8. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 101-102-103-104

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti  Cevapları Sayfa 101, 102, 103, 104


Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 101-102-103-104


Soru : Hakkınız gözetildiğinde neler hissedersiniz?


Kısa Cevap : “Hakkınız gözetildiğinde neler hissedersiniz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Hakkım gözetildiği zaman, haksızlığa uğramaktan veya bunun cezasız kalmasından emin olduğum için kendimi güçlü ve huzurlu hissederim.

Hakların gözetilmesi yani bir olayda haklının bulunması veya zalimin mazlum’u ezmesine izin verilmemesi adaletin gereğidir.

Hakkın gözetilmediği bir ortamda zulüm, haksızlık ve huzursuzluk ortamı görülür.

Halbuki ister aile kadar küçük isterse de bir ülke kadar büyük bir yerde olsun insanların hakkının gözetilmesi toplum huzuru için olmazsa olmazdır.


8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları


PAYLAŞALIM


Haksızlıkla Mücadele

Hz. Muhammed (s.a.v.), peygamberliğinden önce Mekkelilerin haksızlığa uğrayan insanlara yardım etmek amacıyla yaptıkları Hilfü’l-Fudûl antlaşmasına katılmış, peygamberlik sonrasında da böyle bir antlaşmaya davet edilmesi durumunda katılacağını bildirmiştir.


Soru : Hz. Peygamberin katıldığı Erdemliler Birliği hakkında araştırma yapınız. Ulaştığınız sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap : “Hz. Peygamberin katıldığı Erdemliler Birliği hakkında araştırma yapınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Hılful Fudul veya Hilful Füdul (Arapça: حلف الفضول, Türkçesi: Erdemliler İttifakı) ; Araplar arasında Harâm aylarda yapılan savaşlara “Ficâr Savaşı” denirdi. Ficâr savaşları dört defa gerçekleşti. Sonuncu savaşta Peygamber Efendimiz de bulunmuştur. hiç kimsenin kanını dökmemiş, yalnız saflarından atılan okları toplamış ve amcalarına vermiştir.
Araplar arasında savaşılması haram görülen haram aylardan biri olan Zilkade ayında, Zübeyd kabilesinden Yemenli bir adam, satmak üzere Mekke’ ye ticaret malı getirmişti. Kureyş ileri gelenlerinden As bin Vail bu malı satın aldı, ancak parasını ödemedi. Adam Mekke ’nin ileri gelen ailelerinin büyüklerine başvurup kendisine yardım etmelerini istedi. Ancak bu adama yardım edecek yerde, As bin VAil’i kayırarak adamı azarlayıp, gönderdiler.

Çaresiz kalan adam, Kureyş ileri gelenlerinin Kabe çevresinde oturdukları bir sırada, Ebu Kubeys dağına çıkarak; “Ey Fihr Hânedânı!” diye bağıra bağıra halini anlatan bir şiir okudu. Uğradığıhaksızlık için yardım istedi. Yardım için ilk harekete geçen kişi, Peygamber Efendimiz’in amcası Zübeyr oldu. Kureyş’in ileri gelenleriyle birlikte Abdullah bin Cüd’an’ın evinde toplandılar.

Abdullah onlara yemek ikram etti. Daha sonra, “kim olursa olsun, Mekke’ de zulme uğramış kimselerin hakkını geri alıncaya kadar, zalime karşı mazlumu savunmak” üzere sözleştiler. Denizlerde, bir kıl parçasını ıslatacak kadar su bulundukça, Hira ve Sebir Dağları yerlerinde durdukça ahitlerine bağlı kalacaklarına yeminde bulundular.

Hılfü’l-Fudûl Cemiyeti, ilk olarak Âs bin Vail’den Zübeydli adamın hakkını alarak başladı. Daha sonra da Mekke’de zulme ve haksızlığa uğrayan pek çok kimsenin
yardımına koştu.
Peygamber Efendimiz, “Hılfü’l-Fudûl” hakkında şöyle buyurur;
“Abdullah bin Cüd’an’ın evinde amcalarımla birlikte, Hılfü’l-Fudûl’de hazır bulun­dum. O meclisten o kadar memnun oldum ki, ona bedel bana kızıl develer (yani en kıymetli dünya metâı) verilse, o kadar sevinmezdim. O antlaşmaya şimdi de çağrılsam, yine icabet ede­rim.” (İbn-i Kesîr, el-Bidâye, II, 295)


8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları


YORUMLAYALIM


Soru : Hakların gözetilmesi toplum huzuruna ne gibi katkılar sağlar? Yorumlayınız.


Kısa Cevap : “Hakların gözetilmesi toplum huzuruna ne gibi katkılar sağlar? Yorumlayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Hakların gözetilmediği yerde anarşi ve zulüm hat safhada görülür.

Hakların gözetilmediği bir toplumda zalimler fırsat olarak mazlumlara kötülükte bulunurlar.

Maalesef ki kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmeyen insanlar hakların gözetilmediği toplumlarda bunu fırsat bilerek insanlara büyük zararlar verebilirler.

Hakların gözetildiği toplumlarda bile caydırıcı cezalar bulunmaması veya emniyetin tam olarak sağlanamadığı bölgelerde kişiler gizlenerek veya bunlara güvenerek türlü türlü çirkinlikler yapabilmektedirler.

İşte bu yüzden hakların gözetilmesi ve buna son derece dikkat edilmesi toplumdaki huzurun sağlanması demektir.


8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları


YORUMLAYALIM


“Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutunuz; Şahitlik ederken kendiniz, anne babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa, Allah için şahitlik eden kimseler olunuz. Haklarında şahitlik ettiğiniz kimseler zengin ya da fakir olsalar da (adaletten ayrılmayınız), Allah zengine de fakire de sizden daha yakındır. Arzularınıza uyup adaletten sapmayınız. Eğer şahitlik ederken gerçeği çarpıtırsanız ya da şahitlikten kaçınırsanız muhakkak ki Allah yaptıklarınızı bilir.”

(Nisâ suresi, 135. ayet.)

“Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz, sakın ha sizi adaletsizliğe itmesin. Âdil olun. Bu, Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”

(Mâide suresi, 8. ayet.)


Soru : Yukarıdaki ayetleri adaletle ilgili gözetilmesi gereken hususlar bakımından yorumlayınız.


Cevap :

Yukarıdaki ayetlere baktığımız zaman Adalet ile ilgili gözetilmesi gereken hususlar bakımından şunları görmekteyim:

  • şahitlik yaptığımız zaman annemiz , babamız ve en yakın sevdiklerimiz olsa bile doğruluktan ve adaletten ayrılmamak
  • Zengin veya fakir soylu veya soysuz demeden herkese aynı hükmü vermek
  • Adaleti çarpıtmadan doğru bir şekilde yerine getirmek
  • Bir kişiye veya Bir toplumu olan kinimizin bizi adaletsizliğe sevk etmemesi gerektiği
  • Allah’tan korkarak her durumda adil olmamız gerektiği.


 

Our Score