8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 37 Gezegen Yayıncılık
Ortaokul 8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Cevapları Sayfa 37
8. Sınıf Din Kültürü 2. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Cevapları
“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları”, 2. üniteye yönelik etkinliklerin çözülmesini sağlayarak öğrencilerin ünitenin temel konularını anlamalarına yardımcı olur. “Ortaokul 8. Sınıf Din Kültürü Kitabı 2. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Etkinlik Cevapları”, bu etkinlikler, öğrencilerin daha kapsamlı bir şekilde ünitenin içeriğini öğrenmelerine olanak tanır.
“8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Gezegen Yayınları Ders Kitabı Cevapları”, gezegen yayınlarının kitabındaki soruları yanıtlayarak öğrencilerin dersin kapsamını daha iyi kavramalarını sağlar. “8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Sayfa 37 Gezegen Yayıncılık”, bu sayfa, ünitenin ilk bölümünü tanıtarak öğrencilere temel bilgiler sunar.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları
1. Zekât, sadaka, infak, nisap ve öşür kavramlarının anlamlarını sözlükten öğrenerek araştırıp defterinize yazınız.
Cevap :
Zekât: İslam’da malın belirli bir kısmını, ihtiyaç sahiplerine verme yükümlülüğüdür. Bu, Allah’a ve toplumun refahına katkı sağlamak amacıyla yapılır. Zekât, müslümanların malında bulunan fazla kısmın, fakirlere verilmesi gereken bir ibadettir.
Sadaka: Gönüllü olarak yapılan, mal ya da hizmet karşılığında verilen yardımdır. Zekâtın aksine belirli bir miktar veya oranı yoktur ve kişinin kendi isteğine bağlıdır.
İnfak: Kişinin, Allah rızası için malını veya zamanını başkalarına harcaması, özellikle fakir ve muhtaçlara yardımla bulunmasıdır. İnfak, zekât ve sadakadan daha geniş bir anlam taşır.
Nisap: Zekât vermekle yükümlü olan bir kişinin malının miktarını belirleyen sınırdır. Nisap, malın belirli bir orana ulaşması gerekliliğidir. Bu miktar, kişinin zekât vermeye başlaması için gereken asgari miktarı ifade eder.
Öşür: Tarım ürünlerinden alınan, genellikle %10 oranında bir vergi veya zekât türüdür. Çiftçiler, ürettikleri mahsullerden öşür verirler.
2. Kur’an-ı Kerim’de zekât, sadaka, infak gibi doğrudan paylaşmaya yönelik ayetlerin yaklaşık sayısı hakkında bilgi edininiz. Kur’an-ı Kerim’de paylaşma üzerinde niçin bu kadar çok durulduğunu araştırınız.
Cevap : Kur’an-ı Kerim’de, zekât, sadaka, infak gibi paylaşmaya dair birçok ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerin sayısı yaklaşık 30’un üzerindedir. Kur’an, paylaşma ve yardımlaşmaya çokça vurgu yaparak, toplumun yardımlaşma ve dayanışma içinde olmasını öğütler. İslam’da paylaşmanın önemi, insanları bencillikten arındırmak, toplumun refahını sağlamak ve ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak içindir. Ayrıca, paylaşmak, kişiye manevi kazanç sağlar ve Allah’ın rızasını kazanmanın yollarından biridir.
3. Çevrenizde yardıma muhtaç birini gördüğünüzde hissettiklerinizi defterinize yazınız.
Cevap : Yardıma muhtaç birini gördüğümde, önce üzülürüm. Çünkü insanların zor durumda kalması, toplumun dayanışma içinde olması gerektiği bir gerçeği hatırlatır. Aynı zamanda, insanın içindeki merhamet duygusunun uyanması ve o kişiye yardımcı olabilmek için bir şeyler yapmak istemesi doğaldır. Yardım edebilme gücüne sahip olduğumda, bir nebze de olsa onun yükünü hafifletebilmek beni mutlu eder.
4. Bir ilmihalin zekât bölümünü okuyup zekâtı kimlerin, nelerden ve kimlere vereceğini defterinize listeleyiniz.
Cevap :
Kimler Zekât Verir?
Zekât, malının nisap miktarına ulaşan, akıllı ve ergin (bulûğa ermiş) müslümanlar tarafından verilmelidir.
Nelerden Zekât Verilir?
Zekât, genellikle para, altın, gümüş, ticaret malı ve tarım ürünlerinden alınır.
Kimlere Zekât Verilir? Zekât şu sekiz sınıfa verilebilir:
- Fakirler
- Miskinler
- Zekât toplayıcıları
- Kalbi ısındırılacak kişiler
- Köleler
- Borçlular
- Allah yolunda savaşanlar
- Yolda kalmışlar (misafirler)
5. Kur’an-ı Kerim mealinden Maun suresini bulup okuyunuz. Surenin ana konusunu belirleyip surede verilen mesajları defterinize yazınız.
Cevap :
Ana Konusu: Maun Suresi, insanın ibadetlerinde samimi olmaması, yardımlaşmada eksiklik ve kalpten verilen yardımların önemi üzerine odaklanır. Sure, sadece dışsal olarak dini görevlerini yerine getiren ancak sosyal sorumluluklarını yerine getirmeyen kişileri eleştirir.
Mesajları:
- Yardım etmek, sadece mal ve para vermekle değil, aynı zamanda başkalarına ilgi göstermek ve yardım elini uzatmakla da olmalıdır.
- İbadetlerin samimiyetle yapılması gerektiği, gösteriş ve riya ile yapılan ibadetlerin kabul edilmeyeceği vurgulanır.
- Fakir ve muhtaçlara yardım etmenin önemine dikkat çekilir.