8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 72-73 MEB Yayınları
Ortaokul 8. Sınıf Fen Bilimleri Beceri Temeli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 72, 73
8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Beceri Temeli Etkinlikler Metni Etkinlik Cevapları
8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 72-73
Soru : Biyoteknoloji alanındaki uygulamalar ve bu alanda yapılan çalışmalar aşağıdaki diyagramda verilmiştir. Kutularda verilen İfadelerin alt olduğu ok yönünde İlerleyiniz.
a. Hangi çıkışa ulaştınız?
Cevap : 3. Çıkış
b. Diyagramdaki bütün ifadeler değerlendirildiğinde en çok hangi uygulama alanına ilişkin açıklamaya yer verilmiştir?
Cevap : Gen aktarımı
8. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı 73 Cevapları
Yenilikçi bir aşı çalışmasına ilişkin açıklama metni aşağıda verilmiştir. Yenilebilir Aşılar: Vitamin, protein ve diğer besleyici özellikler açısından zengin olup aynı zamanda aşı görevi gören gıdalardır. Bir bitkinin parçası, meyvesi veya bu bitkiden türetilen alt ürünler; yenilebilir formatta üretilen tüm aşıları İçermektedir. Bunların ağız yoluyla alımı sonrasında bağışıklık sistemi uyarılmaktadır. Yenilebilir aşılar ile rotavirüs, kolera ve kuduz gibi hastalığa sebep olan etkenlere karşı bağışıklık geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla domates, mısır, muz, havuç ve yer fıstığı gibi bitkiler üzerinde gen aktarımı yöntemleri geliştirilmekte ve test edilmektedir.
Soru : Bu uygulamalar ile ilgili aşağıdaki ifadeler için uygun olmayan kelimenin üstünü çiziniz.
Cevap :
1. Yenilebilir aşılar, vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi tarafından savunma molekülü üretti re bilecek madde içerecek / içermeyecek şekilde tasarlanmaktadır. Ayrıca bu aşılar hastalık oluşturabilen başka hiçbir geni içerecek / içermeyecek şekilde olmalıdır.
2. Yeterli olgunluğa ulaşmamış bitkilerde savunma molekülü ürettirebilecek madde miktarı az olmaktadır. Bu durum yenilebilir aşılar İçin avantaj / dezavantaj oluşturmaktadır.
3. Dünya çapında bulaşıcı hastalıkları azaltmak İçin, özellikle geleneksel aşılamanın zor olduğu ülkelerde yenilebilir aşılar alternatif olarak düşünülmektedir. Burada bir diğer önemli konu da aşı geliştirmek üzere genetiği değiştirilecek bitkinin hedef kitle tarafından sorunsuzca tüketilebilir olmasıdır. Bu durum yenilebilir aşılar için avantaj / dezavantaj olarak düşünülmektedir.
4. Aşı İçeren patatesler 4°C’ta daha uzun süre saklanabilirken, aşı içeren domatesler bu sıcaklıklarda uzun süre dayanamaz. Bozulmalarını önlemek için bu yenilebilir aşıların her bîri uygun koşullarda depolanmalıdır. Bu durum yenilebilir aşılar için avantaj / dezavantaj oluşturmaktadır.
5. Geleneksel aşılarda aşı, enjektör İğnesi aracılığıyla damarlara veya dokulara verilmektedir. Yenilebilir aşılarda ise ağız yolu ile yenilerek alınmaktadır. Böylece tıbbi personel ihtiyacı azalır. Bu durum yenilebilir aşıların kullanımı bakımından avantaj / dezavantaj oluşturmaktadır.