8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 90-91-92-93 MEB Yayınları
Ortaokul 8. Sınıf Fen Bilimleri Kazanım Temeli Etkinlikler-2 Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 90, 91, 92, 93
8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Kazanım Temeli Etkinlikler-2 Metni Etkinlik Cevapları
8. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 90-91-92-93
Soru : Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadelerle tamamlayınız.
Cevap :
Sıvılar, İçinde bulundukları kabın temas ettikleri her noktasına basınç uygular. Bu basıncın nelere bağlı olduğunu kanıtlamak İçin aşağıdaki düzenekler hazırlanmıştır.
Sıvı basıncının derinliğe bağlı olduğunu ıspatlamak için K ve M düzenekleri kullanılmalıdır. K düzeneğinde balonun daldırıldığı derinlik daha az olduğu için balona etki eden basıncın da kıyaslandığı düzeneğe göre daha az olduğu gözlenir. Bu durum “Derinlik azaldıkça sıvı basıncı azalır.” İfadesini doğrular.
Sıvı basıncının yoğunluğa bağlı olduğunu ispatlamak için L ve M düzenekleri kullanılmalıdır. Yağdan daha yoğun olan suya derinlik sabit tutularak balon daldırıldığında sudaki balona etki eden sıvı basıncı daha fazla olur. Bu durum “Yoğunluk arttıkça sıvı basıncı artar. İfadesini doğrular. Sıvı basıncına etkisi olmayan bazı etkenler de vardır. Bunlara kabın şekli ve sıvı miktarı örnek verilebilir.
Gazların İçerisinde bulundukları kabın tüm yüzeylerine uyguladığı kuvvetsayesînde gaz basıncı oluşur. Çeşitli gazların karışımı olan hava da sahip olduğu ağırlıktan dolayı temas ettiği yüzeylere basınç uygular. Bu basınca açık hava (atmosfer) basıncı denir. Büyüklüğü barometre adı verilen aletle ölçülür. Bu basınç değerinin deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça azaldığı görülür.
Sıvılar, sıkıştırılamaz kabul edildiklerinden dolayı üzerlerine etki eden basıncı her yöne ve eşit büyüklükte iletir. Üzerindeki farklı noktalara delikler açılıp, içerisine su doldurulan balona kuvvet uygulandığında bu kuvvetten dolayı oluşan basınç bütün deliklere eşit büyüklükte iletilir. Bu durum Pascal Prensibi ile açıklanır. Bu özellikten faydalanılarak günlük hayatta kullandığımız birçok araç üretilmiştir. Araçlarda bulunan hidrolik fren, hidrolik liftler, berber koltuğu, damperli kamyonlar, İtfaiye merdivenleri Paskal Prensibi esasına dayalı olarak çalışan araçlara örnek verilebilir.
8. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı 91 Cevapları
Soru : Aşağıda verilen ifadeleri “Doğru” ya da “Yanlış” olarak değerlendiriniz ve ifadeye ait uygun kutucuğu tarayınız.
Cevap :
1 (Doğru) Sıvılar üzerlerine etki eden basıncı kabın her noktasına eşit büyüklükte İletir.
2 (Yanlış) Sıvı basıncı, sıvının miktarına bağlıdır.
3 (Yanlış) Sıvı île dolu bir kabın herhangi bir noktasındaki sıvı basıncı belirlenirken, o noktanın kabın tabanına olan dik uzaklığı dikkate alınır.
4 (Doğru) Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça açık hava basıncı azalır.
5 (Doğru) Aynı derinlikte sıvılardan yoğunluğu fazla olanın basıncı da fazladır.
6 (Yanlış) Blaİse Pascal (Bileys Paskal); deniz seviyesinde 0 T’takî açık hava basıncının, 76 cm yüksekliğindeki cıvanın uyguladığı basınca eşit olduğunu bulmuştur.
7 (Yanlış) Sıvı basıncının büyüklüğü kabın şekline bağlıdır.
8 (Doğru) Araç tamircilerinin kullandığı hidrolik liftler, küçük kuvvet uygulanarak otomobil gibi ağır yüklerin kaldırılmasını sağlar.
9 (Doğru) Berber koltukları, sıvıların basıncı her noktaya eşit iletmesi prensibine göre yapılmıştır.
10 (Doğru) İçerisindeki hava alındığında plastik su şişesinin büzüşmesi atmosfer basıncının varlığını kanıtlar.
11 (Yanlış) Evangelista Torrîcellİ (İvancelîsta Toriçelli), sıvıların basıncı her yöne İlettiklerini Torricellİ Prensibi adı verilen yasa île açıklamıştır.
12 (Yanlış) Açık hava basıncı dinamometre ile ölçülür.
13 (Doğru) Şekilleri farklı olan kaplara aynı cins sıvılardan eşit derinlikte konulduğunda kap tabanlarında oluşan sıvı basınçları aynı olur.
14 (Yanlış) Aynı şekle sahip kaplara eşit derinlikte farklı sıvılar konulduğunda kapların tabanlarında oluşan sıvı basınçları aynı büyüklükte olur.
15 (Doğru) Sıvı basıncı, sıvının İçerisinde bulunduğu kabın yere temas eden yüzey alanına bağlı değildir.
16 (Yanlış) Derindeki bir balığa etki eden basınç, sığ konumdaki balığa etki eden basınçtan daha azdır.
17 (Yanlış) Artan sıvı derinliği ile sıvı basıncı arttığı İçin baraj duvarlarının üst kısımları daha kalın şekilde İnşa edilir.
18 (Doğru) Şişirilmiş bir uçan balon, ağzı bağlıyken serbest bırakıldığında havada yükseldikçe hacmi artar.
8. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı 92 Cevapları
Özdeş kaplara farklı cins K, L ve M sıvıları koyularak aşağıdaki deney düzenekleri hazırlanıyor. Çaka Bey Araştırma Gemisi Deney-I’e göre, Barbaros Hayrettin Paşa Araştırma Gemisi Deney-2’ye göre rotasını belirleyecektir. Gemi kaptanları ilgili deneylerdeki değişkenleri belirleyerek haritadaki varış noktalarından birine ulaşacaktır.
Soru : Buna göre gemilerin ulaşacağı noktaları bulunuz.
Cevap :
Çaka Bey Araştırma Gemisi’nin Ulaşacağı Nokta: 2. Nokta
Barbaros Hayrettin Paşa Araştırma Gemisi’nin Ulaşacağı Nokta: 5. Nokta
8. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Çalışma Kitabı 93 Cevapları
Aşağıdaki düzenekte huni K, L ve M noktalarında hareket ettirilerek U borusunda bulunan sıvı seviyesindeki değişim gözlemleniyor. Huni L noktasındayken şekilde görüldüğü gibi U borusundaki sıvı ikinci seviyeye geliyor.
Aşağıda bu düzenekle ilgili bazı ifadeler verilmiştir. Yüz İfadelerinin bulunduğu görselde başlangıç noktasından başlanacak ve sırasıyla İfade “Doğru” ise yukarı, “Yanlış” İse sola doğru suratlar boyanarak hareket edilecektir.
Soru : Ulaştığınız çıkıştaki surat ifadesini kare içerisine alınız.
1. Huni L noktasından K noktasına hareket ettirilirse U borusundaki sıvı 2. seviyenin altına düşer.
2. Bu düzenekle sıvı derinliğinin sıvı basıncına etkisi gözlemlenebilir.
3. Bu düzenekte “sıvı cinsi” bağımsız değişkendir.
4. Düzenekte sudan daha yoğun bir sıvı kullanılıp, huni L konumuna getirilirse U borusundaki sıvı birinci seviye yönünde hareket eder.
5. Bu düzenekte “sıvı yoğunluğu” kontrol edilen değişkendir.
6. Huni L noktasından M noktasına doğru hareket ettirilirse U borusundaki sıvı birinci seviye yönünde hareket eder.
7. Huni L seviyesindeyken su yerine yoğunluğu daha az olan zeytinyağı kullanılırsa U borusundaki kollar arasında sıvı seviyesi farkı artar.
8. Bu düzenekte “sıvı basıncı” bağımlı değişkendir.
9. Huni K noktasından M noktasına doğru hareket ettirildikçe huniye etki eden basınç artar.
Cevap :