8. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 70-71-72-73
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Din, Birey ve Toplum Cevapları Sayfa 70, 71, 72, 73
Din, Birey ve Toplum Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 70-71-72-73
Soru : Toplumları bir araya getiren unsurlar nelerdir?
Kısa Cevap : “Toplumları bir araya getiren unsurlar nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Toplumları bir araya getiren en önemli unsurlar duygusal unsurlardır.
Duygusal olarak isimlendirdiğimiz unsurlar ise kişinin ortak tarihi, dili, vatan ve memleket sevgisi, dini değerler, adalete bir devlete ve bağımsızlığa olan ihtiyaç ile birlik ve beraberlik hissidir.
Her toplum bir araya getiren ortak anıları ve ortak değerleri vardır.
Bu ortak arılar ve değerler sayesinde toplumlar birbirini sahiplenir ve böylece birlik ve beraberlik içerisinde mutlu olarak yaşarlar.
Birbirine kenetlenmiş olan toplumları dağıtmak ve onlar arasında fitne sokarak düşmanlar içeri girmesi mümkün değildir.
Bu yüzden toplumsal birlik ve beraberliği sağlamak için bu anıların canlı tutulması ve tarihi bilincin sonraki nesillere de aktarılması lazımdır.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları
YORUMLAYALIM
“Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır.”
(Âl-i İmrân suresi, 190. ayet.)
“Yeri sizin için yerleşim alanı, göğü de bir bina kılan, size şekil verip de şeklinizi güzel yapan ve sizi temiz besinlerle rızıklandıran Allah’tır. İşte Allah sizin Rabbinizdir. Âlemlerin Rabbi Allah, yücelerden yücedir.”
(Mü’min suresi, 64. ayet.)
Soru : Yukarıdaki ayetleri din ve hayat ilişkisi açısından yorumlayınız.
Cevap :
Yukarıdaki ayetlerde insana göklerin ve yerin, gece ve gündüzün art arda gelişi yerin bir yerleşim alanı, göğün birbirine ve temiz besinlerle bize rızıklandıranın, şeklimizi ve bütün şekilleri güzel yapının Allah olduğu vurgulanmış ve bu şekilde hayatımızda ibretler alarak dini hayatımıza yön vermemiz gerektiği vurgulanmıştır.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 72 Cevapları
YORUMLAYALIM
“İnsanlar tek bir ümmetti. Allah, müjdeciler ve uyarıcılar olarak peygamberler gönderdi ve beraberlerinde, insanların anlaşmazlığa düştükleri şeyler konusunda, aralarında hüküm vermek üzere kitapları hak olarak indirdi. Kendilerine apaçık ayetler geldikten sonra o konuda ancak; kitap verilenler, aralarındaki kıskançlık yüzünden anlaşmazlığa düştüler. Bunun üzerine Allah iman edenleri, kendi izniyle, onların hakkında ayrılığa düştükleri gerçeğe iletti. Allah, dilediğini doğru yola iletir.”
(Bakara suresi, 213. ayet.)
Soru : Yukarıdaki ayeti dinin kaynağı açısından yorumlayınız.
Cevap :
Yukarıdaki ayete dinin kaynağı açısından bakıldığı zaman dinin kaynağının Allah, kitaplar ve peygamberler olduğu ifade edilmektedir.
Çünkü bu ayette insanların dinden uzaklaştırdıkları zamanlarda Allah tarafından peygamberler ve kitaplar gönderildiği bu insanların gerçeği iletildiği ifade edilmektedir.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları
TARTIŞALIM
Din, dünya ve ahiret mutluluğuna yöneltir. Din, akrabalar ve komşularla iyi ilişkiler kurmayı önerir.
Din, Allah’a (c.c.) kulluk etmeyi ve insanlara saygılı olmayı ister.
Soru : Yukarıdaki cümleler çerçevesinde dinin bireye ve topluma katkılarını tartışınız.
Cevap :
Yukarıdaki cümlelere baktığımız zaman din insana hem dünya hem de ahiret mutluluğu öğretir.
Çünkü dilini yaşayan bir insan ahirette güzel bir muamele görecek ve cennete girmeyi hak kazanacağı için ondan daha sadetli kimse yoktur.
Din aynı zamanda dünya işlerinin iyi de gitmesi ve toplumsal düzenin sağlanması için şarttır.
Allah tarafından görüldüğünü ve yaptıklarının bir gün hesaba çekileceğine inanan samimi bir Müslüman dinin emirleri olan yakınlarına ve komşularına hürmet ve saygıda elinden geleni yapar.
İnsanlara duymuş olduğu saygı sebebiyle kimseyi küçümsememek, alay etmemek ve bütün istenilen ahlaki özelliklere sahip olmaya çalışır.
İşte bunlara sahip olmaya çalışan bir Müslüman da e bu tür insanların oluşturduğu bir toplumda huzur çerçevesinde hayatını devam ettirir.