8. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 46-47-48-49
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı İslam’ın Paylaşmaya ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem Cevapları Sayfa 46, 47, 48, 49
İslam’ın Paylaşmaya ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 46-47-48-49
Soru : Sizce insan yardım almadan hayatını sürdürebilir mi? Niçin?
Kısa Cevap : “Sizce insan yardım almadan hayatını sürdürebilir mi? Niçin?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Bence bir insan hiçbir yardım olmadan hayatını sürdüremez.
İnsan hayatındaki bütün işleri yerine getiremez. Gerek sağlık alanında gerek besin alanında gerekse araba yolculuk gibi alanlarda gerekse yaşayacak yer alanında insanın türlü türlü ihtiyaçları vardır.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için farklı meslek grupları ortaya çıkmıştır. Her meslek değerlidir ve hayatın sürdürülebilmesi için her meslekten olan insanların olması gereklidir.
İnsan sağlık alanında doktorlara besin alanında çiftçilere vasıta alanında mühendislere oturacak yer bakımından müteahhitlere ve bunları yapacak olan işçilere kadar birçok ihtiyaç içerisindedir.
Bu yüzden insan sosyal bir canlıdır ve hiçbir yardım almadan hayatını sürdürmesi mümkün değildir.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları
PAYLAŞALIM
“Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça, gerçek iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir.” (Âl-i İmrân suresi, 92. ayet.)
Soru : Yukarıdaki ayeti göz önünde bulundurarak yaptığınız en büyük iyiliği tespit ediniz ve bu iyiliğin hangi basamağa ulaştığını düşünerek arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap :
Yukarıdaki ayeti göz önünde bulundurduğum zaman bence yapmış olduğum en büyük iyilik sevdiğim şeyleri insanlarla paylaşmak ve kendim için aldığım ve çok sevdiğim bir şeyi başka bir ihtiyaç duyuyorsa onunla paylaşmamdır. Buraya kadar ulaştım ancak o sevdiğim şeyi tamamen başkasına vermek konusunda ilerleyemedim.
DEĞERLENDİRELİM
Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Zalim de olsa mazlum da olsa kardeşine yardım et.” Bunun üzerine birisi, “Ey Allah’ın Resulü! Eğer mazlumsa yardım ederim. Ama zalimse ona nasıl yardım edeceğim?” dedi. Hz. Peygamber buyurdu ki: “Onu zulümden uzaklaştırırsın veya onun zulmüne engel olursun. İşte bu ona yapacağın yardımdır.”
(Buhârî, İkrah, 7.)
Soru : Arkadaşımızın yapacağı bir kötülüğe engel olmak da ona yardım etmektir. Niçin? Bu konuyu örnekler vererek değerlendiriniz.
Uzun Cevap :
Kötülüklerin engellenmesi bir insana yapılan başka iyilik kadar bence büyük bir iyiliktir.
İnsanlar zaman zaman hata yapar ve bu hataları sonucunda eğer kötülüğe karar vermişlerse elinde sonunda pişman olur ve durum daha karmaşık bir hal alır.
Sevdiklerimizi bu kötülüklerden engellemek onlara o an bize kıssalarda sonradan teşekkür edecekleri büyük bir iyiliktir.
Mesela öfke halinde ailesiyle kavga etmeye giden bir arkadaşımızı engellemek ve onu sakinleştirmeye çalışmak başlangıçta bize kıssa da sakinleştikten sonra teşekküre sebep olacaktır.
Bu sayede arkadaşımız ailesini gereksiz yere kırmaktan ve ailesiyle tatsız durumlar yaşamaktan kurtulacaktır.
Sakinleştiği zaman sorunlarını konuşarak ve daha iyi neticiler alarak çözecek böylece ailesinin güvenini sarsmayacaktır.