8. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 45
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Ünitemize Hazırlanalım Cevapları Sayfa 45
2. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 45
1. “El el ile, değirmen yel ile.” deyimiyle anlatılmak istenen nedir? Araştırarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
Kısa Cevap : ““El el ile, değirmen yel ile.” deyimiyle anlatılmak istenen nedir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
“El el ile, değirmen yel ile.” deyimi ile anlatılmak istenen şey; yardımın önemi ve insanların birbirleriyle yardımlaşmadan başarıya ulaşamayacaklarıdır.
Bu değildi cansız varlıkların bile yardıma ihtiyaç duydukları değirmen örneği ile gösterilmiş ve değirmenin dönmek için yele ihtiyacı olduğu ifade edilmiştir.
Değirmende olduğu gibi insanların da başarıya ulaşmak için birbirlerine ihtiyaç duydukları ve el ele vererek işlerin üstesinden kalkabilecekleri ifade edilmiştir.
2. “Bencil her yerde yalnızdır.” sözü hakkındaki düşüncelerinizi defterinize yazınız.
Kısa Cevap : ““Bencil her yerde yalnızdır.” sözü hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
“Bencil her yerde yalnızdır.” sözünün çok doğru olduğunu düşünüyorum. Bencil insanlar kendi dünyalarında yaşadıkları e her şeyi sadece kendileri için istedikleri için insanlar onlarla beraber olmak istemezler.
Sadece kendi düşen insanlar başkaları onlara yardım etmek istese bile bunu kıymetini bilmez ve insanlar tarafından sevilmeyen insanlar olarak bilinirler.
Bencil insan bir topluluğun içerisinde olsa bile ve toplumu onu çok sevse bile kendi dünyasında kötü düşündüğü için hep yalnız ve hep mutsuzdur.
Paylaşan sevgi dolu bir insan ise yalnız olduğu zamanda da insanlarla olduğu zamanda da mutlaka huzur dolacak bir şeyler bulur.
3. Birine yardım ederken ve birinden yardım alırken neler hissedersiniz? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Kısa Cevap : “Birine yardım ederken ve birinden yardım alırken neler hissedersiniz?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Birine yardım ederken kendimi çok huzurlu ve iyi hissediyorum. O insanın sakıncısını çözmek sanki benim sıkıntımı çözmüş gibi bana mutluluk hissettiriyor.
İnsanlara yardım edemediğimi düşündüğüm zaman ise kendimi kötü hissediyor ve herkesin mutlu olmasını istiyorum.
Biri bana yardım ederken işim hallolduğu ve sıkıntım gittiği için kendimi iyi hissetsem de içimde bir mahcubiyet ve çekinme hissi oluşuyor.
Yardım almak bana iyi hissettirse de insanlara yardım etmek sanki daha güzel bir duygu.
4. Bakara Suresi 261-265. ayetlerinin meallerini defterinize yazınız.
Kısa Cevap :
Bakara Suresi 261-265. ayetlerinin mealleri;
261. Allah yolunda mallarını harcayanların örneği, yedi başak bitiren bir dane gibidir ki, her başakta yüz dane vardır. Allah dilediğine kat kat fazlasını verir. Allah’ın lütfu geniştir, O herşeyi bilir.
262. Mallarını Allah yolunda harcayıp da arkasından başa kakmayan, fakirlerin gönlünü kırmayan kimseler var ya, onların Allah katında has mükâfatları vardır. Onlar için korku yoktur, üzüntü de çekmeyeceklerdir.
263. Güzel söz ve bağışlama, arkasından incitme gelen sadakadan daha iyidir. Allah zengindir, acelesi de yoktur.
264. Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde malını gösteriş için harcayan kimse gibi, başa kakmak ve incitmek suretiyle, yaptığınız hayırlarınızı boşa çıkarmayın. Böylesinin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan düz kayaya benzer ki, sağanak bir yağmur isabet etmiş de onu çıplak pürüzsüz kaya haline getirivermiştir. Bunlar kazandıklarından hiçbir şeye sahip olamazlar. Allah, kâfirleri doğru yola iletmez.
265. Allah’ın rızasını kazanmak ve ruhlarındaki cömertliği kuvvetlendirmek için mallarını hayra sarfedenlerin durumu, bir tepede kurulmuş güzel bir bahçeye benzer ki, üzerine bol yağmur yağmış da iki kat ürün vermiştir. Bol yağmur yağmasa bile bir çisinti düşer (de yine ürün verir). Allah, yaptıklarınızı görmektedir.
Uzun Cevap :
Bakara Suresi Hakkında Hadisi Şerifler
- “Evlerinizi (içinde Kur’an okumayarak) kabirlere çevirmeyiniz. Şeytan, içinde Bakara sûresi okunan evden ürker ve uzaklaşır” (Müslim, “Müsâfirîn”, 212)
- “Kur’an’ı okuyunuz; çünkü o, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaat edecektir. İki nur yumağını, yani Bakara ve Âl-i İmrân sûrelerini okuyunuz; çünkü onlar, kıyamet gününde iki büyük bulut veya gölgelik ya da kuş sürüsü gibi gelerek kendilerini okuyanları savunacak ve koruyacaklardır. Bakara sûresini okuyunuz; çünkü ona sahip olmak bereket, terketmek ise hasret ve pişmanlık sebebidir; ona sihirbazların güçleri yetmez” (Müslim, “Müsâfirîn”, 252
- “Bakara sûresinin sonundaki iki âyeti her kim gece vakti okursa bu iki âyet –o gece– ona yeter” (Buhârî, “Fezâil”, 10).
5. Sizce çok fakir birisi başkalarına nasıl iyilik yapabilir? Görüşlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Uzun Cevap :
İyilik sadece maddi olarak yapılacak bir şey değildir. Hadi olduğu gibi manevi olarak yani duygusal olarak da insanlar birbirine iyilikte bulunabilirler.
İnsanlarla selamlaşmak hallerini hatırlarını sorarak gönüllerini almak, hastaları ziyaret etmek, komşuluk haklarını gözetmek, misafiri elinde ne varsa ikram etmek, bir şekerle de olsa çocukları sevindirmek, güzel ahlaklı olmak, insanları affetmek, insanları hoşgörü ile karşılamak, sıkıntılı bir arkadaşımızın sıkıntısını dinlemek ve çözüm bulmaya çalışmak gibi her şey aslında bir iyiliktir.
İnsanlar güzel huylu olmakla ve güzel huylu olmanın getirdiği iyilikleri yapmakla iyilik yapmış olurlar.
Bu güzel davranışları çok fakir bir insan bile yaparak diğer insanlara iyilikte bulunabilir.