8. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 74-75-76-77-78-79-80-81-82

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Dinin Temel Gayesi Cevapları Sayfa 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82


Dinin Temel Gayesi Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları Kitabı Sayfa 74-75-76-77-78-79-80-81-82


Soru : Sizce dinin amacı ne olabilir?


Kısa Cevap : “Sizce dinin amacı ne olabilir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Bence dinin amacı insanların toplumsal düzenin sağlayarak bireylerin huzur ve güven içerisinde yaşamaları, Allah’a karşı ibadet görevlerini öğreterek ahirette sonsuz bir mutluluğun kapısını açmaktır.

Allahu Teala insanları severek yokluktan  varlık sıfatına geçirmiş ve onlara cenneti kazanmaları için yolları açmıştır.

Yok olmak ve hiç var olmamak insanın istemeyeceği ve aynı zamanda sonsuz bir hayatın olması isteği her insanın içinde olan bir duygudur.


DEĞERLENDİRELİM


Hz. Muhammed (s.a.v.) bir keresinde, “ Müflis (iflas etmiş kişi) kimdir bilir misiniz?” diye sorar. Sahabe “Bizim aramızda müflis, parası ve eşyası olmayan kimsedir.” diye karşılık verince şöyle buyurur: “Benim ümmetimden müflis o kimsedir ki kıyamet gününde namaz, oruç ve zekât (gibi ibadetlerin sevabıyla) gelir. Ancak şuna sövmüş, buna iftirada bulunmuş, ötekinin malını yemiş, berikinin kanını dökmüş, diğerini de dövmüş olarak gelir. Hesap gününde hakkına girdiği kimselere onun iyiliklerinden alınıp dağıtılır. Eğer yaptığı iyilikleri kötülüklerinin cezasını karşılamaya yetmezse hak sahiplerinin günahlarından alınarak onun üzerine yüklenir. Sonra da günahkâr bir kimse olarak cehenneme atılır. İşte asıl müflis bu kişidir.”

(Müslim, Birr ve Sıla, 59.)


Soru : Yukarıdaki hadisi İslam’ın haklara verdiği önem açısından değerlendiriniz.


Cevap :

Yukarıdaki hadisi islam’ın haklara verdiği önem açısından değerlendirdiğimiz zaman şu sonuç çıkar. İnsanın ne kadar ibadet ehli olursa olsun ahlakını düzeltmedikçe ve diğer insanlara gerekli saygıyı göstermedikçe ahirette hüsran da olacağı ifade edilmiştir.

İslamiyet başkasının hakkında çok önem vermiş ve diğer günahları affedilse bile insanın kul hakkının sadece hakkı olan kişiden alınabileceği ifade edilerek bu konuya dikkat çekilmiştir.


8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları


DEĞERLENDİRELİM


“Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız… Arap’ın Arap olmayana bir üstünlüğü yoktur… Ey insanlar! Kanlarınız (hayatınız), mallarınız, haysiyet ve şerefiniz, Rabbinizle buluşacağınız güne kadar kutsal ve saygındır.”

(Ahmet b. Hanbel, V, s. 411.)


Soru : Yukarıdaki hadisi özgürlük ve temel haklar çerçevesinde arkadaşlarınızla değerlendiriniz.


Cevap :

Yukarıdaki hadis özgürlük ve temel haklar açısından bakıldığı zaman mükemmel bir ilkedir.

Kim seni kimseden üstünlüğü olmadığı gibi aynı zamanda insanların canı ,malı ve namusu da o şekilde kutsal ve kurulması gereklidir.


8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları


YORUMLAYALIM


“Allah’ın koymuş olduğu sınırları gözetenler ile o sınırları çiğneyen kimseler, bir gemideki yolculara benzer. Onlar kendi aralarında kura çekip gemiyi paylaşmışlar ve kimilerine geminin üst tarafı, kimilerine de alt tarafı düşmüştü. Geminin alt kısmında bulunanlar, suya ihtiyaç duyduklarında, yukarıdakilerin yanına geliyorlar ve su ihtiyaçlarını oradan gideriyorlardı. Bir defasında kendi kendilerine, ‘Biz kendi payımıza düşen alt kısımda bir delik açsak da yukarıdakileri hiç rahatsız etmesek.’ dediler. Eğer yukarıdakiler, alttaki insanları istekleriyle baş başa bırakırlarsa, topluca helâk olurlar. Eğer onlara engel olurlarsa, hem kendileri hem de diğerleri kurtulur.”

(Buhârî, Şirket, 6.)


Soru : Yukarıdaki hadisi sorumluluk açısından yorumlayınız.


Cevap :

Yukarıdaki hadis insanları kötülükten alıkoymamıza ve bu alıkoymanın sonucunda toplumun hesaba uğramasını engellememiz gerektiğini ifade eder.

İnsanlar düşünceleri konusunda Özgür olmakla beraber başkalarının da zararı olabileceği konularda insanlar uyarılmalı ve kimsenin başkasının hakkına girmesine müsaade edilmemelidir.



 

Our Score