele etmelerini sağlamıştır. Hz. Muhammed’in (sav) örnekliği sayesinde İslam, kısa sürede geniş kitlelere ulaşmıştır.


Soru : 3. Hz. Muhammed’in (sav) hakkı gözetmedeki hassasiyeti ne demektir? Açıklayınız. .


Cevap : Hz. Muhammed’in (sav) hakkı gözetmedeki hassasiyeti, her durumda adaleti savunması ve kim olursa olsun, haklı olanın yanında durması anlamına gelir. O, sadece Müslümanların değil, farklı inançlara sahip insanların da haklarını korumuş; toplumda kimseye haksızlık yapılmasına izin vermemiştir. Örneğin, bir Yahudi ile Müslüman arasında geçen bir davada, hak Yahudi’den yana olduğu için onun lehine karar vermiştir. Bu tutumu, adaletin ve hakkaniyetin sadece bir gruba değil, tüm insanlara karşı gözetilmesi gerektiğini göstermektedir.


Soru : 4. Hz. Muhammed’in (sav) örnek kişiliğinin bizim için önemi nedir? Belirtiniz.


Cevap : Hz. Muhammed’in (sav) örnek kişiliği, bireylerin ve toplumların yaşamlarına yön vermede çok önemlidir. O, dürüstlük, sabır, şefkat, hoşgörü, adalet ve merhamet gibi erdemleriyle insanlık için en iyi modeldir. Müslümanlar, onun hayatını ve ahlakını örnek alarak daha iyi bir insan ve topluma katkıda bulunan bir birey olabilirler. Ayrıca, onun hayatındaki zorluklarla başa çıkma yöntemleri, modern hayatta karşılaşılan sorunların çözümüne de ışık tutmaktadır. Onun örnekliği, Allah’a kulluğu en iyi şekilde nasıl yerine getirebileceğimizi de gösterir.


Soru : 5. Kureyş suresinden çıkarılabilecek mesajlar nelerdir? Belirtiniz.


Cevap :

Maddeler Halinde Kureyş Suresinden çıkarılabilecek mesajlar şunlardır ;

  • Şükür ve minnettarlık: Allah’ın verdiği nimetlerin farkında olunmalı ve O’na şükredilmelidir.
  • Güven ve barışın değeri: Allah, Kureyş kabilesini düşmanlardan korumuş ve ticaretlerini güven içinde yapmalarını sağlamıştır. Bu, barış ve güven ortamının Allah’ın bir lütfu olduğunu gösterir.
  • İbadet etme zorunluluğu: Allah’a karşı duyulan şükran borcu, O’na ibadet ederek yerine getirilmelidir.
  • Toplumun refahı: Bir toplumun Allah’a yönelmesi, o toplumun huzur ve refah içinde yaşamasını sağlar.
  • Allah’ın koruması: İnsanlar, tüm nimetlerin Allah’tan geldiğini bilmeli ve bu bilinçle yaşamlarını sürdürmelidir.

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız.


Cevap :

  1. Karşılaşılan sorunların çözümünde çevremizdeki bilgili, deneyimli, uzman kişilerle fikir alışverişinde bulunmaya istişare denir.
  2. Bir kişinin haksızlık ve tehlikeler karşısında gerektiğinde korkmamasına, zorluk ve sıkıntıları göze alarak hakkını aramasına, haksızlığa boyun eğmemesine ve üstün değerleri korumaya yönelmesine cesaret denir.
  3. Kişinin inandığı amaç uğrunda gösterdiği çaba, gayret ve sebata, dışardan gelen olumsuzluklara karşı dirençli olmasına azim denir.
  4. Kişinin davranışlarında ve çevresiyle ilişkilerinde ölçülü, dengeli olmasına, her şeyin ve herkesin hak ve hukukunu gözetmesine, ölçüsüzlükten uzaklaşarak orta yolu tutup dengeli davranmasına adalet denir.
  5. Hz. Muhammed’in (sav) davranışlarıyla insanlar için en güzel örnek olmasına üsveihasene denir.

8. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları


C. Aşağıdaki sorulardan her biri için dört cevap seçeneği verilmiştir. Seçeneklerden yalnızca biri doğrudur. Doğru seçeneği bularak işaretleyiniz.


1. Güzel ahlak örneği olarak gönderilen Hz. Muhammed (sav), yaşadığı toplumda hayatı boyunca doğruluğu ve güvenilir kişiliği ile tanınmıştır. Hayatının hiçbir anında, hiçbir şekilde yalan söylediği, sözünde durmadığı, aldatıp hile yaptığı asla görülmemiştir.

Bu özelliklerinden dolayı Mekkeliler, Hz. Peygamber’i (sav) aşağıdaki kavramlardan hangisi ile adlandırıyorlardı?


A) Üsveihasene B) Muhammedü’l-Emin C) Hâteme’n-Nebiyyin D) Efdalü’n-Nâs

Cevap : B) Muhammedü’l-Emin Hz. Muhammed (sav), Mekkeliler tarafından dürüstlüğü ve güvenilirliği nedeniyle “Muhammedü’l-Emin” olarak adlandırılmıştır.


2. Hz. Peygamber (sav), sahabeye sabah namazını kıldırıyordu. Her zamanınkinden farklı olarak Kur’an’daki kısa sureleri okuyarak namazı tamamladı. Bunun üzerine arkadaşları sebebini sordular.

O, “Küçük bir çocuğun ağlamasını işittim ve kalbim sızladı. O an annesinin durumu aklıma geldi.” (Buhari, Ezan, 61.) diyerek cevapladı.

Bu olay, Hz. Muhammed’in (sav) aşağıdaki ahlaki özelliklerinden hangisine örnek oluşturur?


A) Affediciliğine B) Adaletine C) Merhametine D) Cesaretine

Cevap : C) Merhametine Hz. Peygamber’in (sav) ağlayan çocuğu duyup annesini düşünerek namazı kısa tutması, onun merhametli kişiliğine bir örnektir.


3. “Bu işi bırakmam için sağ elime Güneş’i, sol elime Ay’ı koysalar da Allah onu üstün kılıncaya ya da ben bu yolda ölüp gidinceye kadar bırakmam!” (İbn Hişam, es-Siretü’n-Nebeviye, C 1, s. 101.)

Bu hadis, Hz. Muhammed’in (sav) aşağıdaki erdemlerden hangisine sahip olduğunu gösterir?


A) Kararlılık B) Adalet C) Güvenirlik D) Affedicilik

Cevap : A) Kararlılık Hz. Muhammed’in (sav) bu sözü, onun davasına olan kararlılığını ve sarsılmaz inancını göstermektedir.


8. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları


4. Kureyş kabilesinin ileri gelen kadınlarından biri hırsızlık yapar. Cezalandırılmamak için sahabeden birini aracı olarak Hz. Peygamber’e (sav) gönderir. Hz. Peygamber (sav), bu duruma kızar ve şöyle buyurur: “Nasıl oluyor da bazı kimseler Allah’ın emri karşısında aracı olmaya kalkışıyorlar. Sizden öncekilerin mahvolmasının sebebi şudur: İçlerinden asil, ileri gelen birisi hırsızlık yapınca onu serbest bırakıyor, zayıf ve fakir bir kimse hırsızlık yapınca onu cezalandırıyorlardı. Allah’a yemin ederim ki suç işleyen kızım Fatıma bile olsa onu cezalandırmaktan çekinmem.” (Buhari, Hudûd, 11.)

Bu olay, Hz. Muhammed’in (sav) aşağıdaki ahlaki özelliklerden hangisine önem verdiğinin bir göstergesidir?


A) Doğruluk B) Hakkı gözetmek C) Güvenirlik D) Merhamet

Cevap : B) Hakkı gözetmek Hz. Peygamber’in (sav), suçlu kim olursa olsun adaletin sağlanmasını istemesi, onun hakkı gözetmeye verdiği önemi gösterir.


5. Medine’deki mescidin temizliğini yapan kimsesiz bir kadın vardı. Hz. Peygamber (sav), bir müddet o kadını göremeyince sahabeye onun niçin görünmediğini sordu. Onlar da kadının öldüğünü söylediler. Hz. Peygamber (sav), “Neden bana haber vermediniz?” buyurarak arkadaşlarına sitemde bulundu. Daha sonra kadının mezarına gitti ve onun için dua etti. (Müslim, Cenâiz, 71.)

Bu olay, Hz. Muhammed’in (sav) aşağıdaki örnek davranışlardan hangisine önem verdiğini gösterir?


A) Affediciliğe B) Merhamete C) İstişareye D) İnsana değer vermeye

Cevap : D) İnsana değer vermeye Kimsesiz bir kadın için duyduğu üzüntü ve mezarına gidip dua etmesi, Hz. Peygamber’in (sav) insana verdiği değeri yansıtmaktadır.


Ç. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına (Y) yazınız. 


Cevap :

  1. (Doğru) Hz. Muhammed (sav), verdiği sözü daima yerine getirir, tutamayacağı bir sözü asla vermezdi.
  2. (Yanlış) Cesaret, sadece insanın niyetinin söz ve eylemleriyle uyum içinde olması değildir. Cesaret, aynı zamanda tehlike veya zorluklarla karşılaşıldığında korkmadan doğru hareket edebilme gücüdür.
  3. (Doğru) Kur’an-ı Kerim’de, Hz. Muhammed’in (sav) bildirilen özelliklerinden biri de onun “merhamet ve şefkat peygamberi” olmasıdır.
  4. (Yanlış) Hz. Muhammed (sav), sadece insanlara değil, tüm canlılara sevgi ve merhamet gösterirdi.
  5. (Doğru) İnsanın merhametli oluşunu gösteren en temel özelliklerden biri affedici olmasıdır.
  6. (Yanlış) Emanet, güvenilirlik ve sorumluluk taşımayı ifade eder. Suç ve suçluyla mücadele etmekle ilgisi yoktur.
  7. (Doğru) Hz. Muhammed’in (sav) en önemli özelliklerinden biri de onun ihtiyaç duyduğu pek çok konuda sahabeyle istişare yapması, bilgi sahibi kişilerin görüşlerine başvurmasıydı.
  8. (Yanlış) Cesaretin zıddı korkaktır, cüret değil.
  9. (Doğru) Cesaret ve kararlılık, kişiyi hayatta başarıya ulaştıran en önemli erdemlerdendir.
  10. (Doğru) Kur’an-ı Kerim’in tebliğcisi, açıklayıcısı ve uygulayıcısı olarak Hz. Muhammed’in (sav) en önemli özelliklerinden biri, bütün söz ve uygulamalarında adalet üzere olması, hakkı gözetmesidir.

8. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları


D. Hz. Muhammed’in örnek davranışları, aşağıdaki bulmacada sağdan sola, soldan sağa, yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya olacak şekilde yerleştirilmiştir. Bu örnek davranışları bulmacada bularak işaretleyiniz. . 


Cevap :

“8. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları”

E. Defterinize, “Hz. Muhammed’in (sav) Örnek Ahlakı” adlı bir kompozisyon yazınız. . 


Cevap :

Hz. Muhammed’in (sav) Örnek Ahlakı

Giriş Hz. Muhammed (sav), insanlık için en güzel ahlaki örneği teşkil eden bir peygamberdir. O, dürüstlüğü, sabrı, merhameti, hoşgörüsü ve adaleti ile hem kendi döneminde hem de sonraki nesiller için bir rehber olmuştur. O’nun hayatı, insanlara Allah’ın emirlerini yaşama geçirmenin ve erdemli bir hayat sürmenin en güzel örneğini sunar.

Gelişme Hz. Muhammed’in (sav) ahlakı, Kur’an-ı Kerim’de “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin” (Kalem Suresi, 4. Ayet) ifadesiyle övülmüştür. O, her zaman doğruluğu savunmuş, emanete sahip çıkmış ve insanlara karşı adaletli davranmıştır. Çocuklara olan sevgisi, düşmanlarına karşı bile sergilediği merhameti, zorluklar karşısında gösterdiği sabrı ve her durumda tevazusu, onun ahlakının temel taşlarını oluşturur. Mekke’nin fethi sırasında sergilediği bağışlayıcılık, onun ahlaki yüceliğinin en çarpıcı örneklerinden biridir.

Sonuç Hz. Muhammed’in (sav) örnek ahlakı, Müslümanlar için bir yol göstericidir. Onun hayatını ve ahlakını örnek almak, hem bireysel hem de toplumsal huzuru sağlayabilir. O’nun ahlakını hayatımıza tatbik ederek, daha güzel bir dünya inşa edebilir ve Allah’ın rızasını kazanabiliriz. Hz. Muhammed’in (sav) ahlakı, her dönemde insanlığa ışık tutmaya devam etmektedir.



 

Our Score